The best bookmaker bet365

Best bookmaker bet365 register

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ναυτ.-Λαογρ. Μουσείο: Ξεκάθαρη διευθέτηση (σχολ)

Τόσο πλούσια μουσεία, όπως το Ναυτικό και το Λαογραφικό της Καλύμνου,

σε λίγα νησιά του Αιγαίου θα βρει κανείς. Αλλά και σε λίγα νησιά θα δει τις δημοτικές αρχές να τα έχουν κάνει τόσο… θάλασσα. Τα πάντα θολά και μπερδεμένα στο στεγαστικό και στις σχέσεις των δύο μουσείων. 

Ποιος φταίει περισσότερο και ποιος λιγότερο δεν έχει νόημα να πούμε την άποψή μας. Το μέγα ζητούμενο είναι να δοθεί από τη νέα Δημ. Αρχή (οι προηγούμενες δεν ενδιαφέρθηκαν και την απέφευγαν) μια ξεκάθαρη λύση, ώστε και τα δύο μουσεία να έχουν τη στέγη τους σ’ αυτό το ωραιότατο κτήριο της Βουβαλείου Τεχνικής Σχολής (αν και από χωροταξική άποψη πρόκειται για ένα «θρασύτατο» και βλάσφημο κατασκεύασμα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, γιατί έκρυψε το Χριστό, το στολίδι και το καύχημα της Δημογεροντίας και της νέας πόλης, της Πόθιας. Και επί πλέον καταπάτησε οικόπεδο του ναού, που είχε καταργηθεί από νεκροταφείο). Τη θρασύτητα αυτή την ολοκλήρωσαν οι Ιταλοί κατακτητές με το διπλό κτήριο του Διοικητηρίου).

Επιτέλους, ήρθε η ώρα και τα δύο μουσεία να συγκατοικούν ειρηνικά, να λειτουργούν αυτόνομα, και το σπουδαιότερο: ως πολιτιστικές οντότητες, συνεργαζόμενες με την εκάστοτε δημ. Αρχή καθαρά και ξάστερα, με αξιοπρέπεια. Η τελευταία σύγκρουση Λαογραφικού – Ναυτικού, «κατόρθωμα εξ αμελείας» της απερχόμενης δημ. Αρχής, ας γίνει μάθημα για όλους.

Πώς μπορεί να διευθετηθεί το θέμα ειρηνικά και επ’ ωφελεία και των δύο σωματείων, μα πάνω απ’ όλα της Καλύμνου;

Πρώτο βήμα:  Να λυθεί το ιδιοκτησιακό. Να περιέλθει το κτήριο στο Δήμο, ώστε η δημ. Αρχή ως νόμιμος ιδιοκτήτης να κάνει μελέτη επισκευής και εσωτερικής διαρρύθμισης εξευρίσκοντας κονδύλια από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Και μέχρι να γίνει η επισκευή του κτηρίου, να έχει εκ του νόμου το δικαίωμα η Δημαρχία να βάλει επάνω στο κτήριο μια βουρτσιά πλαστικού ή ασβέστη, να μεταπιάσει λιγάκι τα κουφώματα, να καθαρίσει το «ρυπαρό» ισόγειο, και να κάνει νόμιμα το «αφεντικό».

Δεύτερο βήμα:  Να ιδρύσει το Ναυτικό Μουσείο ως νομικό πρόσωπο (το Γραφείο στο Δήμο δε λέει τίποτα το σπουδαίο, είναι ψευτομπάλωμα), ώστε να έχει δικαίωμα χρηματοδότησης. Επίσης, να αποκτήσει διοικητικό συμβούλιο διοριζόμενο από το δημοτικό συμβούλιο για θητεία ορισμένου χρόνου.

