Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Ομορφαίνουμε τη γειτονιά μας»

«Μελέτη», χρηματοδότηση, εκτέλεση, τα πάντα όλα οι γείτονες.

 

Ο Δήμος δεν το… συνηθίζει καθόλου, μα καθόλου!, να καθαρίζει τον κεντρικό δρόμο από τις Ελιές προς Γαϊδουρόραχο – περίπου 150μ. – όπως και τον παράλληλο δημόσιο δρόμο που περνάει  εσωτερικά από την περιοχή του Σκλαβερού, στη βάση της Βίγλας. (φωτο, Σακ. Τρικοίλης, Παν. Γιαμαίος)  

Και επειδή ο Δήμος έχει αυτή την κακή «συνήθεια», , εδώ και πολλά χρονάκια οι κάτοικοι της περιοχής αναλαβαίνουν την καθαριότητα του δημόσιου δρόμου που περνάει έξω από το κτήμα τους.  

Υστερούσε σε ευπρεπισμό και καθαριότητα το κομμάτι  του παράλληλου (στα πόδια της Βίγλας), εκεί που κάποτε ο Δήμος φύτεψε πικροδάφνες  και από τότε έχει να ξαναπεράσει. Οι πικροδάφνες γιγαντώθηκαν (περίπου στα 3 μ. ύψος),  διαμόρφωσαν ένα εκπληκτικό σκηνικό (προπάντων όταν βγάζουν λουλούδια), αλλά με το φούντωμά τους έφαγαν το μισό πλάτος του δρόμου.  Και το σημαντικότερο, στις πυκνές ρίζες τους και στα ρείθρα του δρόμου σωρεύονταν κάθε χειμώνα σκουπίδια και φερτές ύλες, ενώ στις ξερολιθιές πολλαπλασιάζονταν οι αρουραίοι.

Πήραν την υπόθεση στα χέρια τους

Ο Δήμος, είπαμε, δεν συνήθιζε να περνάει από αυτή τη ζώνη – ούτε καν την προεκλογική περίοδο.  Έτσι, οι γείτονες εδώ και χρόνια έχουν πάρει την υπόθεση στα χέρια τους κυριολεκτικά. Καθαρίζουν και ευπρεπίζουν τη γειτονιά τους.  

Φέτος εφάρμοσαν ένα σπέσιαλ «πρόγραμμα». Του έδωσαν το όνομα «Ομορφαίνουμε τη γειτονιά μας». Επικεφαλής  ο Παναγιώτης Γιαμαίος. Είναι το πιο ωραίο και εύκολο περιβαλλοντικό πρόγραμμα.  Δεν πας μακριά από το σπίτι σου, μόλις που βγαίνεις έξω από το κτήμα σου και με την πιο απλή αμφίεση. Δε θέλει καμιά άδεια, δεν κινδυνεύει  από καταγγελίες για εκτέλεση εργασιών σε δημόσιο χώρο χωρίς μελέτη (τεχνική, περιβαλλοντικών επιπτώσεων), άδεια… κ.α.

Και για να είμαστε εντάξει με τις σύγχρονες απαιτήσεις στην εκτέλεση έργων, παραθέτουμε  την εξής κάρτα:

Τα «στοιχεία» του έργου:

ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:  «Ομορφαίνουμε τη γειτονιά μας» - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ:  Να ’ναι πάντα καθαρή και όμορφη η γειτονιά μας.

ΜΕΛΕΤΗ:  Από τους γείτονες, στο πόδι.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ:  Οι γείτονες – δε γουστάρουν  το Υπουργείο Περιβάλλοντος

ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:  «Αυτεπιστασία»  γειτόνων.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  Οι γείτονες – όσοι δεν μπορούν συμμετέχουν στην επίβλεψη του έργου…  

«ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ» - ΕΡΓΑΤΕΣ:  Οι γείτονες Παν. Γιαμαίος, Σακ. Τρικοίλης (ΑΡΓΩ), Μαν. Τσακνής, Γ. Μπίλλης, Γ. Κρούσκος  - όποιος θέλει…

ΧΡΕΩΜΕΝΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ:  Για (1) το φωτισμό του δρόμου (πάντα μέγα πρόβλημα να αντικατασταθούν οι καμένες λάμπες του δημοτικού φωτισμού),  και (2) να ελέγχει τη συνέπεια των λοιπών γειτόνων, για περιβαλλοντικές «προκλήσεις».  Σ’ αυτό το «κομμάτι» (όπως συνηθίζεται να λέγεται  τον καιρό αυτό…) της περιβαλλοντικής πολιτικής ποτέ ο Δήμος, καμιά δημ. Αρχή,  δεν τόλμησε ούτε καλημέρα να πει στους παραβατικούς δημότες που ρυπαίνουν με όλη τους την άνεση…

Να πάει παντού το «πρόγραμμα»

Όμως, το «πρόγραμμα»   της γειτονιάς αυτής: «Ομορφαίνουμε τη γειτονιά μας» πρέπει να ξαπλώσει σε όλη την Κάλυμνο (για να μην πούμε παντού, και εκτός Καλύμνου). Να γίνει συνείδηση ότι ομορφαίνοντας τη γειτονιάς μας ομορφαίνουμε  τα σπίτια μας  και εμείς νιώθουμε… όμορφα.

Ίσως με αυτό το πρόγραμμα υποχρεωθεί ο Δήμος να γίνει πιο συνεπής και πιο αποφασιστικός στην επιβολή… του σεβασμού προς το περιβάλλον και του αλληλοσεβασμού των γειτόνων. 

  

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version