Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κω Κύριο

Καταγγελία οικογένειας: Ολέθρια ιατρικά λάθη από επικίνδυνο γυναικολόγο, άφησαν το νεογνό, ΠΑΡΑΛΥΤΟ.

 

Δεν έχει τέλος το δράμα που ζουν από τις 13/05/2008, ο Γιώργος και η Νικολέτα Τρουμουλιάρη. ‘Ενα νέο ζευγάρι, που εξαιτίας σοβαρότατου ιατρικού λάθους, όπως καταγγέλουν, απέκτησαν ένα παιδί παράλυτο και χωρίς καμιά ελπίδα να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Όπως καταγγέλλουν, το παιδί τους γεννήθηκε με σοβαρή, παρατεταμένη περιγεννητική ασφυξία λόγω των ολέθριων σφαλμάτων που έγιναν κατά την διάρκεια του τοκετού από τον θεράποντα ιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο, που προξένησαν εκτεταμένες εγκεφαλικές βλάβες στο νεογνό. Εκτοτε το παιδί πάσχει από σπαστική τετραπληγία σε έδαφος ισχαιμικής εγκεφαλοπάθειας συνοδευόμενη από έντονα επεισόδια σπασμών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος ιατρός απασχολεί τη δικαιοσύνη αλλά και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας. Ήδη υπάρχει ένα πόρισμα κόλαφος, των επιθεωρητών υγείας, για άλλη τραγική υπόθεση, που τον χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία». (Πρόκειται για περιστατικό διακοπής κύησης στο οποίο ο γιατρός ξέχασε το κεφάλι του εμβρύου στην μήτρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η γυναίκα να πεθάνει από σηψαιμία).  

Επιπλέον το ΣΕΥΥΠ έχει σε εκκρεμότητα άλλες δύο υποθέσεις σε βάρος του συγκεκριμένου γιατρού. Παρά τα όσα τρομερά καταγγέλονται, παρά τα πορίσματα των επιθεωρητών υγείας, παρά το θόρυβο που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία, ο γιατρός φαίνεται πως πάντα «πέφτει στα μαλακά». Αξίζει μόνο να αναφέρουμε ότι λίγο διάστημα μετά την έκδοση του πρώτου πορίσματος, ο ιατρός πήρε προαγωγή από το ΕΣΥ,  σε θέση Διευθυντή!!! Οσο για τα πειθαρχικά συμβούλια από τα οποία έχει περάσει; Κι εκεί «τον χαϊδεύουν», επιβάλλοντάς του ποινές όπως αφαίρεση μισθού για ένα μήνα.

Το χρονικό της υπόθεσης του ζεύγους Τρουμουλιάρη, η οποία εκδικάζεται αύριο 25/06/2014.

Οι λεπτομέρειες του τοκετού συγκλονίζουν!

Όλη η εγκυμοσύνη της Νικολέτας, την οποία παρακολουθούσε ο εν λόγω μαιευτήρας είχε εξελιχθεί ομαλά, χωρίς παθολογικά ευρήματα για την ίδια και το έμβρυο. Την 12.05.2008 και ώρα 22.30 η Νικολέτα Τρουμουλιάρη Καραβοκυρού τελειόμηνη πλέον προσήλθε στο Νοσοκομείο Καλύμνου το Βουβάλειο με ρήξη θυλακίου του εμβρυικού υμένα (είχαν σπάσει τα νερά).  Ο ιατρός προσήλθε στις 22.40 και αφού την εξέτασε συμπέρανε ότι δεν υπήρχε καθόλου διαστολή του τραχήλου και συνέστησε στην ίδια να αποχωρήσει για την οικία της και να προσέλθει τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, διότι «η νύχτα θα ήταν μεγάλη». Κατόπιν επίμονης άρνησης της Νικολέτας να επιστρέψει στην οικία της, οδηγήθηκε σε δωμάτιο νοσηλείας, όπου έμεινε ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι.

