Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

(5) ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΛΑΘΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Άλλο «αιτιάσεις» κι άλλο «αιτίες»

 

Ακούμε στο δημ. σ/λιο τοπικούς πολιτικούς μας να χρησιμοποιούν τη λέξη «αιτιάσεις» και να εννοούν αιτίες,

τα αίτια, μιας πολιτικής πρωτοβουλίας ή απόφασης κ.λπ.  

 

«αιτίες» (ή αίτια) = οι δυνάμεις, οι λόγοι που προκάλεσαν ένα γεγονός, που ώθησαν κάποιον/ους σε μια πράξη. Για παράδειγμα, «τα αίτια του πολέμου ήταν οικονομικά, κοινωνικά» κ.λπ.

Και στον ενικό αριθμό, η «αιτία», ή με το εμπρόθετο «εξ αιτίας» (στη δημοτική σήμερα: εξαιτίας, με μια λέξη) το ίδιο εννοούμε. Ότι κάποιος λόγος, κάποια δύναμη προκάλεσε το φαινόμενο που βλέπουμε ή ζούμε: π.χ. «εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, δε γίνονται προσλήψεις».

Μια χρήσιμη διάκριση: η λέξη «αφορμή» δεν είναι συνώνυμη της λέξης αιτία. Αφορμή σημαίνει κάτι το δευτερεύον που προβάλλεται δήθεν ως αίτιο,  όπως είναι πάντα οι αφορμές του πολέμου. Είναι κάτι το προσχηματικό, από το οποίο ξεκίνησε ο πόλεμος (από + ορμή=> αφορμή»). Τέτοιες αφορμές ακούμε συχνά, όπως αυτή: «για την προστασία των δικαιωμάτων του καταπιεζόμενου λαού έγινε η επέμβαση στην (τάδε) χώρα".

Και στη φράση «αυτά που λες είναι αφορμές» βλέπουμε ότι η λ. «αφορμή» έχει συνώνυμό της τη λ. «πρόφαση».

 

«αιτιάσεις» (ή στον ενικό: αιτίαση)= καταγγελίες, κατηγορίες, μομφές.

 

Επομένως, όταν ένας πολιτικός λέει «οι αιτιάσεις που προβάλλεις για την πολιτική που ακολουθείς…», εννοεί τα «αίτια» ή τις «αφορμές», αλλά χρησιμοποιεί τη λ. «αιτιάσεις».

Μάλλον, του φαντάζει πιο ποιοτική… Όμως είναι μια πομπώδης κενολογία με λοφίο…  

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version