Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο δήμαρχος σε αγώνα δρόμου για ανασυγκρότηση της Καλύμνου

 «Τι κάνει η νέα δημαρχία, παράγει έργο;» ρωτάνε οι δημότες. Καλύτερη απάντηση

σ’ αυτό το δικαιολογημένο ερώτημα των δημοτών μπορεί να δώσει ο ίδιος ο κ. δήμαρχος.

Στις  29/10/14, το πρωί, ήμασταν στο δημοτικό μέγαρο η ΑΡΓΩ και το TV12.  

Μπήκαν πολλά θέματα στη συζήτηση.

*

-    Συνάντηση με δημοσιογράφους του CNN Τουρκίας είχε στο Βαθύ, την 28η  Οκτ. μετά τις 2μμ. Ενημερώθηκε από τους γείτονες επισκέπτες ότι ετοιμάζουν μεγάλο τηλεοπτικό θέμα με τους τόπους-τοπία της Καλύμνου και για το τι γενικά προσφέρει το νησί. Το προϊόν της δουλειάς τους θα το προβάλουν στα δικά τους μέσα, τα οποία έχουν, όπως είπαν, 6 εκατομμύρια τηλεθεατές. Έτσι, προέβλεψαν του χρόνου αναμένεται μεγάλο κύμα τουριστών από Τουρκία προς Κάλυμνο.

-    Αναρριχητικό Φεστιβάλ 2015:  Ξεκίνησε ο κ. δήμαρχος από τώρα την κινητοποίησή του για μια ακόμη καλύτερη οργάνωση το 2015. Αυτή τη φορά χωρίς να βάλει μπροστά τη North Face. Ο Δήμος θα αναλάβει τη διοργάνωση και προβολή, κρατώντας από την ως άνω διοργανώτρια εταιρία τρία στελέχη της τα οποία διακρίνονται για τη γνώση και την εμπειρία τους.  Ο κ. Γαλουζής προχώρησε ακόμη πιο πέρα. Το πρόσφατο «συνδικαλιστικό» ταξίδι του  στην Αθήνα (εκλογές των δημάρχων-της ΤΕΔ) το αξιοποίησε προς την κατεύθυνση αυτή: είχε συνεργασία με την υπουργό Τουρισμού κ.  Όλγα Κεφαλογιάννη Το αποτέλεσμα άριστο:  Το Υπουργείο  Τουρισμού θα συνδιοργανώσει από κοινού με το Δήμο Καλυμνίων το αναρριχητικό φεστιβάλ του 2015. Εκείνο ανέλαβε την  προβολή του μεγάλου αυτού γεγονότος και τα σοβαρά οργανωτικά ζητήματα. Κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά.  Ήδη το υπουργείο επεξεργάζεται το θέμα.  Αλλά ο κ. Γαλουζής για το αναρριχητικό φεστιβάλ και άλλα θέματα είχε συνεργασία και με το Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Καμίνη.

-    Μονοπάτια ορεινού περιπάτου και άθλησης: Αυτό είναι το αίτημα που εξέφρασαν οι ίδιοι οι αναρριχητές. Και αρέσει πολύ αυτή η ιδέα στον κ. Γαλουζή: Να κατασκευάσει μονοπάτια για ορεινές διαδρομές (που ζητάνε οι αναρριχητές για περίπατο αλλά και για ανώμαλο δρόμο. Κάτι που θα αρέσει σε όλους τους Καλύμνιους. Θα αποτελεί μιαν πολύ ενδιαφέρουσα καινοτομία, προέκταση του αναρριχητικού φεστιβάλ, για όσους θα ήθελαν να κινηθούν στα πεδία των αναρριχήσεων.

-    Θρησκευτικός τουρισμός. Ο κ. Γαλουζής θέλει να βάλει το δικό του «λιθαράκι» στο θρησκευτικό τουρισμό. Το πώς και σε ποιους τομείς θα ανακοινώσει στο μέλλον.

-    Γραφείο Επικοινωνίας-Δημόσιων Σχέσεων:  Σ’ αυτό τον τομέα, ο Δήμος δεν έχει ακόμη οργανωθεί επαρκώς. Το είπαμε και πάλι στον κ. δήμαρχο – η ΑΡΓΩ είχε επισημάνει αυτή την έλλειψη του Δήμου σε άρθρο της, απολογιστικό του αναρριχητικού φεστιβάλ. Ο κ. Γαλουζής είπε ότι θα θεραπεύσει σύντομα αυτή την αδυναμία του Δήμου.

-    Προχωρεί τον καταδυτικό τουρισμό. «Είμαστε πίσω στα έργα, τις κατασκευές στο χερσαίο χώρο, ενώ και αυτό το Καταδυτικό Κέντρο στα Αργινώντα, μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης  έχει ανάγκη επισκευές», τόνισε ο κ. δήμαρχος. Πάντως, πιστεύει ότι μέχρι το τέλος του 2015 (περιθώριο που δίνει το Leader Αλιείας) θα έχει ολοκληρώσει τις κατασκευές που οφείλει να κάνει ο  Δήμος. Μετά θα πρέπει να έλθουν οι ιδιώτες, υπογράμμισε,  να αναπτύξουν τις δικές τους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, στο χερσαίο χώρο, γιατί ο καταδυτικός τουρισμός είναι μεγάλη επενδυτική πρόκληση και ευκαιρία.  