Ο γυναικολόγος αποχώρησε για την οικία του, χωρίς να δώσει εντολή να γίνουν οι επιβεβλημένες ιατρικές εξετάσεις που γίνονται όταν ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού, υπερηχογραφία, σύνδεση με μόνιμο φλεβοκαθετήρα (threeway), εξέταση αίματος, λήψη αρτηριακής πίεσης, ευπρεπισμός, υποκλισμός και το κυριότερο σύνδεση με καρδιοτοκογράφο, ώστε να ελέγχουν συνέχεια αν το παιδί είναι καλά και κυρίως να ελέγχουν αν οι εμβρυακοί παλμοί ήταν σωστοί, ενώ υπήρχαν δύο διαθέσιμοι στο νοσοκομείο εκείνη την ώρα. Την παρακολούθησή της ανέλαβε η εφημερεύουσα μαία , η οποία προσήλθε για πρώτη φορά στο δωμάτιο περί ώρα 1.00 την νύχτα της 13.5.2008 και τοποθέτησε στην κοιλιά της για να ακούσει το έμβρυο ένα φορητό μηχάνημα σαν μικρόφωνο, και όχι καρδιοτοκογράφο. Το έμβρυο ακούγονταν κανονικά. Η Νικολέτα έχει έντονους πόνους που επαναλαμβάνονταν.  Επόμενος έλεγχος με το φορητό μηχάνημα έγινε στις 3.00 και πάλι το έμβρυο ακούγονταν κανονικά, αλλά οι ωδίνες ήταν γίνει πιο έντονες και επαναλαμβάνονταν κάθε 5-10 λεπτά. Ο τρίτος έλεγχος έγινε από την μαία με το ίδιο μηχάνημα στις 5.30 και τότε έγινε αντιληπτή αλλαγή στους παλμούς, οι οποίοι ακούγονταν πιο βραδείς. Η μαία το απέδωσε σε κίνηση του εμβρύου. Το πρωί της 13.5.2008 η Νικολέτα έκανε εμετό και κατ΄ εντολή του ιατρού που μόλις είχε έρθει της χορηγούνται δύο χάπια cytotec , τα οποία έδωσε η μαία λέγοντάς της  ότι είναι για το στομάχι. Μέσα σε λίγα λεπτά από την κατάποση των δύο αυτών χαπιών οι πόνοι της Νικολέτας ήταν πλέον και συνεχείς και αφόρητοι. Η Νικολέτα πήγε μόνη της με τη συνοδεία της αδελφής της στην αίθουσα τοκετών, όπου μετά την προετοιμασία της πήγε στο διπλανό γραφείο που ήταν ο ιατρός. Τοποθέτησαν ξανά το ίδιο ως άνω μηχάνημα στην κοιλιά της αλλά το έμβρυο πλέον δεν ακουγόταν καθόλου. Πανικόβλητος ο ιατρός δίνει εντολή για καισαρική και η Νικολέτα πηγαίνει ξανά μόνη της στην αίθουσα τοκετών. Η Νικολέτα αισθάνεται ότι θα γεννήσει και πράγματι κατά τις 7:30 με 7:40 το πρωί γέννησε με φυσιολογικό τοκετό. Το μωρό γεννήθηκε  άπνοο, άσφυγμο και αναντίδραστο, χωρίς καρδιακούς παλμούς και με χρώμα δέρματος μπλε προς άσπρο. Επανήλθε μετά από 5 με 10 λεπτά, διασωληνώθηκε και διεκομίσθη στην Αθήνα , όπου υπεβλήθη σε σειρά επίπονων εξετάσεων.

Στο νοσοκομείο της Καλύμνου, προσπαθούν να υποβαθμίσουν το συμβάν. Στο παραπεμπτικό ο ιατρός αναφέρει  αναπνευστική δυσχέρεια, ενώ η αιτία διακομίδης του τέκνου είναι οι βαρύτατες εγκεφαλικές παθήσεις λόγω παρατεταμένης περιγεννητικής ασφυξία. Ο φάκελος νοσηλείας είναι σχεδόν ανύπαρκτός,  ενώ εμφανίζεται ένα καρδιοτοκογράφημα που αφορά άλλο τοκετό που έγινε στις μετά από 6 ημέρες. 

Το πόρισμα των Επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ είναι καταπέλτης για τον θεράποντα ιατρό, σε βάρος του οποίου καταλογίζουν βαρύτατες ευθύνες . Ο ιατρός όφειλε  να δώσει εντολή για ευπρεπισμό, υποκλισμό, εξέταση γενική αίματος, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, τοποθέτηση μόνιμου φλεβοκαθετήρα, υπερηχογραφικό έλεγχο του εμβρύου και σύνδεση με ένα καρδιοτοκογράφο. Το ίδιο πόρισμα έκρινε ότι η χορήγηση δύο χαπιών cytotec είναι ολέθριο ιατρικό λάθος. Μετά την κατάποση των δύο χαπιών ακολούθησε τετονική σύσπαση της μήτρας, αφόρητοι πόνοι της μητέρας, εγκεφαλική υποξαιμία του εμβρύου, τοκετός ενός νεογνού, το οποίο γεννήθηκε άπνοο, άσφυγμο , χλωμό και αναντίδραστο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΟΦ και το έντυπο που εσωκλείεται στη συσκευασία το φαρμάκου, «το CYTOTEC αντενδείκνυται σε εγκύους γυναίκες γιατί προκαλεί συσπάσεις της μήτρας με ενδεχόμενα αποτελέσματα την αποβολή, τον πρόωρο τοκετό και τον εμβρυικό θάνατο. Η χρήση της μισοπροστόλης έχει συσχετισθεί με γενετικές ανωμαλίες».

Έτσι ξεκίνησε ο γολγοθάς της οικογένειας Τρουμουλιάρη που βιώνει μία ανείπωτη κατάσταση. Το παιδί μετά τη γέννα του και για μεγάλο διάστημα νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αθηνών (Μονάδα Εντατικής Νεογνών του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας και Νοσοκομείο Παίδων η Αγία Σοφία). Οι γνωματεύσεις των ιατρών που έχουν εξετάσει το παιδί αναφέρουν σπαστική τετραπληγία σε έδαφος ισχαιμικής εγκεφαλοπάθειας, βαρύτατη εγκεφαλοπάθεια που χαρακτηρίζεται από μικροκεφαλία και μεγάλου βαθμού νοητική υστέρηση, δεν έχει αναπτύξει λεκτική επικοινωνία, βαρύτατη χρόνια εγκεφαλική παράλυση σπαστική τετραπληγία με κινητική εξέλιξη κάτω των 6 μηνών, φαρμακοανθεκτική επιληψία παρά την χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή, υπερτονία, κάτω άκρα σε τονική σύσπαση, ψαλιδισμός, προτίμηση βλεμματική προς τα αριστερά, δεν φαίνεται να προσηλώνει σκόπιμα, δεν αντιδρά με προστατευτικό κλείσιμο των ματιών σε οπτικά έντονα ερεθίσματα.

Η οικογένεια μετά τη γέννα έφυγε από την Κάλυμνο στην Αθήνα. Εδώ και 5,5 χρόνιά βιώνουν ένα μαρτύριο. Το παιδί είναι υπό μόνιμη φαρμακευτική αγωγή, σιτίζεται με ρινογαστρικό καθετήρα, ταλαιπωρείται από καθημερινά επεισόδια σπασμών, και δεν μπορεί να κοιμηθεί για πάνω από δύο ώρες, βιώνει σωματικό πόνο από κατάκλιση, δεν μπορεί να αναπτύξει επικοινωνία, ή να κωδικοποιήσει την επικοινωνία,  η υγεία του είναι εύθραυστη και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, δεν μπορεί να αναπτύξει κοινωνική ζωή και η κατάσταση του είναι μη αναστρέψιμη και επιδεινώνεται.  Οι γονείς δίνουν τον δικό τους αγώνα για να βοηθήσουν το παιδί τους , βιώνοντας καθημερινό πόνο, στεναχώρια για την ταλαιπωρία του παιδιού, φόβο και αγωνία για το μέλλον. Η μητέρα είναι απομονωμένη μαζί με το παιδί,  και απόλυτα αφοσιωμένη στην φροντίδα του παιδιού, το οποίο βρίσκεται μόνιμα στην αγκαλιά της.  5,5 χρόνια μητέρα και παιδί είναι ένα. 5,5 χρόνια  μητέρα και παιδί δεν έχουν κοιμηθεί για πάνω από 2 ώρες. 5,5 χρόνια δίνουν μία καθημερινή μάχη για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες του παιδιού.  Τα έξοδα για θεραπείες, ιατρούς , φάρμακα , εξοπλισμό τεράστια. Η γραφειοκρατική δίνη του ΙΚΑ απαιτεί για την κάλυψη ενός ελαχίστου μέρους των δαπανών να είσαι σε ουρές, να περνάς συχνά από επιτροπές, θεωρήσεις κ.λ.π.  Ποιος μπορεί  να  πραγματοποιήσει αυτά που ζητάει το ΙΚΑ, όταν μάλιστα το παιδί είναι πάντα πάνω στην μητέρα του και απαγορεύεται να συνωστίζεται. Ο πατέρας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σχεδόν και σε επικίνδυνες πολλές φορές περιοχές για να καλύπτει τα τεράστια έξοδα που απαιτεί η κατάσταση του παιδιού.

 

Η υπόθεση εκδικάζεται αύριο (σ.σ. σήμερα) στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κω στις 09.00. Η Εισαγγελία της Κω άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του ιατρού για την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης του σώματος και της διάνοιας του νεογνού.

Παλαιότερες υποθέσεις και καταγγελίες για τον ίδιο γιατρό, συγκλονίζουν!

Νοσηλεύτρια του ίδιου νοσοκομείου κατήγγειλε τον εν λόγω ιατρό διότι κατά την διάρκεια επέμβασης διακοπής κύησης, στην οποία υπεβλήθη και μάλιστα δύο φορές από τον ίδιο, κατόπιν υπόδειξής του ξέχασε το κεφάλι του εμβρύου στην μήτρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να πεθάνει από σηψαιμία. Οι ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ,  στο πόρισμά τους για το συγκεκριμένο συμβάν τον χαρακτηρίζουν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σε βάρος του ίδιου ιατρού εκκρεμούν άλλες δύο καταγγελίες οι οποίες δεν κατέληξαν σε πόρισμα για γραφειοκρατικούς λόγους.

_____________

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις: 697-6970007 (Κουνέλη Ε.)

Τελευταία τροποποίηση στις

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου E.ΚΟΥΝΕΛΗ δημοσιεύθηκε από E.ΚΟΥΝΕΛΗ

    Πρέπει να του αφαιρεθεί η άδεια του ιατρού για να μην γίνουν και αλλά τέτοια περιστατικά

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version