Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συζήτηση για τη «διαχείριση» των Ιμίων; (video) Κύριο

Το ακούσαμε και αυτό από τοπική  τηλεόραση και πέσαμε από τα σύννεφα.

Πάει να «ζεσταθεί» και πάλι θέμα «τσιπούρα & Ίμια» από τους ψαράδες.

Ο πρόεδρος της παράκτιας αλιείας και επαρχιακός-περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Κατσοτούρχης, προκειμένου να διευθετηθούν τα προβλήματα δυσχερούς συνεννόησης μεταξύ των Ελλήνων και τούρκων ψαράδων που πάνε για τσιπούρες στα Ίμια, ήρθε σε επαφή και συνεργασία με τους Τούρκους ψαράδες των απέναντι παραλίων - λέγεται ότι έκανε και ειδικό ταξίδι στην Τουρκία. Εξέλιξη αυτών των επαφών ήταν η επίσκεψη στην Κάλυμνο και ειδικά στο Επαρχείο δύο Τούρκων συνδικαλιστών ψαράδων. Ο ένας ήταν πρόεδρος των συλλόγων παράκτιας αλιείας της περιοχής μας (Αλικαρνασσός, Τουρκούτρεϊς κ.λπ.) και ο άλλος πρόεδρος παντουρκικού συνδικαλιστικού οργάνου, της παράκτιας αλιείας της αιγαιακής Τουρκίας, από τον Ελλήσποντο ίσαμε το Καστελλόριζο. Μαζί τους είχαν και Τούρκο διερμηνέα, ενώ η συνάντηση είχε τηλεοπτική κάλυψη από το ΑΙΓΑΙΟ TV και τους δημοσιογράφους του καναλιού κ. Μ. Χαραμαντά και Μπ. Μαΐλλη. Το ρεπορτάζ προβλήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας και έτσι ενημερωθήκαμε πλήρως για το γεγονός.

Πού είναι το πρόβλημα: Ακούσαμε προς μεγάλη μας έκπληξη ότι τα δύο μέρη, δηλαδή οι συνδικαλιστές της Τουρκίας και ο Καλύμνιος πρόεδρος, συζητάνε τη διευθέτηση του προβλήματος της ειρηνικής και φιλικής συνεκμετάλλευσης της θάλασσας των Ιμίων για την αλίευση της τσιπούρας. Και ότι μετά από αυτές τις πρώτες συζητήσεις θα ακολουθήσει συνέδριο των ψαράδων του Αιγαίου και των αιγαιακών παραλίων της Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη, το χειμώνα.

Επειδή το θέμα αντιμετωπίστηκε με ελαφρότητα, ως κάτι το απλό και αθώο, ανησυχήσαμε και την επομένη αμέσως (13.6.14) ζητήσαμε ενημέρωση από τον έπαρχο, κ. Σταυλά, γιατί η συνάντηση έγινε στο Επαρχείο και όχι σε χώρο των ψαράδων, π.χ. στην Ιχθυόσκαλα, ή ακόμη και στο Πνευματικό Κέντρο. Επομένως προσέλαβε επίσημο και θεσμικό χαρακτήρα.

Εμείς τις συζητήσεις αυτές τις θεωρήσαμε επικίνδυνο διάβημα και τόλμημα, εάν δεν είναι εις γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών ή και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Γιατί τα Ίμια δεν είναι τυχούσες βραχονησίδες. Είναι τα εθνικά μας σύνορα, τα οποία μάλιστα αμφισβητούν οι γείτονες μας Τούρκοι και δεν εννοούν να αποδεχτούν τα δύο αυτά νησάκια ως μέρος της εθνικής μας επικράτειας και σε πρώτη φάση τα θεωρούν «γκρίζα ζώνη», δηλαδή ουδέτερο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, και, σε δεύτερη βαθμίδα στρατηγικής τους, ορατή με τις καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού μας χώρου και τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, τα διεκδικούν ως τουρκικά.

Πώς γίνεται λοιπόν με τόση αφέλεια και απερισκεψία (1) να υποκαθιστούν οι ψαράδες μας το ελληνικό κράτος με διαπραγματεύσεις επί συνοριακών θεμάτων και (2) να βάζουν σε συζήτηση την από κοινού εκμετάλλευση των Ιμίων, δηλαδή να δέχονται, χωρίς να το συνειδητοποιήσουν ότι τα σύνορά μας τα βάζουν υπό διαπραγμάτευση και μάλιστα μεταξύ ψαράδων.  

Αυτές μας τις ανησυχίες και τους φόβους, απευθυνθήκαμε στον έπαρχο κ. Σταυλά και θέσαμε όλα τα ως άνω ζητήματα. Η διαπίστωσή μας είναι ότι δεν είχα καμιά απολύτως γνώση ή προηγούμενη ενημέρωση ο κ. έπαρχος καθώς, βέβαια και το επαρχιακό συμβούλιο. Ήταν μια πρωτοβουλία του προέδρου των ψαράδων κ. Κατσοτούρχη, η οποία βρίσκεται στην εκκίνησή της. Και ότι την επίσκεψη αυτή την εξέλαβε ως εθιμοτυπική.

Και βέβαια η κυβέρνηση πρέπει να τραβήξει μια πιστολιά ως «αφέτης» αυτής της εκκίνησης, και να πει αυστηρά «η εκκίνηση… είναι άκυρη και εθνικά επικίνδυνη, ηρεμήστε». Ένα τέτοιο θέμα είναι πρώτα και κύρια θέμα των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Αυτοί διεξάγουν… τη διπλωματικές επαφές και διακρατικές συμφωνίες. Ακόμη και για τουριστικές ανταλλαγές τον πρώτο λόγο τον έχει η κυβέρνηση. Συζήτηση για τη «διαχείριση» των ακριτικών Ιμίων, της ελληνοτουρκικής μεθορίου, είναι κάτι το ασύλληπτο.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Πολυμέσα

2 σχόλια

Argo Kalymnos