Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι Δοξολογίες Ενόπλων Δυνάμεων & Εθνικής Αντίστασης

Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου είχαμε τη Δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων,

και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου της Εθνικής Αντίστασης.

Και οι δύο Δοξολογίες τελέστηκαν  στο Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Παϊσίου.  Η πρώτη στις 11π.μ., η δεύτερη στις 10:30 – έτσι, για αλλαγή…

Παρούσες ήταν οι τοπικές αρχές, πολιτικές και στρατιωτικές. Η παρουσία του κόσμου ήταν ελαχιστότατη,  προπάντων στη Δοξολογία για την Εθνική Αντίσταση – οι λόγοι είναι ευκόλως εννοούμενοι.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησαν , την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων ο ταγματάρχης  Πεζικού κ. Διονύσιος Αναστασόπουλος, και την  ημέρα της Εθνικής Αντίστασης η φιλόλογος-καθηγήτρια του 2ου  Γυμνασίου κ. Ελευθερία Παπουτσάκη.

Ο κ. Αναστασόπουλος μίλησε για την πολεμική αρετή των Ελλήνων κάνοντας  με ιστορικές αναφορές από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα.  

Η κ. Παπουτσάκη με τόλμη και  ευθύτητα έδωσε την ολοκληρωμένη εικόνα του πατριωτικού ήθους των Ελλήνων που αντιστάθηκαν κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών, στα βουνά και στις πόλεις.  Έκανε αίσθηση η αποστροφή του λόγου της για το μη καθολικό της Αντίστασης, τονίζοντας ότι οι Έλληνες αντιστάθηκαν μεν ενωμένοι  κατά των κατακτητών, παράδειγμα ο Γοργοπόταμος με τους Ναπ. Ζέρβα και Άρη Βελουχιώτη, αλλά υπήρξαν και οι δοσίλογοι που συνεργάστηκαν με το κατακτητή.

Μετά τις Δοξολογίες ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο από το δήμαρχο κ. Γαλουζή, τον έπαρχο κ. Θεμέλαρο, στην πρώτη κατάθεση , και από τον αντ/δρο του περιφ. σ/λίου κ. Κώστα Σταυλά την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης. Στεφάνια κατέθεσαν και  εκπρόσωποι  λοιπών τοπικών αρχών και φορέων.

(φωτο, οι πρώτες 8 από την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, οι υπόλοιπες 5 από την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης)

*

ΣΧΟΛΙΟ: Το ότι η ημέρα  των Ενόπλων Δυνάμεων και η ημέρα της Εθνικής Αντίστασης τιμώνται χωριστά με διαφορά μιας και μόνον… ημέρας (στις 21 η μια στις 23 η άλλη), αποδεικνύει ότι οι Έλληνες μιλάμε για εθνική ενότητα, αλλά μες στα μυαλά μας και προπάντων στις ψυχές μας φωλιάζει το σαράκι του εμφυλίου.  Οι δεξιοί ποτέ δε θα συγχωρέσουν τους αριστερούς, ακόμη κι αν είναι παπάδες ή δεσποτάδες…  Αυτή την πικρή πραγματικότητα έδειξαν και οι απουσίες… από την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης.  Από αυτή την οπτική γωνία της ιδεολογικοποίησης και πολιτικοποίησης των δύο αυτών ιστορικών γεγονότων, η ομιλία της φιλολόγου  κας  Ελ. Παπουτσάκη  ήταν ένα «παράθυρο στην Αλήθεια.

(Να συμπληρώσω εγώ ότι μετά την απελευθέρωση οι δοσίλογοι και κουκουλοφόροι ανταμείφθηκαν για την «εθνικοφροσύνη» τους, ενώ οι  αριστεροί αντάρτες των βουνών και της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και Καλύμνιοι, εξορίστηκαν στα ξερονήσια λόγω  «αντεθνικών  και πολιτικών φρονημάτων»).

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version