The best bookmaker bet365

Best bookmaker bet365 register

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ - γράφει ο Γιάννης Μαύρος Κύριο

Μετά από εικοσιπέντε, σχεδόν, χρόνια, από τότε που ο αείμνηστος Παντελής Καμπούρης παρέδωσε στο Αναγνωστήριο

«Αι Μούσαι» την πολύτιμη συλλογή του με καλύμνικες λέξεις, εκδόθηκε το λεξικό του Ιδιώματος της Καλύμνου από το Αναγνωστήριό μας.

    Περιλαμβάνει, ως γνωστόν, τις δώδεκα (12) χιλιάδες λέξεις του Παντελή Καμπούρη, την έκδοση του Ν. Δράκου - περίπου τρεις (3) χιλιάδες λέξεις - συλλογές της Θεμελίνας Καπελλά και Νίκης Μπιλλήρη και συμπληρώθηκε με συλλογές των συντελεστών της έκδοσης.

    Το έργο είναι ογκώδες και αναμφισβήτητα μεγάλης σημασίας για τον τόπο μας. Η Κάλυμνος οφείλει ευγνωμοσύνη στην εργώδη συμβολή του Κώστα Σκανδαλίδη, που προσέφερε αφιλοκερδώς την εξειδικευμένη γνώση του και πολύ χρόνο στην επεξεργασία του υλικού που παρέλαβε, αλλά και σε όσους μόχθησαν για να ολοκληρωθεί η επίπονη αυτή εργασία και να παραδοθεί στο λαό της Καλύμνου.

    Θεωρώ όμως χρέος μου, ως Καλύμνιος και Χωριανός, να διατυπώσω κάποιες παρατηρήσεις, που άλλο σκοπό δεν έχουν παρά να επισημάνουν, καλοπροαίρετα, λάθη και παραλείψεις, ώστε στην προσεχή επανέκδοση να αποκατασταθούν.

    Ο μεγάλος όγκος του έργου απαιτούσε τη συμμετοχή περισσότερων συντελεστών. Δυο-τρεις άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να “σηκώσουν” αυτό το βάρος. Ο καθηγητής μου Κριαράς, όταν επρόκειτο να ξεκινήσει το γνωστό Μεσαιωνικό Λεξικό, θυμάμαι ότι μας έλεγε: “Ελάτε να δηλώσετε συμμετοχή. Το λεξικό θέλει πολύ κόσμο. Πρέπει να φτιάξουμε ομάδες εργασίας”. Στην περίπτωση τη δική μας υπήρχε πολύς χρόνος – πέρασαν δεκαετίες – για να οργανωθούν ομάδες εργασίας που ποτέ δεν έγιναν και να ασχοληθούν:

-    Με όλα τα επαγγέλματα που έχουν εξειδικευμένο λεξιλόγιο.

-    Με τη συγκέντρωση όλων των προηγουμένων εκδόσεων που έχουν γλωσσάρι τοπικό. Εκτός του ότι λείπει το γλωσσάρι από ολόκληρα βιβλία, ενώ αναφέρεται συχνά στις συλλογές της Θεμ. Καπελλά και Ν. Μπιλλήρη, λείπουν απ’ αυτές αρκετές λέξεις.

-    Μια ομάδα να επιμεληθεί τα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία. Στην έκδοση συμπεριλαμβάνονται πολλά, όμως λείπουν αρκετά και υπάρχουν και λάθη.

-    Να επισημανθούν τα λάθη και τα κενά στις προηγούμενες εκδόσεις, ώστε να μη μεταφέρονται από τη μία στην άλλη. Για παράδειγμα, από τη συλλογή των ονομάτων των μικρών νησιών της Καλύμνου, λείπει το νησί “Καλαβρός”. Με την ευκαιρία θα γινόταν αναφορά στο Μιχαήλ Νεοκλ. Καλαβρό, το μεγαλύτερο πολιτικό που ανέδειξε η Κάλυμνος. Στο λήμμα με τις Παναγιές της Καλύμνου λείπουν εννιά. Λάθη και κενά υπάρχουν στις ερμηνείες πολλών λέξεων και εκφράσεων π.χ. στρουλιέρα, χαλί, κλώθω… κτλ.

