Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Δανιήλ Α. Ζερβός: 1881- Καθαριότητα των δημοσίων χώρων.

Σε έναν από τους κώδικες του ιστορικού αρχείου της Δημογεροντίας βρήκα μια σχετική με την καθαριότητα ανακοίνωση της Δημογεροντίας του 1881 προς τους κατοίκους της Καλύμνου, που νομίζω ότι έχει αρκετό ενδιαφέρον.

 

Με την ανακοίνωση αυτή οι Δημογέροντες υπενθυμίζουν στους πολίτες τις περί καθαριότητας ‘‘ανέκαθεν ισχύουσες’’ διατάξεις των Δημοτικών αρχών και τις εξ αυτών απορρέουσες υποχρεώσεις των πολιτών. Προφανώς η ανάγκη υπενθύμισης των περί καθαριότητος θεσμοθετημένων υποχρεώσεων των πολιτών θα προέκυψε από την διαπίστωση ότι αυτές δεν τηρούντο από τους πολίτες και η καθαριότητα των δημόσιων χώρων δεν θα ήταν τότε, το 1881, η αρμόζουσα σε πολιτισμένους ανθρώπους.  

Θεωρώ ενδιαφέρουσα την ανακοίνωση διότι διαβάζοντάς την μπορούμε, εύκολα πιστεύω, να αντιληφθούμε τις συνθήκες καθαριότητος που επικρατούσαν τότε στην Κάλυμνο και, συγκρίνοντας με τις σημερινές, να εκτιμήσουμε την όποια αλλαγή τους.

Όπως φαίνεται το πρόβλημα της καθαριότητας των δημόσιων χώρων είναι για την Κάλυμνο διαχρονικό. Για την πλημμελή καθαριότητα διάφορων δημόσιων χώρων της σύγχρονης Καλύμνου είχα γράψει στην ΑΡΓΩ, έντυπη και ηλεκτρονική, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται τόσο σε ανεπάρκεια ή αβελτηρία των υπηρεσιών καθαριότητας, όσο σε έλλειμμα πολιτισμού όλων ημών των κατοίκων της Καλύμνου, μόνιμων και εποχικών. Τα διάφορα σκουπίδια και οι πάσης φύσεως ακαθαρσίες, μέχρι και ανθρώπινα βιολογικά απόβλητα, στους δρόμους, τις παραλίες και διάφορους άλλους δημόσιους χώρους, δεν βρέθηκαν εκεί αφ’ εαυτών και ουρανοκατέβατα, κάποιοι τα πέταξαν εκεί, αδιαφορώντας για την καθαριότητα, την αισθητική και την υγιεινή του χώρου. Είναι, με άλλα λόγια, ‘‘προϊόντα’’ του πολιτισμού μας, που φαίνεται ότι στον τομέα αυτό δεν άλλαξε και πολύ τα τελευταία 150 χρόνια.

Η ανακοίνωση

Ἡ Δημογεροντία Καλύμνου

Πρὸς ἅπαντας τοὺς  κατοίκους αὐτῆς.

Καὶ πάντοτε μὲν ἡ ἀκαθαρσία ἡ ἐπιπολάζουσα ἐν τῇ πόλει ἐπηρεάζει ὄχι ὀλίγον τὴν δημοσίαν ὑγείαν, μάλιστα δὲ κατὰ τὴν ἐποχὴν ταύτην τοῦ θέρους ἀναπτυσσομένων ἐξ αὐτῆς καὶ ἀῤῥωστιῶν ἄλλων ὀλεθρίων καὶ πυρετῶν σφοδρῶν, οὓς δὲν δύναται πάντοτε νὰ καταβάλῃ ἡ ἐπιστήμη(1).

Λοιπὸν συμπολῖται, χάριν τῆς ὑγείας καὶ ζωῆς ὑμῶν αὐτῶν καὶ τῶν τέκνων σας, ὑπενθυμίζομεν τὴν ἀνέκαθεν τῶν δημοτικῶν ἀρχῶν διάταξιν περὶ αὐτοῦ, ὅτι πᾶς ἢ πᾶσα οἰκοκυρὰ ὀφείλει νὰ διατηρῇ καθαρὰν τὴν αὐλὴν της(2) καθὼς καὶ τὸ ἔμπροσθεν τοῦ οἴκου της μέρος τοῦ δημοσίου δρόμου(3), καταβρέχοντες μάλιστα καθ᾿ ἑκάστην αὐτὸ οἱ ἐν Πόθιᾳ, ὅπου τοῖς εἶναι εὔκολον, μὲ θάλασσαν(4), τὰς δὲ ἀκαθαρσίας νὰ ῥίπτωσιν οἱ μὲν ἐν Χώρᾳ μακρὰν τῆς πόλεως, ὅπου δὲν βλάπτει, οἱ δὲ ἐν παραλίᾳ εἰς τὴν θάλασσαν ὄπισθεν τοῦ λιμένος(5).