Τρίτο βήμα: Να πάρει το κάθε μουσείο έναν όροφο του κτηρίου εξολοκλήρου, ώστε να απλωθεί και να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο ως εκθεσιακός χώρος. Ποιος θα είναι στον όροφο και ποιος στο ισόγειο είναι δευτερεύον θέμα. Μια σκέψη λέει ότι  το Ναυτικό Μουσείο δικαιούται και του ταιριάζει να είναι στο ισόγειο, ώστε να αξιοποιεί και την αυλή του κτηρίου, ανατολικά, ως εκθεσιακό χώρο.

Αυτά είναι τα βασικά και ουσιαστικά βήματα για τη στεγαστική αποκατάσταση των δύο μουσείων και την «πολιτιστική καταλλαγή»… Κανένα από τα πιο πάνω τρία βήματα δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθεί.

Το αν (α) θα είναι 2 ή 3 4 ευρώ το κοινό εισιτήριο, και (β) θα φέρει ή όχι τη διπλή ονομασία «Ναυτικό & Λαογραφικό Μουσείο» αυτά είναι λεπτομέρειες, που όμως θα πρέπει να τις λύσει άμεσα  η νέα Δημοτική Επιτροπή Πολιτισμού, μόλις συγκροτηθεί σε σώμα.

Και στο εξής ο πρόεδρος της επιτροπής αυτής θα έχει την απόλυτη αρμοδιότητα και, συνάμα, όλη την ευθύνη για την εξέλιξη και των τριών ως άνω βημάτων, συνεργαζόμενος πάντα και με τα δύο σωματεία, και κατ’ ιδίαν και από κοινού.

Να σταματήσει επιτέλους το «σκάλισμα» και να φύγουν τα ζιζάνια.

Τελευταία τροποποίηση στις

7 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

    Το "Ναυτικό Μουσείο" στους Ποταμούς ήταν όνειρο του μακαρίτη Ζαχαρία Μαραγκού, αλλά δεν το προχώρησε καθόλου. Μην την ψάχνεις. Φασαρία πολλή για το τίποτα. Ούτε ήταν χώρος για μουσείο κι ούτε είχε εκθέματα ο αείμνηστος Ζαχαρίας.

  • Σύνδεσμος σχολίου Νικολας Καραβοκυρος δημοσιεύθηκε από Νικολας Καραβοκυρος

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑ ΦΑΝΗ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ,
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ - ΛΑΟΓΡΑΦΗΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ, ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΜΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΠΟΘΙΑ - ΧΩΡΙΟ, ΣΤΟΥΣ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ,
    ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ .
    ΑΚΟΜΑ ΕΝΘΥΜΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΗΤΗ ΤΟ ΛΥΚΙΑΡΧΗ ΜΑΣ ΤΟ ΓΙΩΡΓΗ ΤΟ ΛΥΣΙΚΑΤΟ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΤΑΝ ΔΩΡΕΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ( ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Κ.Λ.Π )ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ.
    ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΓΗΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ, Η ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙ.
    ΩΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΛΕ ΠΟΤΕ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΣΤΕΓΑΣΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ.
    ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 90, ΤΟΝ ΟΡΟΦΟ ΤΟ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ, ΤΟ ΔΕ ΙΣΟΓΕΙΟ ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑΥΤΙΚΟ - ΛΑΟΓΡΑΦΗΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, Ο ΜΑΚΑΡΗΤΗΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ.
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΘΕΜΑ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΘΟΛΟΥΡΑ, ΑΣ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ, ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΡΧΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΗΝΕΤΑΙ.

  • Σύνδεσμος σχολίου Φανή Κουτούζη δημοσιεύθηκε από Φανή Κουτούζη

    Κύριε Καραβοκυρέ,
    Δεν είναι η πρώτη και η μόνη φορά που μιλούμε για το απέραντο σκουπιδαριό του νησιού μας ούτε και οι μόνοι που ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα. Εγώ δεν μπορώ να πιστέψω πώς οι υπεύθυνοι δεν έχουν βγει ποτέ να παραδεχτούν την τραγικότητα της κατάστασης αλλά μόνο να διαμαρτυρηθούν στους δημοσιογράφους ότι επιλεκτικά φωτογραφίζουν τους γεμάτους κάδους και τα ακάθαρτα σημεία της πόλης! Η κατάσταση έχει ξεπεράσει το όριο συναγερμού και όμως η σιωπή συνεχίζεται... Και ο Χ.Υ.Τ.Α.,και η "κομποστοποίηση"... Κάνω την ίδια ευχή μ'εσάς,γιατί τίποτε άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε. Σας χαιρετώ, Φανή Κουτούζη

  • Σύνδεσμος σχολίου Νικολας Καραβοκυρος δημοσιεύθηκε από Νικολας Καραβοκυρος

    Αγαπητoi Κυρια Κουτουζη,
    και Κυριε Σακελλαρη Tρικοιλη,
    διαβασα μετα μεγαλης προσοχης τα σχολια σας,
    θελω να σας καμω μια πολυ μα παρα πολυ απλη ερωτησουλα, τον απερχομενο δημαρχο δεν τον γνωριζετε? η μηπως αυτα που λετε τα περι καθαριοτητας ειναι καινουριο θεμα που προεκυψε τωρα?
    Κατα τη διαρκια της δημαρχιας του Διακομηχαλη η Καλυμνος ολοκληρη απο τον Εμποριο μεχρι τη Ψεριμο βρομαει απο σκουπιδια.
    Μονο λογια ειχαν να λενε και οι δυο τους (δημαρχος και υπευθηνος καθαριοτητας).
    Διερωτουμε, τα χρηματα που μαζευαν απο το Καλυμνιακο λαο ως Δημοτικα τελη στους λογαριασμους της ΔΕΗ που πηγαινανε,
    καθαριοτητα δεν ειχαμε, δημοτικο φωτισμο δεν ειχαμε, που τα ξοδευανε αυτα τα χρηματα.
    Ευχομαι στη νεα Δημοτικη αρχη να ειναι ποιο προσεκτηκοι στο θεμα
    και να αλλαξει η Καλυμνος, να μη ντρεπομαστε να λεμε πως ειμαστε Καλυμνιοι

    Σας χαιρετω
    Νικολας Καραβοκυρος

  • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

    Στα δύσκολα, Φανή, όλοι "κάνουν την πάπια". Περιμένουν να περάσει και να φύγει το θέμα. Δόλια σιωπή. Γνωστή τακτική πολιτικών και πολιτών που λένε πολλά στα εύκολα, πάντα με ύφος. Όλοι ζούνε με "κόλπα" και τακτικισμούς.
    Εδώ μια εποχή το ισόγειο αυτού του κτηρίου είχε χρησιμοποιηθεί ως χώρος θεραπείας... των "σεξουαλικών ορμών" των ηλικιωμένων από "κοπέλες του ελέους". Τα γράψαμε αυτά, αλλά κανένας (και σκέψου, Φανή, το "κανένας" πόσους και ποιους πιάνει) δεν συγκινήθηκε... Τώρα για την τακτοποίηση του κτηριακού θα νοιάζονταν;
    Όμως οι τελευταίες συγκρούσεις έφεραν τον "κόμπο στο χτένι" και ελπίζω κάτι θα κάνει ο νέος δήμαρχος, ο κ. Γαλουζής.

