Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Υστερόγραφο για τα Αρχεία του Δήμου Κύριο

Από υποχρέωση αναγκάζομαι να γράψω και υστερόγραφο για την περιβόητη υπόθεση

των Αρχείων της Δημογεροντίας/Δημαρχίας.

Άκουσα από σοβαρούς ανθρώπους τα πιο «κουφά» και άσχετα με αυτό που λέγεται ψηφιοποίηση Αρχείων για εύκολη χρήση από τον κάθε πολίτη. Δέχτηκε ευθείες και πλάγιες επιθέσεις και εις απάντηση ρώτησα κάτι το απλό: «Αν κάποιος θέλει να πάρει στα χέρια του έναν τόμο των αρχείων, για να μελετήσει κάποιο θέμα, μπορεί;» Απάντηση δεν πήρα.

Και όμως συνέχισαν να γράφουν στο διαδίκτυο  για «ολοκληρωμένη πια καταγραφή του Αρχείου της Δημογεροντίας - Δημαρχίας Καλύμνου»αλλά και το αντίθετο, ότι «οι τόμοι του Αρχείου της Δημογεροντίας-Δημαρχίας Καλύμνου, οι οποίοι έχουν αρχίσει να μικροφωτογραφίζονται για να είναι και ηλεκτρονικά προσβάσιμοι (μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών). Έτσι λοιπόν σε συνδυασμό με την ταξινόμηση και την ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού  θα είναι διαθέσιμοι προς μελέτη και έρευνα».

Βασική αρχή: Όταν δεν ξέρεις τι θα πει ψηφιοποίηση, καλύτερα να μη μιλάς. Τέλος απάντων,  αυτά τα προσπέρασα, γιατί διαπίστωσα ότι μιλάμε «διαφορετική γλώσσα».

Όμως ένα μήνα μετά και αφού είχε καταλαγιάσει η ιστορία, πήρα και έξτρα ηλεκτρονική απάντηση (εγώ και η Φανή Καπελλά) από την αγαπητή μου Νίκη Ρεΐση μέσω του μπλοκ από το οποίο μου απαντάνε, σαν τους «Βροντάδες» της Χίου.  Θύμα και η Νίκη της παραπληροφόρησης. Μου τηλεφώνησε μια φίλη και άνοιξα το μπλοκ για να διαβάσω το σχετικό δημοσίευμα. Γράφει πολλά και διάφορα για την προσωπική της σχέση με την αείμνηστη καθηγήτρια Καλυμνιά και καταλήγει με τα εξής:

«Η τροπή που πήραν τα πράγματα μέσα από τα διαδικτυακά δημοσιεύματα μόνο λύπη προκαλούν, διότι πολλές φορές κοιτάζουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.
Η επιστημονική έρευνα της Ευδοκίας Ολυμπίτου, την οποία της ανέθεσε η δημοτική αρχή του κ. Ρούσσου το 2005 και για την οποία ασχολήθηκε με ιδιαίτερο ζήλο και ενθουσιασμό, δεν ολοκληρώθηκε δυστυχώς, αφού μεσολάβησε ο αδόκητος θάνατός της».
Η Νίκη δε λέει τίποτα το συγκεκριμένο για το τι έκανε η αείμνηστη Ολυμπίτου.

Και τελειώνει με τα εξής: «Το ότι είναι πλέον στη διάθεση του κάθε Καλύμνιου αποτελεί γεγονός που θα πρέπει να της χαροποιεί. Η Εύη που ξέρουμε θα είναι ικανοποιημένη από αυτή την εξέλιξη, γιατί της ήταν ο στόχος της. Να προσφέρει αυτό το ανεκτίμητο υλικό της ιστορίας της στην Κάλυμνο και τον κάθε Καλύμνιο.

Της σεβαστούμε την επιθυμία της.
Με σεβασμό κι αγάπη στη μνήμη της»

 

Το Υστερόγραφο

Είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω και θα αναφέρω μόνο γεγονότα, χωρίς κρίσεις:  

1)    Πήγα στο Δήμο και ρώτησα την κοπέλα που εργάζεται πάνω στα Αρχεία του Δήμου (Ελένη Σκυλά, κοινωνική θεολόγος). Μου είπε ότι ακόμη δε φωτογραφήθηκαν οι τόμοι των Αρχείων που δούλεψε η επιτροπή. Τώρα αρχίζει η φωτογράφηση. (Με άλλα λόγια, μόλις τώρα θα ξεκινήσουν ό,τι έκανε δηλαδή η αείμνηστη Ολυμπίτου στους τόμους που επεξεργάστηκε:  Καταγραφή περιεχομένων κάθε τόμου + φωτογράφηση). Μετά από τη φωτογράφηση, μου είπε, θα προχωρήσουν στην  ψηφιοποίηση με το γνωστό σύστημα των συνδέσμων κλπ. Και ήταν κατηγορηματική: Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανένας να πάρει στα χέρια του κανένα τόμο.  

 2)   Κατεβαίνοντας από το Δήμο ο Θεός μου έστειλε μπροστά μου τη Νίκη. Της τα είπα, έπεσε από τα σύννεφα – δε λέω κάτι περισσότερο. 

3)   Τελικά, «καταδέχτηκαν» και ρώτησαν τον ιερέα Αντώνιο Μακρυλλό (γι’ αυτό επέμενα, μέχρι που έφυγα από την επιτροπή) και πήραν οδηγίες πώς μπορεί να γίνει η ψηφιοποίηση. Για να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια.

 

Συμπέρασμα: Όλη εκείνη η ιστορία περί ολοκληρωμένης εργασίας ήταν ένα φιάσκο προεκλογικό με συμπολίτες μας που μετά χαράς συμμετείχαν στο «παιχνίδι».

 

Η ουσία όμως τώρα είναι άλλη: Η κοπέλα εργάζεται πάνω στα Αρχεία εδώ και δύο χρόνια. Το πρώτο πεντάμηνο ήταν αμειβόμενη από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα πληρωνόταν από την κα. Σεμ. Ψαρομπά. Θα συνεχίσει η κα Ψαρομπά για άλλα δύο χρόνια; Μάλλον όχι. Επομένως ο νέος δήμαρχος, ο κ. Γαλουζής, οφείλει να κοιτάξει σοβαρά το θέμα αυτό.   

Όλα τα άλλα ήταν λόγια του αέρα και προεκλογικά πυροτεχνήματα που τελικά αδίκησαν την, κατά τα άλλα, σοβαρή δουλειά που έγινε μέχρι τώρα. Ευτυχώς, ο λαός δε «μάσησε».

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

    Υπάρχουν και χειρότερα. Η σημερινή "ανακάλυψή" μου, στο δημοτικό μέγαρο, λέει το εξής φοβερό: Η κοπέλα που εργάζεται στα Αρχεία έχει περίπου 5 μήνες να πληρωθεί, γιατί η χορηγία της αντιδημάρχου κας Σεμ. Ψαρομπά σταμάτησε πριν 5 μήνες. Τώρα συνεχίζει να σέρνεται στο σκοτάδι μια εργασιακή σχέση "διαύγειας".

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version