Οὕτω δὲ σωζόμενοι ἀπὸ τῶν φοβερῶν συνεπειῶν τῆς ἀκαθαρσίας θέλομεν δεικνύει ἅμα ἄνευ δαπάνης καὶ πολλοῦ κόπου καί τινα φιλοκαλίαν, ἀρετὴν καθ᾿ ἑαυτὴν χηλωτὴν καὶ ἐλέγχουσαν εὐγενῆ ῥοπὴν εἰς πρόοδον καθαρὰν καὶ ἁγνὴν.                

τῇ 25ῃ Ἰουνίου 1881 ἐν Καλύμνῳ

ἀντὶ του Ν. Μαΐλλη, Χαρίλαος Γαλανὸς

Κλεάνθης Σ. Ζερβός

Παρατηρήσεις και σχόλια

1. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν αντιβιοτικά και τα εμβόλια για τις διάφορες ασθένειες δεν ήταν διαδεδομένα. Έτσι εύκολα εκδηλωνόντουσαν επιδημίες πολύ σοβαρών λοιμώξεων, που στοίχιζαν πολλές ζωές, ιδίως παιδιών.

2. Αξιοπρόσεχτο ότι διαπιστώνεται ανάγκη επίσημης θεσμοθέτησης της υποχρέωσης των πολιτών να διατηρούν καθαρές τις αυλές των σπιτιών τους. Μήπως αυτό σημαίνει ότι αν ο Δήμος δεν θεσμοθετούσε την υποχρέωση, και προφανώς  την πρόβλεψη ποινής για τους παραβάτες, οι αυλές των σπιτιών δεν θα καθαριζόντουσαν από τους ιδιοκτήτες τους;;

3. Στην εποχή μας αυτή η υποχρέωση αντικαταστάθηκε με την πληρωμή στους Δήμους, δια των λογαριασμών της ΔΕΗ, ‘‘τελών καθαριότητας’’, με τα οποία οι Δήμοι συντηρούν τις υπηρεσίες καθαριότητας.

4. Το γλυκό νερό ήταν ελάχιστο από τις λίγες φυσικές πηγές και πηγάδια, προοριζόταν αποκλειστικά για οικιακή κατανάλωση  και το κουβαλούσαν οι γυναίκες με την λαΐνα στον ώμο, δεν περίσσευε προφανώς για κατάβρεγμα.

5. Την εποχή εκείνη τα αποχωρητήρια στην Κάλυμνο ήταν είδος πολυτέλειας. Η συντριπτική πλειονότητα των κατοικιών δεν είχαν. Οι άνθρωποι ικανοποιούσαν τις σχετικές ανάγκες τους την μεν ημέρα έξω από το σπίτι, όπου μπορούσαν να βρουν καταφύγιο, όπως π.χ. πίσω από τοίχους χωραφιών, σε ημιτελή κτήρια, πίσω από μεγάλα δένδρα ή κάτω από αυτά ιδίως τις συκιές που είχαν χαμηλούς κλάδους με πυκνά φύλλα κ.ά. , τη δε νύχτα μέσα στο σπίτι σε δοχεία, το περιεχόμενο των οποίων πετιόταν αμέσως από το παράθυρο, ή στην καλύτερη περίπτωση μαζευόταν σε τενεκέ και το πρωί πετιόταν κάπου απόμερα ή στη θάλασσα. Μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει τις συνθήκες καθαριότητας που επικρατούσαν στους δρόμους και τους διάφορους ελεύθερους χώρους της Καλύμνου, δημόσιους και ιδιωτικούς. Η απόκτηση αποχωρητηρίων από όλα τα σπίτια της Καλύμνου ολοκληρώθηκε γύρω στα 1960(!!)

Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version