Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εκπληκτικό το φεστιβάλ, αποτύχαμε στην προβολή…

Εκπληκτικό το αναρριχητικό φεστιβάλ, (9-12/10/14), αλλά να κάνουμε σωστό απολογισμό,

γιατί δεν είχαμε την ελάχιστη αναφορά από τα ΜΜΕ.  

Ήταν φαντασμαγορικό το φαινόμενο των εκατοντάδων αναρριχητών, των γαντζωμένων στους χρωματιστούς και άριστα σμιλευμένων από τη φύση γκρεμών, θεϊκό δώρο. Όμως ήταν και απογοητευτική η παντελής απουσία τηλεοράσεων. Στα δελτία ειδήσεων των αθηναϊκών καναλιών είδαμε και ξαναείδαμε όλες τις αθλητικές και πολιτιστικές ειδήσεις, είδαμε μαζί με τα σοβαρά θέματα και σωρεία τηλεοπτικών σκουπιδιών, όμως πουθενά η Κάλυμνος.  Είχαμε κι άλλη εγκατάλειψη, πιο προκλητική: ούτε ένα πολιτικό πρόσωπο, ούτε βουλευτής, ούτε ένας έστω γραμματέας. Ούτε καν από τους πρώην. Κανένας δεν έκανε τον κόπο να έρθει στην Κάλυμνο. 

Δυστυχώς έτσι έχουν τα αντικειμενικά γεγονότα: εκπληκτικό φεστιβάλ, μηδενική απασχόληση των ειδησεογραφική προβολή, μηδενική απουσία πολιτικών προσώπων.. Ποιος φταίει;

Μια πρώτη απάντηση είναι: οι βουλευτές, τα υπουργεία Πολιτισμού,  οι αρμόδιοι του αθλητισμού κ.α., όλοι αυτοί είναι απαράδεκτοι για την απουσία τους.   Κανένας πολιτικός δεν πάτησε το πόδι του στην Κάλυμνο, ούτε βουλευτής ούτε κυβερνητικός. Οι πολιτικοί ξέρουνε να πουλάνε τον κόσμο. Οι μεν βουλευτές είναι για προεκλογικές λογάρες και "δέσιμο" κοτζαμπάσηδων και κοντραμπατζήδων των ψήφων. Έχουμε και μια υπουργό Πολιτισμού πολύ δυναμική, ωραία και εμφανίσιμη, αλλά δυστυχώς γι' αυτήν υπάρχει μόνο η Κρήτη, η πατρίδα της.
Υπάρχει όμως και μια δεύτερη απάντηση: Και δεν εννοώ το: «εμείς τους ψηφίζουμε, εμείς θα τους φάμε στη μάπα» (μετά συγχωρήσεως). Προτείνω να το δούμε αλλιώς. Θα μας κάνει καλό, αν αναζητήσουμε τι δε κάναμε σωστά πρώτοι εμείς. Μετά να κατά-κρίνουμε τους άλλους, που ως πολιτικά υπεύθυνοι δεν έκαναν  ούτε το στοιχειώδες χρέος τους: «παρίσταμαι και χαιρετίζω, μετά άντε γεια…). Να δούμε εμείς τις ελλείψεις μας, χωρίς να μεθάμε από πολιτικό αυτοθαυμασμό...

Η ξένη εταιρία έκανε την προβολή και διαφήμιση του φεστιβάλ, διαφήμιση που εκείνη έκρινε.  Και πέτυχε: έφερε στην Κάλυμνο πολλούς "δικούς" της πελάτες. Έφερε μεγάλα ονόματα ανάρριχτων, εν ενεργεία και απόμαχους ή και απλούς εραστές του αθλήματος. Διαφήμισε το φεστιβάλ στα περιοδικά των αναρριχητικών κύκλων, σε όλο τον κόσμο, και πέτυχε το σκοπό της. Πούλησε προϊόντα της κ.λπ.   