-    Η έλλειψη ενός, τουλάχιστον, φιλολόγου που, αν μη τι άλλο, θα επεσήμαινε τις άφθονες λέξεις πανελλήνιας χρήσης. Στην αντίστοιχη έκδοση του γλωσσικού ιδιώματος της Κω δεν υπάρχει αυτό το λάθος.

     Ο φιλόλογος, γνώστης της μεθοδολογίας της έρευνας, θα ‘ταν πιο σχολαστικός στη διασταύρωση των πληροφοριών. Π.χ. στη λέξη “γράμματα”. Απουσιάζει παντελώς "η Κάλυμνος των γραμμάτων" όπως κι η λέξη γραμματικός. Αντ’ αυτών προβάλλεται “άκομψα” η επαγγελματική δραστηριότητα συγκεκριμένου ατόμου, πράγμα που αποτελεί ατόπημα και πρέπει να φύγει.

-    Έλλειψη επαρκούς συνεργασίας μεταξύ των συντελεστών π.χ. στο λήμμα παρδάλης. Το περιεχόμενό του είναι λάθος. Ο κ. Γ. Χατζηθεοδώρου, συντελεστής της έκδοσης,  στο βιβλίο του «Η Κάλυμνος του μεταπολέμου» (σελ. 138) αποδίδει σωστά το βώλο του Παρδάλη, έστω με κάποιο κενό. Αλλά και στο ίδιο το λεξικό αναφέρεται η σωστή απόδοση από τον Π. Καμπούρη και τη Θεμ. Καπελλά στο λήμμα τσουρούκαλος. Αποτέλεσμα να αυτοαναιρείται το  λεξικό.  

-    Το ίδιο γίνεται και στη λέξη κόκχα. Δεν αναφέρεται η κόκχα του τσεμπεριού. Λείπει η κόκχα στα καφενεία και τις ταβέρνες. Πρόκειται για τα “βερεσέδια” που χαρακτήριζαν μια ολόκληρη εποχή για την οικονομική της στενότητα, στοιχείο βασικό της κοινωνικής μας ανθρωπολογίας (Γ. Χατζηθεοδώρου, ο.π. σελ. 115).

     Ένας φιλόλογος – ιστορικός κι ένας λαογράφος θα είχαν συμπληρώσει σωστά τη λέξη νεντραίικια, ώστε να αναδειχτούν πολύτιμα στοιχεία όπως π.χ. για το εμπόριο. Το ίδιο και για τη λέξη κουτσοφτέρνι, γύφτος (σιδεράς), υπότατος κ.ά.

    Ανέφερα αντιπροσωπευτικά και συνοπτικά μερικά παραδείγματα. Απουσιάζουν πολλές λέξεις από την έκδοση που μπορούν εύκολα να προστεθούν στο τέλος σε μία επανέκδοση. Το ζήτημα όμως είναι η διόρθωση των λαθών και η συμπλήρωση των πληροφοριών στα υπάρχοντα λήμματα. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που θα χρειαστεί να αντιμετωπισθεί από τους υπεύθυνους της μελλοντικής επανέκδοσης.

Γιάννης Σ. Μαύρος

Φιλόλογος

Τελευταία τροποποίηση στις

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Αναγνωστήριο Καλύμνου Αι  Μουσαι δημοσιεύθηκε από Αναγνωστήριο Καλύμνου Αι Μουσαι

    ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
    Απάντηση του συγγραφέα κ. Μιχάλη Σκανδαλίδη στον κ. Ιωάννη Μαύρο, φιλόλογο
    Οφείλω να ευχαριστήσω τον φιλόλογο κ. Γιάννη Μαύρο, για το από 20/2/2014 άρθρο του στην εφημερίδα « Η Αργώ της Καλύμνου », στο οποίο χαρακτηρίζει το Λεξικό « ως έργο αναμφισβήτητα μεγάλης σημασίας για την Κάλυμνο » και παραθέτει καλοπροαίρετα, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, παρατηρήσεις του για λάθη και παραλείψεις.
    Υπενθυμίζω ότι κατά την ημέρα της παρουσίασης του Λεξικού ( 15/01/2014 ) τόνισα ότι δεν φιλοδοξεί, σε καμιά περίπτωση, να θεωρηθεί πλήρες ή αλάνθαστο, και ότι περιμένει τη συμπλήρωσή του, γιατί όχι και διορθώσεις, από νέους επιστήμονες ερευνητές εραστές της Καλύμνου.
    Στην εισαγωγή μου, επίσης, στο Λεξικό, στη σελ. 20, μνημονεύω την καταγεγραμμένη παρατήρηση του πρώτου μελετητή του ιδιώματος της Καλύμνου, αείμνηστου, μεγάλου Διδασκάλου Νικολάου Δράκου για το λεξικό του: « ...το βιβλίο έχει ατέλειες, ελλείψεις, παραλείψεις και, όχι λίγες, πλάνες ». Κλείνοντας την εισαγωγή μου, σελ. 22, γράφω τούτο: « ...παραδίδεται το Λεξικό του ιδιώματος της Καλύμνου, το οποίο δεν φιλοδοξεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί πλήρες, γιατί αν για ένα λεξικό της κοινής ν.ε. γλώσσας μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής όλων των λέξεων της κοινής ομιλουμένης, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για ένα ιδιωματικό λεξικό οιασδήποτε μικρής ή μεγάλης γεωγραφικής ενότητας, που, από τη φύση του, πάντα περιμένει τη συμπλήρωσή του...»
    Δεν αμφιβάλλω ότι η αξιοποίηση καλοπροαίρετων παρατηρήσεων, όπως αυτές του κ. Μαύρου, συμβάλλουν στη βελτίωση οιασδήποτε πνευματικής δημιουργίας. Άλλωστε και το Αναγνωστήριο δια του Προέδρου του, την ημέρα της παρουσίασης, προέτρεψε από του βήματος το κοινό να καταθέτει νέα στοιχεία, όπως ιδιωματικές λέξεις που δε συμπεριλαμβάνονται στο Λεξικό, προσθήκες ή διορθώσεις σημασιών και οτιδήποτε άλλο θα συνέβαλλε στη βελτίωση του Λεξικού σε μια επανέκδοσή του.
    Έρχομαι κι εγώ καλοπροαίρετα, με τη σειρά μου, ο Μιχάλης Σκανδαλίδης ( και όχι Κώστας, όπως με θέλει το άρθρο ), να σχολιάσω τις σημαντικότερες παρατηρήσεις του κ. Μαύρου:
    1. « το Λεξικό περιέχει άφθονες λέξεις πανελλήνιας χρήσης ». Θεώρησα ορθό και πρέπον, σεβόμενος τη μνήμη του συλλογέα, να συμπεριλάβω στο Λεξικό το σύνολο της συλλογής του. Άλλωστε το Λεξικό είναι βασισμένο στη συλλογή γλωσσικής ύλης του Παντελή Καμπούρη, όπως προαναγγέλλει και ο υπότιτλος του Λεξικού.
    Πέραν τούτου, μερικές κοινές λέξεις ( λήμματα ) φιλοξενούνται στο Λεξικό, επειδή στο τοπικό ιδίωμα διαφοροποιούνται ως προς το επίπεδο των σημασιών τους, όπως δουλειά, (η)
    « μνημόσυνο », ουρανός, (ο) « το πτηνό γερανός», θώρακας, (ο) « το πρόσθιο τμήμα της ολόσωμης φορεσιάς του δύτη», νηστεία, (η), η τιμωρία του παιδιού, παλιότερα, με την παραμονή του στο σχολείο, μόνο του όρθιο ή πίσω από τον πίνακα ή στην πόρτα της τάξης, για λίγο και νηστικό (βλ. και σελ. 22 Λεξικού).
    Τέλος, στο Λεξικό συμπεριλαμβάνονται και λέξεις (λήμματα) με ελάχιστη γλωσσική απόκλιση (σε επίπεδο φωνητικό, μορφολογίας ή λεξιλογίου) από τη βασική εθνική γλώσσα, που όμως τις καθιστά οπωσδήποτε ιδιωματικές.
    2. « παράλειψη ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων από λήμματα, όπως στο λήμμα γράμματα, (τα), όπου απουσιάζει η Κάλυμνος των Γραμμάτων», που, όμως, η σημασία του λήμματος περιορίζεται στα πλαίσια της ναυτικής ορολογίας και γι΄ αυτό η αναφορά στην επαγγελματική δραστηριότητα συγκεκριμένου ατόμου δε θεωρείται «ατόπημα», ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί «άκομψη». Το ίδιο και για το λήμμα παρδάλης, του οποίου η σημασία αναφέρεται στην ποιμενική γλώσσα και γι΄αυτό συνδέεται με παρόμοια της Κω, και άρα το Λεξικό δεν «αυτοαναιρείται».
    3. Στο λήμμα νεντραίικα, (τα) « παραλείπονται στοιχεία για το εμπόριο κ.λπ.» και « η παράλειψη της βραχονησίδας Καλαβρός, (ο) στερεί την αναφορά στον Μιχ. Νεοκλ. Καλαβρό, ως τον μεγαλύτερο πολιτικό που ανέδειξε η Κάλυμνος». Όμως ο συντάκτης ενός ιδιωματικού λεξικού δεν υποχρεούται να συμπεριλάβει όλες τις βραχονησίδες μιας περιοχής, γιατί δεν είναι ούτε τοπωνυμικό αλλά ούτε ιστορικό πολιτικό εγχειρίδιο. Ο εμπλουτισμός ενός ιδιωματικού λεξικού με ιστορικά ή λαογραφικά στοιχεία πρέπει να γίνεται με μέτρο, χωρίς πλατειασμούς, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είχαμε «ανά χείρας» ένα δύσχρηστο ογκώδες λεξικό, χωρίς να γνωρίζομε αν αυτό είναι ιδιωματικό, ιστορικό ή λαογραφικό ( το σημείο αυτό επεσήμανε και η κ. Γιακουμάκη στην παρουσίαση). Σε ένα αμιγώς ιδιωματικό λεξικό προέχει: κάθε λήμμα του να περνά από όλα τα επίπεδα της γλωσσικής έρευνας, το μορφολογικό, το σημασιολογικό, το ετυμολογικό και το συγκριτικό, ενώ η παράθεση ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων πρέπει να γίνεται ευκαιριακά και με φειδώ.
    Το λεξικό δε σταματά εδώ. Η αγάπη, πιστεύω, των Καλυμνίων στον γλωσσικό τους πολιτισμό, στο Λεξικό τους, θα συμβάλει στη βελτίωση και στον εμπλουτισμό του. Το εύχομαι και το προσδοκώ. Άλλωστε η συνεχής και αδιάλειπτη έρευνα προάγει την επιστήμη.
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Αργω Market