  • Σύνδεσμος σχολίου Φανή Κουτούζη δημοσιεύθηκε από Φανή Κουτούζη

    Διόρθωση:Επεισόδια ,όχι επισόδεια!
    Φανή

  • Σύνδεσμος σχολίου Φανή Κουτούζη δημοσιεύθηκε από Φανή Κουτούζη

    Κύριε Τρικοίλη,
    Παρακολουθώ την περιοδική αλλά συγχρόνως και συστηματική και απεγνωσμένη προσπάθειά σας να ρίξετε λίγο φως σ'αυτή την πραγματική "θολούρα" του ιδιοκτησιακού προβλήματος του κτηρίου της Βουβαλείου Τεχνικής Σχολής.Να προσθέσω λοιπόν κι'εγώ, συμπληρωματικά τα σχόλιά μου: Παρόλο που η θολούρα αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία των υπολοίπων προβλημάτων με τα δύο μουσεία,κανείς από τους εμπλεκόμενους(π.χ.ο Δήμος καιτο Ίδρυμα Ελέους )δεν αισθάνονται την υποχρέωση και την ανάγκη να πάρουν τη σκυτάλη της συζήτησης, να ενημερώσουν την κοινή γνώμη,να δρομολογήσουν λύσεις επιτέλους.Εκτός των γνωστών προβλημάτων, το ίδιο το κτήριο και τα προαύλιά του είναι μια αισθητική ντροπή για την Κάλυμνο και ευθεία προσβολή στη μνήμη του ευεργέτη και δωρητή Ν. Βουβάλη.Χθες περνούσα από την "Πλατεία Δημαρχείου" τρομάρα μας και έπιασα τη μύτη μου να προστατευθώ από μια φοβερή μπόχα από τα εγκαταλειμένα παραγάδια με τα σάπια δολώματα...,και τα παραπλήσια αρώματα από τις δημοτικές τουαλέτες. Και δυστυχώς αυτός είναι ο κανόνας ,πια, στην Κάλυμνό μας."Όπου και να ταξιδέψω η Κάλυμνος με πληγώνει"...
    Έκκληση στην καινούργια δημοτική αρχή: Πιάστε τον "ταύρο" της "μη καθαριότητας και της αισθητικής εγκατάλειψης του νησιού" από τα κέρατα.Η απερχόμενη δημοτική αρχή αφήνει και πάλι ερείπια και το αίσθημα της ντροπής για το κατάντημά μας.Προσωπικά σκύβω το κεφάλι από νροπή κάθε φορά που συναπαντιέμαι με ξένους στο νησί μας. Η μεγάλη μου δε απορία είναι πού βρίσκουν το κουράγιο οι απερχόμενοι ,όχι απλώς να ψελλίζουν δικαιολογίες αλλά να κάνουν απολογισμούς της καταστροφικής πορείας στην οποία οδήγησαν το έρημο νησί.Και με λόγο ρωμαλέο, παρακαλώ,που εμπεριέχει και τον σπόρο του διχασμού του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και προοιωνίζεται νέα επισόδεια στη σειρά εποχής "Τα πάθη των Καλυμνίων"
    Κύριε Γαλουζή,σε σας και την παράταξή σας εναποθέτουμε τις τελευταίες μας ελπίδες.
    Φανή Κουτούζη

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Αργω Market

Prev Next

Σακελλάρης Τρικοίλης - Blog

Τίποτα!

Του Σακελλάρη Τρικοίλη Δεν υπάρχει πιο δυνατό κι αχτύπητο απ’ το Τίποτα. Όλοι ξετρελαίνονται μαζί του.

Αγγελική Τρικοίλη - Blog

Το Ρεπορτάζ από την Πηγή

  Και μια δεύτερη ανάγνωση Από την Αγγελική Σακ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Τρικοίλη - Blog

Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

από την Καλλιόπη Τρικοίλη Αγχωμένο καθεστώς απολυταρχικό, σερφάρει σε κρίση και πανικό.

Καιρος

Σύνδεση Χρήστη

Από τα Blogs της Αργώ

Ροή Ειδήσεων

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ.

25-04-2024, 15:14 | Κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της ναυτικής περιοδεία&sigma...

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

22-04-2024, 16:05 | Σπογγαλιεία

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, &...

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛ. ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

18-04-2024, 17:41 | Αλιεία

   Ε.Ν.Π.Ε.Ν.                         &n...

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

17-04-2024, 08:38 | Βουλευτές

16/04/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στις 9 Ιουνίου 2024, δίνετ...

Argo Kalymnos