Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Το φουστάνι της Λαμπρής, Φανή Καπελλά – Κουτούζη Κύριο

 Μαρία: Νανά, καλέ νανά, πού πάεις. Περίμενε λί(γ)ο να σου πω.

Έλα να σου (δ)είξω κάτι (ν) α λωλατθείς από την ομορφιά του!

Βδ. Βρε καλώς το το παι(δ)ί μου. Ήντα θα μου (δ)είξεις. Κανένα μάλι ήβρες μαθέ;

Μαρία (Βλέπει και τη Φουκαΐνα και τη χαιρετά) Γεια σου και σένα θεία Φουκαΐνα.(Στρέφεται πάλι προς  τη Βδ.) Όχι, νανά, (δ)ε(ν) ηύρα μάλι, πάκο ηπήραμε που το Γιάννη μου, που την Αυστραλία κι’ είχε μου μέσα να’ φτο το φουστάνι που βλέπεις, και πάω το τώρα στη μοδίστρα (ν)α μου το κοντύνει λί(γ)ο, (ν)α το βάλω τη Λαμπρή.

Φουκ: Μάνα, μάνα ομορφιά φόρεμα, ταφταδένιο, με κεντημένο το γιακά! Καταλλαμένη πλιο θα πάεις στη δεύτερη Ανάσταση.

Μαρία. Ε, θεία, αμαρτία (δ)ε(ν) ήτο νάχουσι ούλες οι κόρες καινούργια κι’ εγώ να πή(γ)αινα με το περσινό. Η Καλοτίνα έχει ένα λουλουϊστό με τον άσπρο κάμπο, η Γιαννούλα ένα ροζ ταφτά των δεκαεφτά χιλιάδω(ν), μόνο (ν)α τόβλεπες (ν) α χάσεις το νου σου και το Ρηνιό θα βάλει ένα αμερικάνικο, μόλις που τόλαβε από το θείο της πούναι στο Τάρπος.

Φουκαΐνα: Νεολαία που είστε νεολαία. Εμείς πλιο (δ)ε(ν) ειχάμε ψυ(χ)σή κι’ ηβάλλαμε τα ίδια ρουχαλάκια δύο και τρεις χρονιές, μέχρι που μας ηκάνασι. Εσείς, κάθε χρόνο θέλετε και καινούρ(γ)ζα.

Μαρία: Θεία, τα ίδια μου λέει και η μάνα μου αλλά τώρα, επειδή τάστειλε ο Γιάννης μου ηχαρεύτηκε και κείνη καλά, γιατί τον είχε παρεξηγημένο! Ηνόμιζε ότι μας ηξέχασε και κείνο το παι(δ)ί ημάζευε το μαΐ του (ν)α μας στείλει ολωνό πο κάτι να μας χαρέψει. Μόνο εκείνος, ένας θεός το ξέρει, ήντα Λαμπρή θα κάμει στα άγρια μέρη της Αυστραλίας που τον ηστείλασι να δουλέψει.

Βδ. (Δ)ε μου λες ,Μαρία, με εγώ είδασε να σπρίζεις τις κουμούλες και τα κατώφλια της νανάς του Γιάννη σου . Ήντα ανάγκη τόχες το μαΐ εκείνο;

Μαρία: Νανά, εγώ (δ) ε(ν)ηξέρα ότι θα λαβαίναμε το πάκο .Και πώς θάπαιρνα φουστάνι που ο πατέρας μου (δ) ε (ν) ητσούρμαρε φέτι, με τους ρε(υ)ματισμούς που τον ήβρασι. Με το χάνο και το χταπο(δ)άκι πολεμά να πορέψει εφτά ψυχές….Γι’αυτό ηπήα στο σπρίσιμο, για το φουστάνι της Λαμπρής αλλά τώρα με το μαΐ εκείνο θα πάρω τα άσπρα μου πέδιλα και τις κράτσες! Αλλά νανά, πώς το βλέπεις μαθέ, κακό είναι (ν) α τα βάλω τα λαμπριάτικα και τη Μ. Παρασκευή! Στην ενορία μας την (Υ)παπαντή αλλά και στην αγία Τριάδα, ούλες οι κόρες βάλουντα .

Βδ. Ήντα πού’πες, λέει, αν είναι οι άλλες λωλές (δ)ε θα λωλατθείς και συ. Κι’ η μάνα σου αποκλείεται να σε φήκει να κάμεις τέτοιο πράμα. Πάρε υπομονή ναρτεί η σωστή μέρα.

Φουκ.: Και δε μου λέεις Μαριό, σε ποια εκκλησά θα πας τη δεύτερη Ανάσταση;

Μαρία:Ε, θεία στο Χριστό γίνεται πλιο. Εκεί να (δ)εις το(ν) Δεσπότη ντυμένο στα χρυσά του, κι’όλες τις κόρες καταλλαμένες και την εκκλησά να λάμπει και να στράφτει με τα λαμπριάτικα φορέματα στο προσκυνητάρι και τους φιόγκους στους πολυελαίους και στα ξεφτέρια…Εγώ θα πάω (α)πό νωρίς (ν)α πιάσω θέση, (ν)α βλέπω και (ν)α με βλέπουσι. Άντε,γεια σας,τώρα,να προλάβω τη μοδίστρα.

Βδ.και Φουκ.: Στο καλό το παι(δ)ί μου, στο καλό!

 

Θεμελίνα Καπελλά, «Καλύμνικοι Αντίλαλοι» Κάλυμνος 1981

Διασκευή σε διαλογική μορφή: Φανή Καπελλά - Κουτούζη

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version