Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Απάντηση της κας Ξανθοπούλου Μαρίας & της κας Νίκης Καπελλά στον κ. Εργά

Για τα ισοπεδωτικά  σχόλια που έκανε ο κ. Εργάς πάνω στην παρέμβαση της κας Φανής Καπελλά-Κουτούζη,

απαντούν η κα Μαρία Ξανθοπούλου και η κα Νίκη Καπελλά-Γερακιού με τα παρακάτω σχόλιά τους.

Να θυμίσω μόνο ότι η κα Φανή Καπελλά απλώς υπερασπίστηκε την προσφορά της αείμνηστης καθηγήτρια Ολυμπίτου, με ευπρέπεια και σεβασμό προς όλους. Τίμησε τη μνήμη της Ολυμπίτου γιατί ήταν η πρώτη που έκανε την πρώτη μέχρι σήμερα ψηφιοποίηση των Αρχείων της Δημογεροντίας Καλύμνου, αλλά η προσφορά της αυτή πετάχτηκε στα τάρταρα.

Φαίνεται όμως ότι «παίχτηκε» ένα περίεργο «παιχνίδι» ηλεκτρονικής δικτύωσης. Ο μεν κ. Εργάς απάντησε στην κα Φανή Καπελλά από άλλη ηλεκτρονική σελίδα και όχι μέσω  ΑΡΓΩ, στην οποία δημοσίευσε την παρέμβαση της η κα Καπελλά. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι ακολούθησε μια αγχώδης αναπαραγωγή της «είδησης» σε άλλα, νεοφανή, «ηλεκτρονικά αλώνια». Ακατανόητο αυτή η επίθεση αυτού του ιδιότυπου παρτιζάνικου αντάρτικου – η επίθεση πήρε και την ΑΡΓΩ, πλάγια αλλά σαφέστατα,  για το σχόλιό μου.  Όμως δε θεωρώ σκόπιμο να απαντήσω. Δεν αξίζει.

***

Η κα. Ξανθοπούλου  απαντά στον κ. Τυρίκο-Εργά

Θεσσαλονίκη 8 Απριλίου 2014

Σχόλιο για την «Αναγκαία παρέμβαση»

       Θαυμάζω το ηθικό ανάστημα και την παρρησία της κ. Φανής Καπελλά –Κουτούζη στην παρέμβασή της για το θέμα της καταγραφής του Δημοτικού Αρχείου Καλύμνου (Δ.Α.Κ.) από την αείμνηστη πανεπιστημιακό Ευδοκία Ολυμπίτου.  Είναι φανερό από τη δομή και το ύφος του κειμένου της ότι μοναδική της έγνοια ήταν η απόδοση δικαιοσύνης και τιμής στην Ευδοκία για το έργο της και  διαμαρτυρία για τη μεταχείριση που του επιφυλάχθηκε από τους συμπατριώτες της!

  Εάν αυτόν το στόχο της παρέμβασης τον  θεωρήσατε, κύριε Εργά, «στείρα αντιπαράθεση» και «ανούσια κενολογία», τότε έχετε  πρόβλημα πρόσληψης του περιεχομένου του κειμένου! Είναι φαίνεται, τρομερά δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν και άνθρωποι που ορθώνουν το ανάστημά τους χάριν και μόνον της δικαιοσύνης και της αλήθειας και όχι για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αλλά κάποιον άλλο συνάνθρωπο και μάλιστα χωρίς απολύτως κανένα  υλικό όφελος!

Μαρία Ξανθοπούλου

Φιλόλογος Κολλεγίου «Ανατόλια» Θεσσαλονίκης

***

Η κα Νίκη Καπελλά απαντά στον κ. Εργά

Και μόνη η παραδοχή του κ Γιώργου Τυρίκου- Εργά ότι «..πριν καν απολαύσω την ευκαιρία να βρεθώ με τους πολύτιμους τόμους ,είχα «μπει στο νόημα» των πολιτικών αψιμαχιών που εκτυλίσσονταν σε δεύτερο επίπεδο», επιβεβαιώνει πανηγυρικά τους λόγους ακύρωσης της σχετικής επιστημονικής εργασίας της Ευδοκίας Ολυμπίτου και τους λόγους της «αναγκαίας παρέμβασης» της κ. Φανής Καπελλά –Κουτούζη. Σίγουρα όμως, η κ .Φανή Καπελλά –Κουτούζη δεν είχε ιδέα από τις αναφερόμενες «πολιτικές αψιμαχίες». Τίποτα άλλο… Η γενιά όμως των νέων ,πολύ σωστά, «παρατρεχάμενων ή δορυφόρων», η γενιά των νέων και πολυγραφότατων συγγραφέων-φιλολόγων , μήπως θα ’πρεπε εκτός από παραινέσεις και μαθήματα συμπεριφοράς, να παραδίδει καλύτερα μαθήματα ελληνικής γλώσσας; Γιατί, με τα δικά μου απλά ελληνικά, ξέρω ότι η αναφορά σε αείμνηστους, καταργεί άμεσα το «κύριος ή κυρία» ή ακόμα ότι η λέξη «όνομα» στο πολυτονικό σύστημα γραφής, παίρνει ψιλή, επομένως «κατονομάσω» και όχι «καθονομάσω». Επίσης ,η σωστή λέξη είναι φανφάρα (από την ιταλική fanfarα)και όχι φαμφάρα, το δε τελικό ν των άρθρων τον, την, χάνεται όταν η ακόλουθη λέξη αρχίζει από σύμφωνο εξακολουθητικό ,δηλαδή «…στο(ν) δρόμο τους τη(ν) δύσμοιρη πορεία..», ή « …τη(ν) μεγάλη της αγάπη..» ή «…με τη(ν) βοήθεια φοιτητών..». Αυτά , τα σημειώνω ενδεικτικά , γιατί με προβληματίζουν κατά πόσον ο κ .Γιώργος Τυρίκος- Εργάς , - ο οποίος έτσι κι αλλιώς μέσα από το σχόλιό του αυτοαναιρείται -έχει τα ουσιαστικά προσόντα για να καταλήξει ότι , «…. η δουλειά του κ. Χατζηδάκη στη(ν) δική μου εκτίμηση και ΟΧΙ η δουλειά των φοιτητών της (κ) Ολυμπίτου ,παραμένει σημείο αναφοράς για τον ερευνητή που θέλει να προσεγγίσει τα αρχεία.»

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

3 σχόλια

Argo Kalymnos