Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Ν. Ζωίδης στη Βουλή για θέματα δόμησης στους μικρούς οικισμούς

Τεκμηριωμένη πρόταση, που αφορά την «κύρωση δικτύου κοινόχρηστων χώρων  οικισμών στερουμένων εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου»

 κατέθεσε στο κοινοβούλιο ως τροπολογία – προσθήκη σε σχετικό νομοσχέδιο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νίκος Ζωίδης, μαζί με άλλους συναδέλφους του. Η τροπολογία θα εξεταστεί στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται σήμερα στο πλαίσιο νόμου «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις.

 

Με την προτεινόμενη αυτή ρύθμιση, όπως επισημαίνεται, για πρώτη φορά δημιουργείται με απλή αλλά έγκυρη και διαφανή διαδικασία, η χαρτογραφική αποτύπωση των μικρών οικισμών της χώρας και επικυρώνεται το δημιουργημένο σ’ αυτούς λειτουργικό δίκτυο κοινοχρήστων χώρων, ενώ κατοχυρώνονται τα δικαιώματα δόμησης των ακινήτων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουν τεθεί από τη νομολογία.

Την πρόταση αυτή, υπογράφουν εκτός του κ. Νίκου Ζωίδη και οι βουλευτές:

Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, Βασίλειος Γιουματζίδης, Κωνσταντίνος Καρτάλης, Σπυροπάνος Μαργέλης και Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος.

Στην αιτιολογική έκθεση, που κατατέθηκε ως πρόταση για να ενταχθεί τροπολογία – προσθήκη στο σχέδιο νόμου «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Με την παρούσα πρόταση ρυθμίζονται θέματα που αφορούν κυρίως στη δόμηση ακινήτων στους μικρούς οικισμούς της χώρας και επιλύεται το ζήτημα προσαρμογής προς τη νομολογία του ΣτΕ (απόφαση 1828/2008), με την οποία κρίθηκαν εκτός εξουσιοδότησης του νόμου (ν. 1337/1983) οι διατάξεις των παραγρ. 2 και 3 του άρθρου 6 του προεδρικού διατάγματος οριοθέτησης των οικισμών (ΦΕΚ 181 Δ΄), καταργούνται δε για το λόγο αυτό οι διατάξεις αυτές.  

Επίσης, καταργείται η παρ. 4 του ιδίου άρθρου, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης ακινήτων χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, ώστε ν’ αποφευχθούν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον.

Με τη ρύθμιση αυτή για πρώτη φορά δημιουργείται με απλή αλλά έγκυρη και διαφανή διαδικασία η χαρτογραφική αποτύπωση των μικρών οικισμών της χώρας και επικυρώνεται το δημιουργημένο σ’ αυτούς λειτουργικό δίκτυο κοινοχρήστων χώρων, ενώ κατοχυρώνονται τα δικαιώματα δόμησης των ακινήτων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουν τεθεί από τη νομολογία και μάλιστα διευρύνεται η εφαρμογή της σε κάθε είδους οικισμό (μικρούς μέχρι 2000 κατ., προϋφισταμένους του έτους 1923, παραδοσιακούς, στάσιμους κλπ) για καθολική και ενιαία αντιμετώπιση του ιδίου προβλήματος. Η καταγραφή αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στο ΥΠΕΚΑ να εκτιμήσει βάσει των σημερινών διαμορφωμένων συνθηκών, την έκταση στην οποία έχουν πραγματικά αναπτυχθεί αυτοί οι οικισμοί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε λειτουργικές εξυπηρετήσεις, ώστε αφενός να προταθούν ανάλογες βελτιώσεις και διορθώσεις των γενικών κανονιστικών διατάξεων που διέπουν την οριοθέτηση και τη δόμηση εντός των ορίων τους πριν την πολεοδόμησή τους και αφετέρου να επανεξεταστεί η αναγκαιότητα κατά προτεραιότητα πολεοδόμησης ορισμένων κατηγοριών οικισμών ή λήψης πρόσθετων μέτρων προστασίας τους.

Συγχρόνως, η ρύθμιση αυτή δίνει την απαιτούμενη εξουσιοδότηση για την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία θα ενοποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις των γενικών κανονιστικών πλαισίων που διέπουν τη δόμηση διαφορετικών «ομάδων» οικισμών (προϋφιστάμενους του έτους 1923, με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους, παραδοσιακούς) για να βελτιωθούν συνολικά οι ισχύουσες γενικές κανονιστικές διατάξεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες και οι ασάφειες εφαρμογής των διαφορετικών πλαισίων που ισχύουν σήμερα.

Με τα ίδια π.δ. θα βελτιωθούν επίσης οι όροι και η διαδικασία καθορισμού των ορίων των οικισμών, θα προβλεφθούν τα κριτήρια για τη θεσμοθέτηση όρων δόμησης και χρήσεων γης σ’ αυτούς και κάθε άλλος όρος και λεπτομέρεια, ώστε να συγκροτούν ένα δυναμικό οικιστικό δίκτυο.» (δ.τ. 8.311)

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version