Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

2011 – 2014 ο σκουπιδότοπος εκπέμπει θάνατο Κύριο

Το 2009 ο κ. Διακομιχάλης με τα στελέχη του κήρυξαν τον πόλεμο κατά του ΧΥΤΑ,

υποσχόμενοι ότι θα επιβάλουν  την κάθαρση στο σκάνδαλο που ανακάλυψαν (500.000€) και ότι αυτοί θα έδιναν τη σωστή λύση.

Ο κ. Διακομιχάλης υποσχόταν όλο το 2010 την άμεση απαλλοτρίωση του χώρου όπου εγκαταστάθηκε ο ΧΥΤΑ, ώστε να πάρουν το δίκιο τους οι ιδιοκτήτες και να προχωρήσει η ολοκλήρωση του έργου. Πήρε τις εκλογές και έφυγαν μέχρι στιγμής 3,5 χρόνια, θα φύγουν και οι υπόλοιποι 3 μήνες μέχρι να παραδώσει την εξουσία στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο κ. Γ. Γαλουζή, και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ούτε απαλλοτρίωση, ούτε σε επανέναρξη των εργασιών προχώρησε, παρά την εντολή του υπουργού που πέρσι ήρθε, είδε και απήλθε σαν σκιά, χωρίς ίχνος κυβερνητικής σοβαρότητας. Δεν έκανε τίποτα ο κ. Διακομιχάλης και ο κ. υπουργός αδιαφόρησε.

Στα χρόνια αυτά της Δημαρχίας Διακομιχάλη ο σκουπιδότοπος συνεχίζει να καίει νυχθημερόν (φωτο, 13.6.2014) και ο κ. δήμαρχος δουλεύει μια ολόκληρη κοινωνίας, χωρίς τον ελάχιστο σεβασμό προς ένα λαό που τον πίστεψε και τώρα βλέπει πόσο πλανήθηκε.

Επί Δημαρχίας Γ. Ρούσσου, προκατόχου της απερχόμενης Δημαρχίας Διακομιχάλη, γίνονταν συχνά-πυκνά καταγγελίες προς τον εισαγγελέα Κω. Τώρα κιχ δε βγαίνει από κανένα στόμα. Κανένας δε βλέπει τίποτα, κανένας δε μιλάει. Κι αποπάνω μας πουλάνε και πατριωτισμό με την πρόφαση «να μην δυσφημούμε το νησί μας». Δηλαδή να μη μαθαίνουν έξω ότι έχουμε στην είσοδο του λιμανιού το δηλητηριώδες ηφαίστειο. Να κάνουμε υπομονή χάρη του τουρισμού.  Να αναπνέουμε τις διοξίνες, που προκαλούν στις γυναίκες καρκίνο του μαστού και στους άντρες στείρωση, και να σωπαίνουμε. Να ντουμανιάζει την περιοχή ο καπνός του σκουπιδότοπου, με ανέμους βόρειος-βορειοδυτικούς,  μέχρι τα απέναντι παράλια της Κω και να λέμε «δε βαριέσαι, στην Κω πάει το κακό». Να μπαίνουν τα πλοία στο λιμάνι, τα κότερα (φωτο, κάτω δεξιά), τα τουριστικά ημερόπλοια από Κω και εμείς να το παίζουμε «Κινέζοι».

Ο κ. Διακομιχάλης έριξε το τελευταίο δούλεμα του Καλυμνιακού λαού παραμονές εκλογών μιλώντας για κομποστοποίηση, ανακύκλωση και άλλα τέτοια ξεκάρφωτα προγράμματα. Μέχρι που θα μετέφερνε, λέει, τα σκουπίδια μας στην Κω γιατί έτσι συμφέρει την Κάλυμνο. Και αυτές προεκλογικές απατηλές  οι ανοησίες δυστυχώς στηρίζονταν από τα τοπικά ΜΜΕ-ισοκράτες. Είναι απολύτως βέβαιο (φαινόταν από τις περιγραφές τους) ότι αυτοί που εξηγούσαν το τι θα γίνει είχαν άγρια μεσάνυχτα από κομποστοποίηση, ανακύκλωση κ.τ.ο. Και ούτε τους ενδιάφερε να μάθουν. Αν ρωτούσαν τη Χάλκη, τη Ρόδο και την Ανάφη, όπου εφάρμοσαν την κομποστοποίηση με συγκεκριμένο σχέδιο, με τα απαραίτητα μέσα, με υποδομές, με κύκλο εργασιών ασφαλή και βέβαιο, θα ήταν πιο μαζεμένοι.

Αλλά το ζητούμενο γι’ αυτούς ήταν ένα και μόνο πράγμα: οι εκλογές.  Απόδειξη ότι μετά από 4 χρόνια Δημαρχίας εμφανίστηκαν και πάλι στην αφετηρία για τον αγώνα δρόμου καταπολέμησης των σκουπιδιών και υπόσχονταν «κούρσα» - ρεκόρ.

Σήμερα το ζήτημα είναι: τι θα γίνει τέλος πάντων με αυτή την καρκινογόνο εστία;  Το ότι η ΕΕ θα μας επιβάλει πρόστιμο, που η κυβέρνηση θα το αφαιρεί από την κρατική επιχορήγηση του Δήμου, αυτό ίσως να είναι και δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι η υγεία του λαού της Καλύμνου. Γι’ αυτό το μέγα πρόβλημα ποιότητα ζωής κανενός το «αυτί δεν ιδρώνει». Ο σκουπιδότοπος εκπέμπει θάνατο – στο μέγιστο βαθμό γι’ αυτούς που πηγαινοέρχονται από το Βαθύ -  και οι αρχές κοιμούνται, τα ΜΜΕ παραμένουν σεμνά και ταπεινά, οι σύλλογοι ομφαλοσκοπούν και ο κ. Διακομιχάλης κάνει υπομονή να φύγουν αυτοί οι τρεις «καταραμένοι» μήνες και να φορτώσει το πρόβλημα σε άλλους, ώστε να επανέλθει στις επάλξεις της ηρωικής αντιπολίτευσης και να ασκεί δριμεία κριτική με περιβαλλοντική ευαισθησία.     

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version