Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ

ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

 

Απαλλαγείτε από τους εχθρούς του κήπου σας με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο...

Αναντίλεκτα, όλοι οι ιδιοκτήτες ενός κήπου θέλουν να τον απολαμβάνουν υγιή και πανέμορφο. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός δημιουργίας του. Ως γνωστό, ένας μεγάλος εχθρός τόσο του κήπου όσο και των φυτών είναι οι διάφορες ασθένειες που προκαλούν κάποια παράσιτα. Λοιπόν, τι θα λέγατε να μην χρησιμοποιούσατε χημικά φάρμακα για την καταπολέμησή τους; Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων προκαλεί περισσότερη ζημιά στα φυτά αφού μπορεί να σκοτώσει και ωφέλιμους οργανισμούς για το κήπο. Καλό είναι να γνωρίζετε πως έτσι κι αλλιώς όσα φυτοφάρμακα κι αν χρησιμοποιήσετε το πρόβλημα με τις ασθένειες και τα παράσιτα δεν λύνεται οριστικά. Ουσιαστικά, εξαλείφουμε προσωρινά τα συμπτώματα και όχι τη γενεσιουργό ρίζα της ασθένειας.

Υπάρχουν πολλές έξυπνες πρακτικές, για την καταπολέμηση ασθενειών και παρασίτων ενός κήπου, ως αντικαταστατά των χημικών φαρμάκων. Μία έξυπνη και «μυρωδάτη» λύση είναι να φυτέψετε αρωματικά φυτά ανά διαστήματα στο κήπο σας για να αποτρέψετε τα παράσιτα. Τέτοια φυτά είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, το θυμάρι, η μέντα, η λεβάντα και ο βασιλικός. Ο περιβόητος βασιλικός προστατεύει διάφορα φυτά από τα έντομα αλλά και τον άνθρωπο από τα κουνούπια. Είναι πολύ ευεργετικός για την προστασία της ντομάτας και του αγγουριού. Επίσης, οι κατιφέδες είναι οι πιο καλοί φίλοι των μελιτζανών. Φυτέψτε λοιπόν ένα μεικτό κήπο με λουλούδια, λαχανικά και αρωματικά φυτά και μπερδέψτε τα παράσιτα.

Καθοριστικό ρόλο παίζει η αρχική επιλογή φυτών γιατί όπως έλεγαν και οι προγονοί μας η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Φυτέψτε από την αρχή ζωντανά φυτά γεμάτα υγεία. Αποφύγετε τη καλλιέργεια φυτών κάτω από δέντρα με ασθένειες και κλαδεύετε το κήπο σας στην αρχή της Άνοιξης. Αφαιρέστε όλα τα άχρηστα κλαδιά, τα αγριόχορτα και σκοτώστε τα ζιζάνια.

Μα πώς θα εξολοθρέψετε τα ζιζάνια χωρίς φυτοφάρμακα; Μία εύκολη λύση είναι να τα περιχύσετε με καυτό νερό.

Επιπρόσθετα, μία άλλη πρακτική είναι να δημιουργήσετε το δικό σας άφοβο εντομοκτόνο. Η συνταγή είναι πολύ απλή. Αναμίξτε 2 κουταλιές σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό ρούχων. Μόνο κοινό σαπούνι ή υγρό πιάτων. Με συχνούς ψεκασμούς είναι αποτελεσματικό για την άσπρη μύγα, τις αφίδες και τον τετράνυχο. Και κάτι απλούστερο και το νερό από μόνο του δρα ενάντια στα σαλιγκάρια και στις ψείρες. Τα σαλιγκάρια μπορούν να εξολοθρευτούν και με τη μπύρα. Ναι καλά διαβάσατε. Φτιάξτε τις δικές σας ¨μπυροσαλιγκαροπαγίδες¨. Σε άχρηστα για σας δοχεία βάλτε λίγη ποσότητα μπύρας και βάλτε τα κάτω από φυτά που προσεγγίζονται από σαλιγκάρια.

Έτσι τα σαλιγκάρια που κάνουν ζημιά στο κήπο σας θα πνίγονται στο ποτό και εσείς θα απολαμβάνετε το κήπο σας καθαρό. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε καθημερινά τα δοχεία σας για να πετάτε τα νεκρά σαλιγκάρια.

Ένα άλλο περίεργο συστατικό για την καταπολέμηση μυκητολογικών ασθενειών όπως είναι η μπάστρα ( ωίδιο) και οι μαύρες κηλίδες ( μαρσώνα) είναι το γάλα. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο συχνός ψεκασμός μείγματος νερού με γάλα (1 μέρος γάλα προς 9 μέρη νερού ) φέρει θετικά αποτελέσματα και ειδικά στις τριανταφυλλιές.

Και για το τέλος, μία ευχάριστη έκπληξη, ο στιγμιαίος καφές, συμφωνά με έρευνες στη Σουηδία είναι αποτελεσματικός για όλα τα παρασιτικά έντομα. Κάποιες ουσίες του καφέ εξολοθρεύουν τις μελίγκρες. Ψεκάστε τώρα το κήπο σας με καφέ φραπέ και σκοτώστε και πολλά έντομα. Εφαρμόστε όλες τις πρακτικές άφοβα. Για τους πιο δύσπιστους, αν σας φάνηκαν περίεργες ή απίστευτες κάποιες πρακτικές δοκιμάστε τις πρώτα σε ένα μικρό φυτό ή σε ένα μικρό μέρος του κήπου σας για να διαπιστώσετε και μόνοι σας τα αποτελέσματα.

(Πηγή: internet)

 

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos