Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Γ. Βαληνάκης μιλάει για «νησιωτικό ισοδύναμο» και «αντισταθμιστικά οφέλη»

Με την ευκαιρία της επετείου της 7ης Μαρτίου, ο τ. υπουργός κ. Γ. Βαληνάκης, σε δήλωσή του στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Κω (8.3.11) χρησιμοποίησε το νέο πολιτικό όρο «νησιωτικό ισοδύναμο» ως πρόταση για πολιτική στρατηγική διεκδικήσεων. Η δήλωση του κ. Βαληνάκη έχει ως εξής:

«Είναι σήμερα μια μεγάλη ημέρα συγκίνησης και τιμής για όλους εμάς τους Δωδεκανήσιους. Να θυμηθούμε τους αγώνες  όλων αυτών που θυσιάστηκαν και πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας μας και την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη Μητέρα Πατρίδα.

Είναι ταυτόχρονα και μια μέρα στην οποία πρέπει να αναλογιστούμε τις απειλές που δέχεται σήμερα η χώρα μας. Είναι απειλές οικονομικού χαρακτήρα, νέου τύπου, για την αντιμετώπιση των οποίων όλοι οφείλουμε να καταβάλουμε αυτό που μας αναλογεί.

Ειδικά για μας τους Δωδεκανήσιους θέλω να τονίσω ότι τα Δωδεκάνησα χάνουν έδαφος και πολλά από αυτά που ήταν κεκτημένα στο παρελθόν, σήμερα δεν είναι πλέον δεδομένα. Οφείλουμε λοιπόν να αγωνιστούμε, να πετύχουμε αυτό που η Πολιτεία πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται ως «το νησιωτικό ισοδύναμο». Όχι  δηλαδή ισοδύναμο απλά στον τομέα των μεταφορών, αλλά συνολικά σε όλους τους τομείς η πατρίδα μας πρέπει να κατανέμει τους πόρους δίκαια σε όλες τις  Περιφέρειες λαμβάνοντας υπόψη  όχι  μόνο την ηπειρωτική αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα.

Λίγες μέρες πριν ο κ. Βαληνάκης είχε προβεί σε παρόμοια δήλωση κατά τη συνέντευξή του  στη ροδιακή τηλεόραση «TV Κόσμος», όπου δήλωσε τα εξής:

«Αν ζητηθεί από εμάς του Δωδεκανήσιους να συμβάλουμε όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες για την αντιμετώπιση ενός εθνικού προβλήματος, θα βάλουμε φυσικά πλάτη. Το θέμα είναι όμως απλά ότι εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη συνεισφέροντας κατά 50%, και το άλλο 50% να το κάνει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή δεν μπορούμε ασύμμετρα να συμβάλουμε για να λυθεί το πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν γι' αυτό να ζητήσουμε «αντισταθμιστικά οφέλη» τα οποία θα προσδώσουν στη δική μας οικονομία αξιοποίηση αυτών των πόρων. Θα εξασφαλίσουν π.χ. δουλειές στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και ότι τα λεφτά που θα εισρεύσουν  στον κρατικό κορβανά (και που θα είναι πολύ περισσότερα από τα Δωδεκάνησα σε σχέση με άλλες περιοχές) θα το αναγνωρίσει το κεντρικό κράτος και με τη σειρά του θα τα φέρει ξανά στα Δωδεκάνησα, με τον έναν ή άλλο τρόπο. Αυτός για μένα είναι ο σωστός τρόπος για την αξιοποίηση της Περιουσίας».

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version