Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Λαογραφικό Μουσείο Μιχ. Κυράννη Κύριο

Το οικογενειακό είναι όψη του εθνικού μας πολιτισμού.

 

Ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Μιχάλης Μιχ. Κυράννης είχε την πρωτοποριακή ιδέα να ιδρύσει το οικογενειακό του λαογραφικό μουσείο, στο ημιυπόγειο του πατρικού του σπιτιού (νεοκλασικό του 1908), στην πλατεία του 3ου Δημ. Σχολείου, στον Άγ. Θεολόγο Πόθιας.

Τα εκθέματα είναι θεματικές συλλογές σαλονιού, κουζίνας, κρεβατοκάμαρης και οικιακών μέσων (για φούρνισμα, επεξεργασία μαλλιού κ.). Καλύπτουν ιστορία πάνω από ένα αιώνα. Περιέχει και πολλές φωτογραφίες με εικόνες από την Κάλυμνο του χθες και από την οικογένεια κτήτορα του σπιτιού Παρασκευά Σκυλλά, καπνέμπορου. Επίσης, φωτογραφίες από την εποχή της Αγία Πετρούπολη επί τσαρικής Ρωσίας, της οικογένειας Κυράννη, που είχε σοβαρή επιχειρηματική δράση στην πώληση σφουγγαριών και στη ζαχαροπλαστική.

Να πούμε ότι στην Πετρούπολη επί Τσάρων ανθούσε κοινότητα 6000 Ελλήνων, οι οποίοι με την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σοβιετικά εδάφη - η πόλη μετονομάστηκε σε Λένινγκραντ (από το όνομα του Λένιν, θεμελιωτή του κομμουνιστικού καθεστώτος. Σήμερα το Λένινγκραντ έγινε και πάλι Αγ. Πετρούπολη). Η οικογένεια Κυράννη άφησε την περιουσία της στη Ρωσία (όπως επέβαλλε το νέο καθεστώς) και έφερε στην Κάλυμνο λίγα αναμνηστικά. Έτσι, οι επισκέπτες του οικογενειακού αυτού λαογραφικού μουσείου έχουν να δουν πολύ ενδιαφέρουσες οικογενειακές εικόνες από την εποχή της τσαρικής Ρωσίας.

Η πρωτοβουλία του κ. Μιχ. Κυράννη, αν και «βλέπει» το χθες, είναι πρωτοποριακή για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί είναι το πρώτο μουσείο με εκθέματα αντικείμενα κυρίως μιας οικογένειας.   Δεύτερον, γιατί το σήμερα το κατανοεί κανείς σαφέστερα όταν βλέπει εικόνες και μελετάει το χθες μιας οικογένειας. Κι αυτό γιατί ένα οικογενειακό μουσείο δεν περιορίζεται στα δωμάτια και τους τοίχους των οικογενειών που έζησαν μέσα σ’ αυτό. Το οικογενειακό είναι ταυτόχρονα και εθνικό, καθώς είναι εικόνα της τοπικής ιστορίας και του τοπικού πολιτισμού μας. Και η Κάλυμνος δεν ήταν ποτέ κλεισμένη στις οροσειρές του νησιού μας. Η ιστορία της Καλύμνου περιέχει και την ιστορία των απανταχού Καλυμνίων: της Αμερικής (του 19ου-21ου αι.), της Ρωσίας (19ου αι.), Αυστραλίας, Γαλλίας κ.α. Γι’ αυτό το οικογενειακό είναι ταυτόχρονα εθνικό.

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς αυτό το μουσείο. Είναι ανοικτό κάθε μέρα από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τηλέφωνο  Μ. Κυράννη:69 46 46 58 82   e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version