Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ομιλία για τη Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία

Από την κα. Βιβή Γεωργοπούλου – παραλληλισμός με τη ζωγραφική.

 

Η κα. Παρασκευή (Βιβή) Γεωργοπούλου-Μαύρου, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και μέλος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου, πραγματοποίησε ομιλία, στις 7.12.13, στο Αναγνωστήριο, με θέμα «Τα κυριότερα ρεύματα της Νεότερης Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας».

Το θέμα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αφενός μεν γιατί κινείται στη σφαίρα της θεωρίας και απαιτεί ακροατήριο με μια κάποια γνώση του αντικειμένου, και, αφετέρου, για είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση εκφραστικών μορφών της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και όχι της Ελληνικής, που  κάτι πήρε κανείς από το σχολείο.  

Παρά ταύτα, η κα. Γεωργοπούλου κατόρθωσε να αποδώσει με τον πιο κατανοητό τρόπο, και με εξαιρετική χρήση της νεοελληνικής γλώσσας, νοήματα δύσκολα και όρους χρησιμοποιώντας ως βοηθητικό μέσο τη ζωγραφική της ίδιας εποχής στην οποία αναφερόταν προβάλλοντας σε διαφάνειες πίνακες διασήμων ζωγράφων, ενώ συχνά προχωρούσε και σε αναφορές κινηματογραφικών έργων ίδιας τεχνοτροπίας. Έτσι, ο ακροατής-θεατής είχε την ευκαιρία να ακούσει τη θεωρία, π.χ., του ρομαντισμού στη λογοτεχνία και μαζί να δει πίνακες ρομαντικής τεχνοτροπίας – παρ’ όλο που τα όρια από ρεύμα σε ρεύμα είναι δυσδιάκριτα.

Αυτό το «εύρημα» της ομιλήτριας ήρθε ως αυτονόητη μέθοδος παρουσίασης λογοτεχνικών όρων και σχολών, γιατί η ίδια σπούδασε την ευρωπαϊκή λογοτεχνία και έκανε μεταπτυχιακό πάνω σ’ αυτήν. Δεν ήταν καμιά επιδερμική γνώση του αντικειμένου αλλά επιστημονική, ουσιαστική.

Έχουνε γραφτεί βιβλία και πολύτομες εγκυκλοπαίδειες για την Τέχνη και τα ρεύματά της, υπάρχουν στα πανεπιστήμια έδρες για τη θεωρία της λογοτεχνίας (στην Αθήνα καθηγητής ήταν μέχρι πρότινος ο Νάσος Βαγενάς, που τον φέραμε στην Κάλυμνο), στο λαό δεν έχει φτάσει ένας τέτοιος προβληματισμός πάνω στην Τέχνη. Ακόμη και στα σχολεία  διδάσκονται, ως σύντομη εισαγωγή σε ένα ποίημα ή πεζογράφημα,  τα ρεύματα της λογοτεχνίας στα οποία αναφέρθηκε η ομιλήτρια: ρομαντισμός, ρεαλισμός, νατουραλισμός, μοντερισμός, μεταμοντερνισμός κ.α., αλλά τίποτα δε μένει, γιατί όλα σερβίρονται ως νοητικά σχήματα. Η κα. Γεωργοπούλου υπέδειξε ότι ο συσχετισμός της λογοτεχνίας με τη ζωγραφική (όπως, να συμπληρώσουμε, και με τη γλυπτική και αρχιτεκτονική) συμβάλλει τα μέγιστα στην κατανόηση των δύσκολων εννοιών της Τέχνης, γιατί συνδυάζεται το θεωρητικό με το πρακτικό, το νοητό και το ορατό.   

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ

Μια ξεχωριστή εμπειρία χάρισε στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση της η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και μέλος του Δ.Σ του Αναγνωστηρίου κα Παρασκευή Γεωργοπούλου-Μαύρου. Στην   ομιλία της , με θέμα  «Τα  ρεύματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας», αναφέρθηκε διεξοδικά στα ρεύματα και τις τάσεις της Λογοτεχνίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ρομαντισμός  –Ρεαλισμός –Νατουραλισμός-Μοντερνισμός-Μεταμοντερνισμός   παρουσιάστηκαν  μέσα  από τον  λόγο και τις εικόνες  της ομιλήτριας προσφέροντας ,με την εύληπτη και παραστατική της  ομιλία ,  ευκαιρίες πνευματικής ανάτασης .Πληροφορίες για τη  λογοτεχνία αλλά και για τις κοινωνικές συνθήκες που τη δημιούργησαν με την απαραίτητη αναφορά στους δημιουργούς καθήλωσαν το κοινό για όση ώρα διήρκεσε η ομιλία .

Με  την ευκαιρία , το Αναγνωστήριο Καλύμνου απευθύνει εκ νέου ανοικτή πρόσκληση σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν οποιαδήποτε ομιλία ή δημιουργία τους στο κοινό. Παρουσιάσεις και ομιλίες ,όπως η παραπάνω, μπορούν να προσφέρουν στο κοινό του νησιού μας  μοναδικές  στιγμές .

Για  το Δ.Σ

Ο  γραμματέας

Ποθητός  Μαγκούλιας

       

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version