Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολύ καλό το ελαιοτριβείο αλλά μικρό (VD)

Το δημοτικό ελαιοτριβείο είναι η παρηγοριά των μικρών και μικρομεσαίων παραγωγών,

που η παραγωγή τους κυμαίνεται περίπου ανάμεσα στα 50 και 500 χιλιόγραμμα ελιές. Με τις μικροποσότητες τους δεν είναι δυνατόν να τρέχουν εκτός Καλύμνου, στα ελαιοτριβεία Κω και Λέρου.

Ιδρύθηκε την πρώτη 4ετία της δημαρχίας Διακομιχάλη, αλλά στην επόμενη Δημαρχία μόλις που γλίτωσε το λουκέτο, γιατί πήγαν να επικρατούσε σε μερικοί πολιτικούς η λογική του επενδυτή, που διαπίστωνε ότι το δημοτικό ελαιοτριβείο είναι ασύμφορο για το Δήμο(!) Σώθηκε ευτυχώς και εξυπηρετεί την Κάλυμνο σωτήρια.

Οι μηχανές αποδίδουν – οι εργαζόμενοι συνεπέστατοι

Φέτος με μια πολύ καλή συντήρηση που είχε ανέβασε το ποσοστό αποδοτικότητας του. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η άψογη λειτουργία του δημ. ελαιοτριβείο είναι κυρίως έργο της ευσυνείδητης εργασίας των δύο εργαζομένων στις μηχανές και του διευθυντή παραγωγής κ. Γιώργου Παπαμιχαήλ (φωτο). Και οι τρεις είναι συνεπέστατοι, εργατικοί, ευγενικοί προς τους παραγωγούς (που πολλοί απ’ αυτούς πηγαίνουν με τρελές απαιτήσεις...).

Να τα δει η νέα δημαρχία

Υπάρχουν όμως δύο ζητήματα που πρέπει να εξετάσει με προσοχή η νέα Δημ. Αρχή.

Το ένα ζήτημα είναι οι μικρές δυνατότητες του ελαιοτριβείου μας. Μια σύγκριση: Το δικό μας ελαιοτριβείο αλέθει περίπου 400 κιλά την ώρα, ενώ ένα και μόνο ελαιοτριβείο της Κω (διαθέτει μάλλον 3) αλέθει 2 τόνους την ώρα.

Όμως η Κάλυμνος, χρόνο με το χρόνο, αυξάνει συνεχώς την παραγωγή της και είναι επόμενο να μην μπορεί το μικρό αυτό ελαιοτριβείο να καλύψει τις ανάγκες του νησιού. Ένα μεγαλύτερο είναι πια επιτακτική ανάγκη.

Ωστόσο, πρέπει να πούμε, το μικρο αυτό του Προδρόμου πρέπει να μείνει εκεί, ακόμη και όταν γίνει ένα μεγάλο ελαιοτριβείο, γιατί αυτό θα εξυπηρετεί καλύτερα τους πολύ μικρούς παραγωγούς, έως 200 κιλά, και καλύπτει γεωγραφικά Πόθια, Χώρα, Άργος, Πάνορμο, Καμάρι, Αγ. Παντελεήμονα. Οι μεγάλοι παραγωγοί να πηγαίνουν υποχρεωτικά στο μεγάλο ελαιοτριβείο.   

Το δεύτερο ζήτημα θα ανακύψει στην επόμενη χρονιά, στη λειτουργία του 2015. Από τους τρεις που απασχολούνται στο ελαιοτριβείο, βγαίνουν στη σύνταξη οι δύο.  Ο ένας φεύγει το Νοέμβρη του 2014 και ο διευθυντής παραγωγής, ο κ. Παπαμιχαήλ, πριν το καλοκαίρι του 2015. Επομένως ο δήμος πρέπει από τώρα να βρει τους αντικαταστάτες.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  1) Το ελαιοτριβείο θα λειτουργεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου,  2) Πριν πάτε με τις ελιές σας στο ελαιοτριβείο, να έχετε κλείσει εγκαίρως ημερομηνία. Τηλ. 22430-51.369       

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

Argo Kalymnos