-    Και αλιευτικός τουρισμός:  Παράλληλα με τον καταδυτικό τουρισμό είναι αποφασισμένος ο κ. Γαλουζής να προωθήσει και τον «αλιευτικό τουρισμό», αφού καταδυτικός και αλιευτικός τουρισμός πρέπει να είναι η ταυτότητά μας στον τουρισμό.  

-    Ελαιοτριβείο Βαθύ.  «Δεν υπήρχαν μελέτες. Δεν είχαμε τίποτα απολύτως. Τα έργα τα είχαν αγγίξει στα λόγια» είπε με έμφαση ο κ. δήμαρχος για το πολυδιαφημισμένο αυτό έργο. Ήδη υπέβαλε ο Δήμος τις μελέτες του στην ΑΝΔΩ, από την οποία μάλιστα άκουσε κολακευτικά λόγια για την πρόοδο της Καλύμνου στην παραγωγή έργου.

-    Επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο κ. Γαλουζής μάς αποκάλυψε, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, ότι βλέπει με ικανοποίηση να εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον από Έλληνες επιχειρηματίες και από εταιρίες, που ενδιαφέρονται για την Ψέριμο, τις Ιαματικές Πηγές (Θέρμα) κ.α.

-    Αξιοποίηση περιοχών και ακινήτων:  Κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στην Αθήνα, όπως προαναφέραμε, επιδίωξε  τις πρώτες αναγνωριστικές επαφές για το θέμα αυτό. Το θέμα αυτό βρίσκεται στη φάση προετοιμασίας.   

-   BlueStar, λιμενοβραχίονας: Ετοιμάζεται το BLUESTAR3 που θα είναι ακόμη μεγαλύτερο από το BLUESTAR2. Ο Δήμος, εξαιτίας του κλεισίματος της περιβόητης τρύπας στη βάση του λιμενοβραχίονα, είχε περιπέσει σε αφασία. Ο κ. Γαλουζής δήλωσε ότι θα στραφεί και σε δύο «μέτωπα». Αν μπορέσει και όσο το επιτρέψει η σχετική μελέτη που πρέπει να συνταχτεί, θα σπάσει μέρος του υποθαλάσσιου μπετόν (το θρυλικό «ξύρισμα»), για να αυξήσει το ωφέλιμο για τα καράβια βάθος. Προέχει όμως γι’ αυτόν η κατασκευή της μεγάλης προβλήτας, γιατί αυτή μόνο θα μπορέσει να δεχτεί και τοBLUESTAR3 και κάθε μεγάλο τουριστικό πλοίο. Γι’ αυτό το έργο έχει αναπτύξει ταχύτητες. 

-    Γραμματεία ΚΕΠΑ:  Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Σήμερα όποιος θέλει να πάρει πιστοποιητικό αναπηρίας πρέπει να υποβάλει ακόμη και την αίτησή του στην Κω ή στη Λέρο!  Ο κ. δήμαρχος βρίσκεται κοντά στην ίδρυση Γραμματείας ΚΕΠΑ στην Κάλυμνο.

-    Κατάρτιση και πιστοποίηση τεχνητών.   Και ο πιο ικανός  και έμπειρος τεχνίτης (ξυλουργός, ηλεκτρολόγος κ.α.)  για να γίνει δεκτός στην Αυστραλία πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση, να έχει ISO.  Αλλιώς θα πάει ως απλός εργάτης. Για το πρόβλημα αυτό έχει δρομολογήσει λύση ο κ. Γαλουζής: Στην Κάλυμνο θα έρθει, στις 2/11/14, αυστραλιανή αντιπροσωπεία, στα πλαίσια της 5ήμερης  της επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας με συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας, και στο νησί μας θα μείνει 2,5 ημέρες, θα φύγει στις 5/11. Αντικείμενο βολιδοσκόπησης και συνεργασίας με τον κ. δήμαρχο θα είναι  η υλοποίηση ταχύρυθμου προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης των ενδιαφερόμενων τεχνιτών, για να αποκτήσουν πιστοποίηση.  Σ’ αυτό το πρόγραμμα θα μπορέσουν να συμμετάσχουν, αν το ζητήσουν,  και τεχνίτες από τα γύρω νησιά: Κω, Λέρο κ.λπ.

*

Για ένα θέμα ζητήσαμε δήλωση από τον κ δήμαρχο,  δεκατρία… μας προέκυψαν. Όλα αυτά συνθέτουν την «καυτή» επικαιρότητα της Καλύμνου για ανασυγκρότηση του νησιού. Θέματα που έχουν ήδη προχωρεί η παρούσα δημοτική Αρχή και όλα έχουν εφικτές λύσεις. Για όλα αυτά έχουν αποδυθεί σε μαραθώνιο αγωνίας και στρεσαρίσματος ο δήμαρχος κ. Γαλουζής, στελέχη του και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.

Προφανώς, υπάρχουν κι άλλα θέμα της «καυτής» επικαιρότητας (και μαζί τους «καίγονται» και αδημονούν πολλοί εργάτες της πολιτικής…). Θα τα βάλουμε στον κ. Γαλουζή σε μιαν άλλη μας επίσκεψη. 

(Το βίντεο είναι προσφορά του φίλου Μιχάλη Μουσσά, διευθυντή του TV12, το οποίο και ευχαριστώ)     

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Πολυμέσα

Argo Kalymnos