The best bookmaker bet365

Best bookmaker bet365 register

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ξεκίνησε η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων…

Στο Βαθύ τοποθετεί  η ΔΕΥΑΚ 3,5 χιλ μέτρα  σωλήνων ύδρευσης

εις αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων.

Από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Γιώργο Τρικοίλη η ΑΡΓΩ (Σακ. Τρικοίλης) πήρε συνέντευξη πάνω σ’ αυτό το θέμα, καθώς και συμπληρωματικές πληροφορίες από τη διεύθυνση της ΔΕΥΑΚ.

Το έργο εκτελείται με αυτεπιστασία και μετά την ολοκλήρωση του κομματιού αυτού στο Βαθύ θα αντικατασταθεί όλο το δίκτυο της Καλύμνου, ώστε πέρα από τις αντιμαχόμενες απόψεις περί «ενοχής» ή «αθωότητας» του αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης,  να ελαχιστοποιηθούν ή να μηδενιστούν οι διαρροές του νερού,  κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για την αφαλάτωση στην Κάλυμνο.

Ιστορικό του έργου

Το έργο αυτό είναι από τα μεγαλύτερα έργα που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από χρόνια, αλλά δυστυχώς καρκινοβατούσε  (εδώ η λέξη καρκίνος σημαίνει κάβουρας) εδώ και δεκαετίες.

Η  δημαρχία του κ. Γ. Ρούσσου είχε ξεκινήσει το έργο, με πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ  τον  κ. Γ. Μαστροκούκο, μέσα από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Τότε είχε γίνει η μελέτη του έργου και η πρώτη προμήθεια σωλήνων για το Βαθύ. Και το έργο έπρεπε να ξεκινήσει από το Βαθύ, γιατί εκεί είναι και οι γεωτρήσεις άντλησης του νερού, το οποίο στέλνεται στην Πόθια. Αντικαταστάθηκαν τότε , σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΚ, περί τα 500μ. αμιαντοσωλήνων. Συνέχεια όμως δεν υπήρξε.

Η επόμενη δημαρχία, του κ. Δ. Διακομιχάλη, και με πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ τον αείμνηστο Γ. Κοπανέζο, πραγματοποίησε αντικατάσταση δικτύου περίπου 500μ., από το Σταθμό στις Ελιές ίσαμε τον Πλάτανο (προς Καντούνι), χρησιμοποιώντας σωλήνες που προορίζονταν για το δίκτυο του Βαθύ.

Σήμερα η δημαρχία του κ. Γ. Γαλουζή με πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ τον κ. Γ. Τρικοίλη ξεκίνησε το μεγάλο έργο που αρχίζει με 3,5 χιλ. μ. στο Βαθύ και στη συνέχεια προχωρήσει στην αναζήτηση τρόπων και πόρων προκειμένου να αντικαταστήσει όλους τους αμιαντοσωλήνες σε όλη την Κάλυμνο.  

Τα πρώτα 500μ. των Ρούσσου-Μαστροκούκου ήταν μια καλή αρχή, καθώς έπιανε το πρόβλημα από την πηγή του, αλλά δεν προχώρησε. Τα επόμενα 500μ. των Διακομιχάλη-Κοπανέζου ήταν  στη μέση του πελάγους… Ουσιαστικά το έργο αρχίζει τώρα.

«Μέγα» το θέμα «πατρότητας» του έργου

Αλλά συνέβη, μόλις ξεκίνησε το έργο, να σηκωθεί σαν σκόνη Αφρικής η συνηθισμένη φλυαρία σε ποιον ανήκει η «πατρότητα» κάθε έργου.  Παλιά αρρώστια. Ποιανών είναι το έργο αυτό - και κάθε έργο;  Εκείνων που το σκέφτηκαν πρώτοι… ή το «κατέθεσαν» ως «έμπνευση» σε κάποιο τραπέζωμα παραπολιτικό, ανάμεσα στο δεύτερο και τρίο μπουκάλι μπίρας; Ακόμη, μήπως σε κείνους που έκαναν  τη μελέτη ή και το προκήρυξαν;

Ιδού το μέγα πρόβλημα της καλύμνικης πολιτικής.  Πάθανε την πλάκα τους οι πολιτικοί με το μπέρδεμα του αεροδρομίου, καθώς η αποπεράτωσή του  κράτησε 20 χρόνια και παρέλασαν  δήμαρχοι και έπαρχοι συν κάποιοι καπάτσοι υπουργοί. Όλοι υπερήφανοι!!!

