The best bookmaker bet365

Best bookmaker bet365 register

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων – Και περί "Ευζώνων" Κύριο

Για τα 100 χρόνια από τη δημιουργία του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων

 

Στις 21.11.13, εορτάστηκε η “ Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων “ με γενικό σημαιοστολισμό, Δοξολογία στον ι. μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού, στις 11 η ώρα,   χοροστατούντος του σεβ/του μητροπολίτη κ. Παϊσίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο λοχαγός (ΠΖ)  κ. Β. Παπαδόπουλος .

 Μετά τη Δοξολογία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο , κατάθεση στεφάνων και έκθεση φωτογραφίας  που διοργάνωσε το Σύνταγμα Εθνοφυλακής Καλύμνου, στο ισόγειο του Αναγνωστηρίου - το οποίο ευπρέπισαν άνδρες του στρατού.  Στο χώρο της έκθεση το Σύνταγμα παρέθεσε  μικρή δεξίωση.

Το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων

Η έκθεση φωτογραφίας  είχε θέμα της την ένδοξη ιστορία του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων. Δημιουργήθηκε το 1913 και πήρε μέρος σε όλες τις  ηρωικές μάχες των Βαλκανικών Πολέμων  του 1912-13. Το Σύνταγμα Ευζώνων είχε συνδέσει την ιστορία του με το Νικ. Πλαστήρα.

Όμως  κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία (εξωθούμενο δόλια από ξένες δυνάμεις), είχε φτάσει μέχρι το Τσεσμέ, σε ένα επιθετικό πόλεμο, που κόστισε ακριβά στο ελληνικό έθνος.

Άλλη μία άστοχη αποστολή, την οποία επέβαλαν στο 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, ήταν εκείνη των ετών 1918-19, στη Ρωσία,  για να συμβάλει στην πάταξη της  κομμουνιστικής επανάστασης του 1917. Εκστρατεία που κόστισε πολλές ζωές Ελλήνων ευζώνων και συντριβή του Συντάγματος στο Δνείπερο.

Το Σύνταγμα ανασυστάθηκε  από το συνταγματάρχη Δημ. Ψαρρό, το 1942, για να πολεμήσει το Γερμανό κατακτητή. Όμως και πάλι οδηγήθηκε σε άλλες ατραπούς και ενεπλάκη στο εμφύλιο πόλεμο. Συγκρούστηκε με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ  του Άρη Βελουχιώτη, με αποτέλεσμα να γράψει το τέλος του άδοξα. Διαλύθηκε το μεσημέρι της 17/4/1942.

Ιστορικά διδάγματα

Η αφιέρωση της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων στην ανάμνηση του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων ήταν μια πολύ εύστοχη κίνηση του συνταγματάρχη-διοικητή του Συντάγματος Καλύμνου, γιατί ,αφενός μεν,  τίμησε την ιστορία του ηρωικού αυτού Συντάγματος,  και, αφετέρου,  έδωσε την ευκαιρία να ρίξουν οι Καλύμνιοι μια ματιά στη διδακτική ιστορία του Συντάγματος Ευζώνων.  

Κακοποίηση της Ιστορίας

Όμως οι δηλώσεις που έγιναν στις τοπικές κάμερες ήταν εκτός θέματος. Καμία αναφορά στην ιστορία του  Συντάγματος Ευζώνων, αν και το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης  μιλούσε (έστω μόνο) για τα πρώτα ηρωικά χρόνια των Βαλκανικών Πολέμων.  

Ιδιαίτερα ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης, εκτός του ότι δεν είχε κάτι να πει για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συντάγματος Ευζώνων,  έκανε ένα θεαματικό άλμα εκτός Ιστορίας και είδε ως ιστορική κατάκτηση της Καλύμνου την αναβάθμιση σε Σύνταγμα του εδώ Τάγματος Εθνοφυλακής (άρα  αποτελεί «Ευζωνική» ανάμνηση;), κατόπιν των δικών του ενεργειών, μετά τα Ίμια.  Επίσης με τη βοήθεια ενός φίλου του (τότε) αξιωματικού στην Κω (και νυν επιστήθιου φίλου του) και ενός άλλου φίλου  του που βοήθησε, λέει, παρασκηνιακά. Έτσι, πληροφόρησε τον Καλυμνιακό λαό ο κ. δήμαρχος  ποια είναι η ιστορία του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, του οποίου τα 100 χρόνια τίμησε το εδώ Σύνταγμα.  Η Ιστορία στο καναβάτσο της μικροπολιτικής ή «η Ιστορία της Ιστορίας μου».  

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Αργω Market

Prev Next

Σακελλάρης Τρικοίλης - Blog

Τίποτα!

Του Σακελλάρη Τρικοίλη Δεν υπάρχει πιο δυνατό κι αχτύπητο απ’ το Τίποτα. Όλοι ξετρελαίνονται μαζί του.

Αγγελική Τρικοίλη - Blog

Το Ρεπορτάζ από την Πηγή

  Και μια δεύτερη ανάγνωση Από την Αγγελική Σακ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Τρικοίλη - Blog

Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

από την Καλλιόπη Τρικοίλη Αγχωμένο καθεστώς απολυταρχικό, σερφάρει σε κρίση και πανικό.

Καιρος

Σύνδεση Χρήστη

Από τα Blogs της Αργώ

Ροή Ειδήσεων

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Συγκρότηση Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Δωδεκανήσου

29-04-2024, 09:38 | Περιφέρεια

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Δ&...

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ.

25-04-2024, 15:14 | Κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της ναυτικής περιοδεία&sigma...

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

22-04-2024, 16:05 | Σπογγαλιεία

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, &...

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛ. ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

18-04-2024, 17:41 | Αλιεία

   Ε.Ν.Π.Ε.Ν.                         &n...

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

17-04-2024, 08:38 | Βουλευτές

16/04/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στις 9 Ιουνίου 2024, δίνετ...

Argo Kalymnos