Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Οστρακισμός

Ο οστρακισμος, όπως και η εξορία, ήταν στην αρχαιότητα μέτρα προστασίας της δημοκρατίας από τους πολιτικούς, Ο πολιτικος που, εξαιτίας του κύρους, της δύναμης του κ.α., κρινόταν επικίνδυνος για εγκαθίδρυση τυραννίας, ψηφιζόταν (με όστρακα) για 10ετή απομάκρυνση από την Αθήνα.

Και αν κατηγορούνταν για κατάχρηση ή άλλη βλάβη της Πόλης, η ποινή ήταν εξορία («φυγή») και δήμευση της περιουσίας του.

 

Ετσι στέριωσε η Δημοκρατία στην Αθήνα. Στα Νεοτερα Χρονια οι Καλύμνιοι σέβονταν μεν τους δημογέροντες αλλά γίνονταν και πολύ επιθετικοί προς τους καταχραστές. Στην κατάχρηση του 1837 τους ξυλοφόρτωσαν.

Σημερα οστρακισμός δεν υπάρχει, αλλά και κανένας πολιτικός δεν τιμωρείται, ό,τι και να κάνει. Αναλαμβάνει ο λαός την τιμωρία με την ψήφο του, ενώ και το λιντσάρισμα «παίζει» δυνατά.

Γιατι, ακόμη και ο πιο επιτυχημένος δήμαρχος, στη δεύτερη 4ετία του, χάνει την επικοινωνία με το λαό, ξεχνά το ξεκίνημά του και γίνεται επιρρεπής προς αλαζονικές συμπεριφορές.

2011: Ο λαος της Καλύμνου ψήφισε την «παλινόρθωση» του δημάρχου που είχε απορρίψει πριν 8 χρόνια. Η Ιστορία σε κύκλους.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η μετάνοια Ντέρμπι μπάχαλο & κοπρίτης αετός »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version