Αδυνατούν να καταλάβουν ή να δεχτούν ότι στους Δήμος και στην πολιτική γενικότερα υπάρχει συνέχεια. Πρέπει να είναι πολύ ανόητος και «ζημιάρης» ένας δήμαρχος που αρνείται να συνεχίσει έργο του προηγούμενου. Η κάθε δημαρχία συνεχίζει το έργο της προηγούμενης.  Και, σε τελευταία ανάλυση, η δημαρχία που εκτελεί ένα έργο αυτή «δικαιούται διά να ομιλεί» περισσότεροι από τους προπάτορες, που διακρίνονταν για τα οράματα και παροράματα.  

Είναι καρκινογόνος ο αμίαντος;

Μετά την «πατρότητα» προέκυψε και το θέμα της επικινδυνότητας, υπαρκτής ή όχι, των αμιαντοσωλήνων. «Κυκλοφορούν» δύο αντικρουόμενες απόψεις. 

Α) Η επίσημη είναι αυτή του Ελληνικού κράτους και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος «αθωώνει» τον αμίαντο από το δίκτυο ύδρευσης και , κατά συνέπεια, δεν επιβάλλει την άμεση αντικατάσταση του δικτύου.  Για το Ελληνικό κράτος και τον (ΠΟΥ) Δεν υπάρχουν όρια αμιάντου στο νερό, όπως υπάρχουν όρια χλωρίου, γιατί δεν έχει αποδειχτεί ότι ο αμίαντος είναι όντως καρκινογόνος.  Πάντως η παραγωγή αμίαντου έχει σταματήσει και οι ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα δεν αγοράζουν πια τέτοιους σωλήνες. Και η παραγωγή αμιαντοσωλήνων σταμάτησε  γιατί οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια παρασκευής αμιάντου προσβάλλονταν (βεβαιωμένο αυτό) από καρκίνο λόγω της εισπνοής των ινών αμιάντου.  Ο πόσιμος όμως αμίαντος δεν έχει αποδειχτεί ότι είναι καρκινογόνος Παραθέτουμε έγγραφο της ΕΥΔΑΠ (Αθήνας) φωτογραφημένο σε 4 σελίδες-άλμπουμ .

Β) Υπάρχουν όμως επιστήμονες και πολιτικοί που πιστεύουν άλλα:

1)   Τέρενς Κουΐκ υπέβαλε ερώτηση προς τους υπουργούς Ενεργείας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιω. Μανιάτη, και Εσωτερικών κ. Ιω. Μιχελάκη, τον Αύγουστο του 2013, για το δίκτυο ύδρευσης στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας, το οποίο  «αποτελείται από αμιαντοσωλήνες, η χρήση των οποίων στην Ελλάδα έχει απαγορευθεί (Κοινοτική Οδηγία 1999/77/ΕΚ)».

Και τονίζει ο κ. Κουΐκ «υπενθυμίζεται ότι ο αμίαντος, είναι ένα άκρως επικίνδυνο υλικό, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει αμιάντωση, μεσοθηλίωμα-καρκίνο του πνεύμονα και καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος.

2)    Η δημοσιογράφος κ.  Νέλλη Ψαρρού, στην ηλεκτρ. εφημερίδα  enallaktikos.gr, έγραψε στις 26/2/14,μεταξύ άλλων, τα παρακάτω, μεταφέροντας τις επιστημονικές απόψεις που της έδωσαν για το άρθρο της ο κ. Μπένος, καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, ο κ. Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής ορυκτολογίας ΑΠΘ, και η κ. Παπαρίζου, βιολόγος:

«Ο αμίαντος είναι ένα από τα σαφέστερα οριζόμενα καρκινογενή υλικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος και έχει απαγορευτεί η χρήση του από τη δεκαετία του ’80. Μάλιστα, από το 2000 υπάρχει στην ΕΕ η οδηγία “Ευρώπη ελεύθερη αμιάντου”, που προβλέπει και την αντικατάσταση όλων των αμιαντοσωλήνων. Παρόλα αυτά, πολλοί δήμοι έχουν ήδη τα δίκτυά τους κατασκευασμένα και επικαλούνται μια δήθεν επιστημονική ασάφεια ισχυριζόμενοι ότι μόνο ο εισπνεόμενος αμίαντος είναι καρκινογόνος και όχι ο καταπινόμενος! Αυτό απαντούν οι απανταχού διαχειριστές της ύδρευσης των δήμων, από τα Χανιά μέχρι τον Βόλο.

Για την καρκινογόνο δράση του αμιάντου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην επιστημονική κοινότητα. Βέβαια, η πιστοποίηση της δράσης ενός υλικού έρχεται μέσα από πολυετείς μελέτες και δεδομένα – όπου τα δεδομένα αυτά είναι οι θάνατοι. Για τις συνέπειες από την εισπνοή αμιάντου τα δεδομένα ήταν τόσο καταιγιστικά που τεκμηριώθηκε στη διεθνή βιβλιογραφία η δράση του. Το ίδιο δεν έχει γίνει με το ζήτημα της πόσης αμιάντου, αν και υπάρχει η οδηγία για την άμεση αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων σε όλα τα δίκτυα.

Σε κείνο το σημείο, όπου θα κοπεί ο σωλήνας για να γίνει η ένωση, απελευθερώνονται ίνες αμιάντου και μπαίνουν στο δίκτυο του νερού. Αυτές οι ίνες εισέρχονται με την κατάποση και δημιουργούν καρκίνους του στομάχου, νεφρού, ουροδόχου κύστης και εντέρου.

Η απομάκρυνση του αμιάντου και η αντικατάστασή του πρέπει να γίνει άμεσα, όμως με μέτρα ασφαλείας που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα γίνει κάποιο τυχαίο γκρέμισμα κτηρίου με συνέπεια οι ίνες αμιάντου να διοχετευτούν στην ατμόσφαιρα ή στο χώμα και τον υδροφόρο ορίζοντα.»

Η ουσία…

Πέρα από τις αντιτιθέμενες αυτές απόψεις, η ουσία είναι ότι ο Δήμος ξεκίνησε ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντικατάστασης όλων των σωλήνων αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης της Καλύμνου.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Αργω Market

Prev Next

Σακελλάρης Τρικοίλης - Blog

Τίποτα!

Του Σακελλάρη Τρικοίλη Δεν υπάρχει πιο δυνατό κι αχτύπητο απ’ το Τίποτα. Όλοι ξετρελαίνονται μαζί του.

Αγγελική Τρικοίλη - Blog

Το Ρεπορτάζ από την Πηγή

  Και μια δεύτερη ανάγνωση Από την Αγγελική Σακ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Τρικοίλη - Blog

Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

από την Καλλιόπη Τρικοίλη Αγχωμένο καθεστώς απολυταρχικό, σερφάρει σε κρίση και πανικό.

Καιρος

Σύνδεση Χρήστη

Από τα Blogs της Αργώ

Ροή Ειδήσεων

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Συγκρότηση Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Δωδεκανήσου

29-04-2024, 09:38 | Περιφέρεια

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Δ&...

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ.

25-04-2024, 15:14 | Κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της ναυτικής περιοδεία&sigma...

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

22-04-2024, 16:05 | Σπογγαλιεία

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, &...

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛ. ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

18-04-2024, 17:41 | Αλιεία

   Ε.Ν.Π.Ε.Ν.                         &n...

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

17-04-2024, 08:38 | Βουλευτές

16/04/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στις 9 Ιουνίου 2024, δίνετ...

Argo Kalymnos