Prev Next

Σακελλάρης Τρικοίλης - Blog

Τίποτα!

Του Σακελλάρη Τρικοίλη Δεν υπάρχει πιο δυνατό κι αχτύπητο απ’ το Τίποτα. Όλοι ξετρελαίνονται μαζί του.

Αγγελική Τρικοίλη - Blog

Το Ρεπορτάζ από την Πηγή

  Και μια δεύτερη ανάγνωση Από την Αγγελική Σακ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Τρικοίλη - Blog

Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

από την Καλλιόπη Τρικοίλη Αγχωμένο καθεστώς απολυταρχικό, σερφάρει σε κρίση και πανικό.

Καιρος

Σύνδεση Χρήστη

Από τα Blogs της Αργώ

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

22-04-2024, 16:05 | Σπογγαλιεία

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, &...

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤ.ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

20-04-2024, 13:01 | Κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της 9ήμερης περιοδείας το&upsilo...

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛ. ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

18-04-2024, 17:41 | Αλιεία

   Ε.Ν.Π.Ε.Ν.                         &n...

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

17-04-2024, 08:38 | Βουλευτές

16/04/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στις 9 Ιουνίου 2024, δίνετ...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

15-04-2024, 08:00 | Κυβέρνηση

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ Δελτίο τύπο&u...

Argo Kalymnos