Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Η ΧΑΡΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ Κύριο

Η αλήθεια είναι πως αν περιμένουμε να χαρούμε παίρνοντας αφορμή από τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, το βλέπω να αργεί λιγάκι. Κι αυτό γιατί είναι σχεδόν βέβαιο, ότι ελάχιστες είναι οι φορές που οι εξωτερικές συνθήκες μας προκαλούν μια ψυχική ανάταση , μια ευεξία, αυτό που λέμε τελικά χαρά και που όλοι έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.

Η καθημερινότητα έχει έναν τρόπο μοναδικό να συνθλίβει τον άνθρωπο. Αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που είναι συχνά δύσκολες, πιεστικές και πολλές φορές αδιέξοδες με αποτέλεσμα να νιώθουμε πως κινούμαστε μέσα σε ένα φαύλο κύκλο, σε έναν ανηλεή κλοιό που μας καταρρακώνει, μας εγκλωβίζει και από τον οποίο φαίνεται  αδύνατο να ξεφύγουμε.

Κι όμως, ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί σε μια τέτοια περίπτωση ότι όλα είναι θέμα …ερμηνείας. Οι ανατολικές φιλοσοφίες ωστόσο, έχουν δώσει τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα αυτά, προ πολλού. Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε, έχοντας εξελιχθεί σε αυτό που κάποτε σκεφτόμασταν, αναφέρεται σε ένα από τα αρχαιότερα  φιλοσοφικά κείμενα. Μια παραδοχή που δίνει στο μυαλό μας την απόλυτη έμφαση και το θέτει ξεκάθαρα προ … των ευθυνών του για τα όσα σκέφτεται,  με τον τρόπο που τα σκέφτεται.

 

Σε κάθε τι που συμβαίνει γύρω μας, μπορούμε να εντοπίσουμε θετικά και αρνητικά στοιχεία. Ενσυνείδητα ή όχι αποφασίζουμε κάθε φορά σε ποια από αυτά προτιμάμε να σταθούμε, δίνοντας τη μεγαλύτερη σημασία. Το να επικεντρωνόμαστε στις αρνητικές πλευρές μιας κατάστασης, πολλαπλασιάζει ακόμα περισσότερο τον αρνητισμό στη ζωή μας, διδάσκει η Καμπάλα.

Πώς όμως όλα αυτά μπορούν να  έχουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή μας ζωή, χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθούμε σε ευτράπελες καταστάσεις  με το να στρουθοκαμηλίζουμε προσποιούμενοι ότι όλα πάνε καλά ή να εθελοτυφλούμε απέναντι στα υπαρκτά και πιεστικά προβλήματα της καθημερινότητας; Άλλωστε η αξία μιας φιλοσοφικής σκέψης κρίνεται και αξιολογείται κατά βάση από το βαθμό της ρεαλιστικής της προσέγγισης και από τη δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής της στη ζωή, ώστε να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητάς της.

Το μυαλό μας λοιπόν, είναι σε κάθε περίπτωση τόσο το πρόβλημα, όσο και η λύση του, υποστηρίζουν οι πνευματικοί ταγοί των ανατολικών φιλοσοφιών, και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τους πιστεύουμε. Κι αυτό γιατί το μυαλό μας, έχει την ευελιξία που του επιτρέπει να εξελίσσεται, να αλλάζει, να εκπαιδεύεται. Καθώς λοιπόν η λειτουργία του δομείται και καθορίζεται  από τις συνήθειές μας, το πρόβλημα εντοπίζεται τις περισσότερες φορές στο γεγονός ότι δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των σκέψεων μας και σκεφτόμαστε με στερεότυπα.

 

Συνηθίζουμε να αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο σε παρόμοιες καταστάσεις, σε σημείο που τελικά αυτό μας γίνεται ενστικτώδης έξη, ανίκητη συνήθεια και μας οδηγεί στο να αντιδρούμε πριν ουσιαστικά αναγνωρίσουμε ή ταυτοποιήσουμε μέσα μας μια κατάσταση ως πραγματικά θετική ή αρνητική. Με άλλα λόγια βρισκόμαστε στο έλεος των ενστικτωδών μας παρορμήσεων, που υποκινούνται από το υποσυνείδητο και ελέγχονται από το θυμικό μας. Αντιδρούμε με βάση το θυμικό, και αυτό έχει δυστυχώς την κακιά συνήθεια να στήνει παντού παγίδες και να ανακαλύπτει ανύπαρκτους –συχνά – εχθρούς.

Το μυαλό μας αντικατοπτρίζει τις επιδράσεις που δεχόμαστε στην καθημερινή μας ζωή, όπως η άμμος της ερήμου καίει από τον μεσημεριανό ήλιο, διδάσκουν οι yogis της Ινδίας. Αν λοιπόν το πρόβλημα είναι η στερεοτυπική αντίδραση σε γεγονότα και καταστάσεις, η λύση του είναι σαφώς η απελευθέρωση μας από αυτά. Αλλιώς,  η εν-συναίσθηση. Το να μπορούμε δηλαδή σε κάθε περίπτωση να διατηρούμε τον έλεγχο των σκέψεών μας. Να έχουμε συναίσθηση του τι σκεφτόμαστε ανά πάσα στιγμή και για ποιο λόγο . Το να αποκαλύπτουμε το υποσυνείδητο φέρνοντάς το στο φως και να πειθαρχούμε το μυαλό, απομακρύνοντάς το από τα σκοτεινά μονοπάτια, που εύκολα μπορούν να το παρασύρουν. Όπως ακριβώς ο τοξοβόλος αυτοσυγκεντρώνεται και σταθεροποιεί το χέρι του πριν τη κρίσιμη βολή, αλλιώς το μυαλό του ανθρώπου κινδυνεύει να καταλήξει ασταθές και ανεξέλεγκτο, σαν το ψάρι που σπαρταράει έξω από το νερό .  

 Η νοητική εξέλιξη και επαγρύπνηση λοιπόν ή αλλιώς διαλογισμός, φαίνεται να είναι μια κάποια λύση. Όχι όμως ως βαριά φιλοσοφία του δήθεν και άρνηση της ζωής. Όχι ως μια μορφή  αναχωρητισμού από την κοινωνία  και μοναχισμού. Αλλά ως έμπρακτη κατάφαση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ως αντίδοτο στα δηλητήρια της ψυχής μας, ως  μοχλός αντίστασης στα δύσκολα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε, ή απλά ως  απαραίτητος μηχανισμός επιβίωσης.

 

Μια εσωτερική αναζήτηση που στοχεύει όχι στο να μας απομονώσει από τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, αλλά στο να μας εν-δυναμώσει ψυχικά ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα, στους ρόλους που καλούμαστε να υπηρετήσουμε.

 

Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται μέσα μας, υποστηρίζουν οι γκουρού του διαλογισμού, κι αν αρκεί μια εσωτερική βουτιά για να την ανακαλύψει κανείς, νομίζω –αν μη τι άλλο- ότι αξίζει τον κόπο.

Αγγελική

Τελευταία τροποποίηση στις
Αγγελική Τρικοίλη

Αγγελική Τρικοίλη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ »

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version