Η διαφήμιση όμως του νησιού μας πρέπει να είναι δική μας έγνοια, δικός μας σχεδιασμός και δική μας δράση. Όταν γίνεται χαλασμός στην Κάλυμνο με ένα εντυπωσιακό άθλημα (δεν ήταν βολτίτσα ορειβατική στις πλαγιές μας, ήταν αναρρίχηση με κλιμακωτούς βαθμούς δυσκολίας) και δεν έρχεται κανένα κανάλι από Αθήνα (βρε, ούτε καν από Κω και Ρόδο!!!), τότε να ψάξουμε το δικό μας λάθος, τη δική μας υστέρηση, ώστε να κάνουμε άλλους σχεδιασμούς για το επόμενο φεστιβάλ. 

Τι υποθέτω ότι συνέβη; Η απελθούσα δημαρχία, του κ. Διακομιχάλη, αφού έχασε τις εκλογές πριν το καλοκαίρι, δεν είχε καμιά όρεξη να τρέξει για να ετοιμάσει  "τραπέζι" στη νέα δημαρχία.  Από πού το συμπεραίνουμε αυτό; Από το μέγα πρόβλημα της καθαριότητας το καλοκαίρι. Άφησαν την Κάλυμνο να πνιγεί στα σκουπίδια, την αναρρίχηση θα προωθούσαν; Επίσης, οι Διακομιχαλικοί ούτε στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ δεν πάτησαν. Το έκαναν, λέει, «τιμητικά» για τον αείμνηστο Γ. Κοπανέζο, δημ. σ/λο, υπεύθυνο τουρισμού. Η τυπική λογική λέει ότι θα τον τιμούσαν εάν έρχονταν στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ  και έκαναν δηλώσεις αναφερόμενοι στην προσφορά του Γ. Κοπανέζου. Τιμή διά της φυγής είναι άλλη μια πρωτοτυπία της Καλύμνου. Μία είναι η αλήθεια: οι άνθρωποι αυτοί μας το δείχνουν κάθε τόσο ότι  «πληγώθηκαν» που έχασαν την εξουσία και ότι δεν ανέχονται να είναι δεύτεροι. Και για να πούμε όλη την αλήθεια, έχουμε πλούσια εμπειρία από την εξαφάνιση αυτών που έχασαν την εξουσία. Δεν είναι πρωτοτυπία της παράταξης Διακομιχάλη. Να είμαστε σωστοί.  

Από την άλλη, η σημερινή δημ. Αρχή πήρε το "τιμόνι" του Δήμου την 1η Σεπτεμβρίου, στο παρά 5΄του φεστιβάλ και ήταν "ψαρωμένη". Πρώτη φορά ζούσαν τη χαρά και τις ευθύνες της εξουσίας. Δεν είχαν το χρόνο κι ούτε γνώριζαν, απ’ ό,τι φάνηκε, από «αναρριχητικές ιστορίες».  Φρόντισαν να είναι οικονομικοί, ώστε να μην κατηγορηθούν για σπάταλοι. Γιατί το «μόδα» του «ξοδέψαμε ελάχιστα για το φεστιβάλ» την λάνσαρε η δημαρχία Διακομιχάλη και την ανάγαγε σε μεγίστη απόδειξη σεβασμού προς το χρήμα του καλυμνιακού λαού – με εξαίρεση το την αγορά του ραντάρ, τα δύο πρόστιμα στον εργολάβο, τα πεταμένα λεφτά στο λιμενοβραχίονα, το χαντάκωμα του δημ. μεγάρου και του κτιρίου της πρώην Αστυνομίας Χώρας. Από αυτή την «αναπτυξιακή  λογική» παρασύρθηκαν και οι σημερινοί δημοτικοί άρχοντες.

Συμπερασματικά, θα επαναλάβω: το φεστιβάλ είχε καταπληκτική επιτυχία σε συμμετοχές και ομαλή εξέλιξη, αλλά εμείς ως νησί αποτύχαμε στην προβολή και διαφήμιση μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης.

Η νέα δημαρχία οφείλει να δει πιο πλατιά και ολοκληρωμένα το θέμα. Δε μας αρκεί να πετυχαίνει το φεστιβάλ. Η Κάλυμνος πρέπει να κάνει πάταγο, να τρελαίνει τα αθηναϊκά ΜΜΕ και όλο το νομό.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos