Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Οδηγοί» από Κω για καθαριότητα στο λιμάνι

Μικτή ομάδα 12 από το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ της Κω ήρθε στην Κάλυμνο,

το Σάββατο 18/10/14,  με επικεφαλής την τοπική έφορο Κω κα. Σταματία Μαργαρίτη.

Τα μέλη της αποστολής, αγόρια και κορίτσια,   ήταν από το «1ο πλήρωμα» του τοπικού Τμήματος Κω, μαθητές γυμνασίου και λυκείου.  Σκοπός της επίσκεψής τους στην Κάλυμνο ήταν η καθαριότητα στη χερσαία ζώνη της παραλιακής του λιμανιού, στο τμήμα προσέγγισης τουριστικών σκαφών, από Δημαρχείο έως και τη στροφή προς Ιχθυόσκαλα. Εκεί πρότεινε ο κ. αντιδ/ρχος να γίνει καθαριότητα, καθώς στο τμήμα αυτό της παραλιακής θα ελλιμενιστούν στις 22 &ι 23 Οκτωβρίου  σκάφη του «Bodrum Cup 2014».

Η αποστολή  ήρθε στην Κάλυμνο με το πρωινό δρομολόγιο των τοπικών ταχύπλοων που συνδέουν  τα δύο νησιά, για ημερήσια  εκδρομή-εξόρμηση  με σκοπό την καθαριότητα στην Πόθια. Τους Κώους «οδηγούς» - εθελοντές υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος επί της καθημερινότητας κ. Μικές Ρήγας - αντιδ/ρχος 7ημέρου, πάντα «ετοιμοπόλεμος» -  τους προμήθευσε γάντια και μαύρες σακούλες σκουπιδιών και τους συντρόφευε στο έργο τους, ενώ απορριμματοφόρο του Δήμου ήταν παρόν περισυλλογής των σκουπιδιών για να πάρει τις σακούλες.

Ήταν αξιοθαύμαστος ο ένθερμος ζήλος των παιδιών. Κατέβαιναν μέχρι τη θάλασσα, για να βγάλουν και το πιο μικρό σκουπίδι που ήταν σφηνωμένο ανάμεσα στις πέτρες – όλα «έργα» και επιδόσεις Καλυμνίων που δεν διακρίνονται και τόσο για την ευαισθησία τους στην καθαριότητα των δημόσιων χώρων, ούτε καν της παραλιακής ζώνης που αποτελεί και τη βιτρίνα του νησιού.   

Τα παιδιά εργάστηκαν μέχρι αργά το μεσημέρι και θα πρέπει να τονίσουμε ότι  ήταν μεγάλη η έκπληξή τους για τα «ευρήματα»: σκουπίδια στις πέτρες ανάμεσα στα κορδόνια κάτω ακριβώς από τραπεζοκαθίσματα  των καταστημάτων της περιοχής αυτής,  που προσφέρουν θαλασσινούς μεζέδες, πολλές σύριγγες από χρήση ναρκωτικών – η καταπολέμηση των ναρκωτικών στην Κάλυμνο γίνεται με την περισυλλογή των συρίγγων.   

Οι εντυπώσεις των μικρών μας επισκεπτών από την Κάλυμνο ήταν άριστες. Και εις επιβεβαίωση αυτού η έφορος κα.  Μαργαρίτη δήλωσε στην ΑΡΓΩ  ότι θα προγραμματίσουν κι άλλο ταξίδι και μάλιστα με δύο διανυκτερεύσεις.  Τα παιδιά, για ανάμνηση του ωραίου ταξιδιού τους στην Κάλυμνο, ζήτησαν από την ΑΡΓΩ να τους βγάλει αναμνηστικές φωτογραφίες - και  τις δημοσιεύουμε μετά χαράς.

Οι οδηγοί έδωσαν και πάλι μαθήματα αθόρυβου, ειλικρινούς και ενεργού εθελοντισμού. Πάντα πρωτοπόροιοι πρόσκοποι και οι οδηγοί στο να προσφέρουν στην κοινωνία και μάλιστα όχι μόνο του νησιού τους και τη πόλης τους, αλλά και έξω από τα «σύνορα» τους. Η κα. Μαργαρίτη μας είπε ότι Τμήμα Οδηγών Κω στο πρόγραμμά του έχει εξορμήσεις και για προσφορά στα γύρω νησιά.

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

3 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Φανή Κουτούζη δημοσιεύθηκε από Φανή Κουτούζη

    Κυρία Μαργαρίτη, καλημέρα,
    Η απάντησή σας περιέχει ήδη τη διόρθωση που έπρεπε να γίνει.Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά.
    Φανή Καπελλά- Κουτούζη
    Υ.Γ.Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας,επιφυλλάσσομαι να δημοσιεύσω στην "Αργώ" ένα σύντομο ιστορικό της ίδρυσης του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών στην Κάλυμνο, από την αείμνηστη μητέρα μου Θεμελίνα Καπελλά,αμέσως μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.
    Φ.Κ.

  • Σύνδεσμος σχολίου Μαργαρίτη Σταματία δημοσιεύθηκε από Μαργαρίτη Σταματία

    Παράκληση να δίνει διορθώσει του
    συγκεκριμένου άρθρου στο σημείο ότι δεν είμαστε πρόσκοποι απο Κω αλλά ΟΔΗΓΟΙ (ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ).Δεν υφίσταται προσκοπισμός στην Κω αλλά μόνο Οδηγισμός.Στην Κάλυμνο δυστυχώς το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού είναι σε αδράνεια και γι αυτό τον λόγο δεν συμμετείχε,αλλά μας έφερε σε επαφή με τον Δήμο.Σας ευχαριστώ πολύ για τα ωραία σας λόγια και την στήριξη απο τον τόπο σας αλλά και τον δήμο σας.
    Με εκτίμηση
    Μαργαρίτη Σταματία
    Τοπική Έφορος Κω

  • Σύνδεσμος σχολίου Φανή Καπελλά -Κουτούζη δημοσιεύθηκε από Φανή Καπελλά -Κουτούζη

    Θερμά συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας στην έφορο κ. Μαργαρίτη και την ομάδα των Προσκόπων από τη γειτονική μας Κω.Βέβαια ...ντρέπομαι και λίγο γιατί, και δεν έπρεπε να δημιουργούμε το πρόβλημα αυτό, σ'αυτό το κομάτι -"βιτρίνα" του νησιού αλλά και γιατί θα μπορούσε να συμμετέχει στη δραστηριότητα αυτή και μια ομάδα, π.χ. από το "Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού" της Καλύμνου για ευνόητους παιδαγωγικούς και πρακτικούς λόγους. Ο Οδηγισμός και ο Προσκοπισμός έχει στην Κάλυμνο μακρά παράδοση στην περιβαλλοντική φροντίδα καισε δράσεις έμπρακτης αγάπης για το περιβάλλον. Σε καιρούς ανύποπτους(δεκαετίες του 1950-60)για όλο τον άλλο κόσμο, το "Σώμα Ελληνίδων Οδηγών" και οι Πρόσκοποι της Καλύμνου πρωτοπορούσαν και διαμόρφωναν τις συνειδήσεις των παιδιών σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Συγχαρητήρια και στον αντιδήμαρχο κ. Ρήγα. Αποδεικνύει ως τώρα, καθημερινά, ότι έχει πάρει την αρμοδιότητά του σοβαρά και υπεύθυνα. Προσωπικά έχω αρχίσει να ελπίζω ότιθα καλυτερεύσει η εικόνα της Καλύμνου.
    Φανή Καπελλά Κουτούζη συντ. εκπαιδευτικός, πρ.πρόεδρος Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version