Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αποχέτευση Πανόρμου «βρομάει» επικίνδυνα Κύριο

Φλυαρούν και όλοι μαζί κουκουλώνουν το μεγάλο μυστικό

 

Μετά από δέκα και πλέον χρόνια ήρθε αιφνίδια στην επικαιρότητα το μεγάλο ένοχο «μυστικό» της Καλύμνου για την αποχέτευση Πανόρμου.

Χωρίς να ρωτήσει τους ιδιοκτήτες

Το έργο το ξεκίνησε στα τέλη της πρώτης 8ετίας του σημερινού δημάρχου κ. Δ. Διακομιχάλη και σταμάτησε περίπου έξι μήνες πριν τις εκλογές. Ο λόγος; Δεν ειχε φροντίσει ο κ. δήμαρχος να εξασφαλίσει το πέρασμα του δικτύου από τη γέφυρα της Υπαπαντής (Τσουκαλιό) μέχρι την απέναντι πλευρά της κοιλάδας, μέσα από τις ιδιοκτησίες Θεμελίνας Μαυροστόμου (κτήμα με συκιές) και της οικογένειας Μανόλη Ζερβού (περιβόλι). Ο κ. Διακομιχάλης υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του, αλλά οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν και ήταν ανυποχώρητοι, γιατί τους αιφνιδίασε εντελώς αδικαιολόγητα. Έτσι άδοξα και παλαβά σταμάτησε το έργο.

Αναθεώρηση της μελέτης για εξεύρεση άλλης διέλευσης δεν γινόταν, γιατί η μελέτη που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΟΚ), η οποία και χρηματοδότησε το έργο, προέβλεπε μόνο αυτή τη γραμμή. Ούτε σε απαλλοτριώσεις μπορούσε να προχωρήσει, γιατί είχε παρουσιάσει το έργο «καθαρό» από διεκδικήσεις ιδιοκτητών.

Αυτές ήταν οι τραγικές συνέπειες της προχειροδουλειάς του κ. Διακομιχάλη, που τραβούσε γραμμές αποχέτευσης χωρίς να ρωτήσει τους ιδιοκτήτες. Εδώ τελειώνει το άδοξο τέλος ενός έργου πολιτικής αποτυχίας.

Το «μυστικό»

Αλλά το θέμα είχε και άλλη διάσταση, πολύ χειρότερη. Την αποκάλυψε δημόσια, σε τηλεοπτική του παρουσία στο ΑΙΓΑΙΟ TV ο εργολάβος κ. Ν. Κρούσκος, ο οποίος ήταν και ο εργολήπτης της αποχέτευσης Πανόρμου. Η Κάλυμνος και τα γύρω νησιά άκουσαν από τον κ. Κρούσκο ότι ο τότε δήμαρχος κ. Διακομιχάλης (1) δήλωσε ψευδώς στην ΕΕ (μέσω της κυβέρνησης) αποπερατωμένο το έργο, και (2) μέχρι σήμερα δεν του επέστρεψε τις εγγυητικές επιστολές, ύψους 50 εκ. δρχ.!!

Αν ο κ. Διακομιχάλης (μέσω της Ελληνικής κυβέρνησης) δήλωνε στην ΕΕ ότι το έργο σταμάτησε, θα υποχρεωνόταν η Κάλυμνος να επιστρέψει όσα λεφτά είχε «φάει» μέχρι τότε γι’ αυτό το έργο. Προτίμησε την εξαπάτηση της ΕΕ.

Αυτό το μυστικό από τότε το κρατάνε επτασφράγιστο οι πάντες με ένα και μόνο κριτήριο, να μην την πληρώσει άσχημα η Κάλυμνος εξαιτίας του κ. Διακομιχάλη.

Στο καναβάτσο

Και έρχεται σήμερα η «νέα» δημ. Αρχή του κ. Δ. Διακομιχάλη, μετά από 3 χρόνια εξουσίας να κατηγορεί την προηγούμενη δημαρχία, του κ. Γ. Ρούσσου ότι δήθεν «δεν έκανε κάτι για το έργο». Αλλά προχώρησε προκλητικά ακόμη περισσότερο εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση και εναντίον του εργολάβου κ. Ν. Κρούσκου κατηγορώντας τον ως «εχθρό της Καλύμνου», που μόνο εισπράττει και δεν εξυπηρετεί την Κάλυμνο, σήμερα στη δύσκολη περίσταση που βρίσκεται.

Απάντησε ο κ. Κρούσκος πάνω στην κατηγορία «εχθρός της Καλύμνου» ξεσκεπάζοντας τα «μυστικά» Διακομιχάλη. Με δύο δυνατά χτυπήματα, την εξαπάτηση της ΕΕ και τις εγγυητικές επιστολές, έριξε τον κ. Διακομιχάλη ανάσκελα στο καναβάτσο. Και το παράδοξο είναι τι τις ήθελε τις προκλήσεις ο κ. Διακομιχάλης; Ποντάριζε στη σιωπή όλων των άλλων τους οποίος προσβάλλει με περισσή άνεση; Είχε βρεγμένη τη φωλιά του και όμως προκαλούσε. «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι».

Η πραγματικότητα

Για την ιστορία του έργου να θυμίσουμε ότι η επόμενη Δημαρχία, του κ. Ρούσσου, απέφυγε να καταγγείλει το έργο για να μη ρίξει το Δήμο σε οικονομική περιπέτεια. Έκανε κάτι που θα έπρεπε να αποβεί σωτήριο για το έργο: Εξασφάλισε μεγάλη χρηματοδότηση μέσω του εθνικού προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ. Πλην όμως και αυτή του την προσπάθεια την τορπίλισαν… Αναλυτικές και εύστοχες απαντήσεις έδωσαν με τηλεοπτικές τους εμφανίσεις από την αξ. αντ/τευση ο δ.σ. κ. Σ. Ζερβός (21.10.13) και ο επικεφαλής της παράταξης κ. Γ. Μαστροκούκος. Αναμένεται «απάντηση» από τον επικεφαλής της ελ/ αντ/τευσης κ. Γ. Γαλουζή.

Και τώρα τι γίνεται;

Η δημ. Αρχή δεν εξέδωσε κανένα δελτίο τύπου, για να απαντήσει στις κατηγορίες Κρούσκου (εξαπάτηση ΕΕ & εγγυητικές επιστολές). Η σιωπή της αποτελεί παραδοχή των όσων είπε ο κ. Κρούσκος. Η αποχέτευση Πανόρμου, θα μείνει και στην ιστορία ως σύμβολο πολιτικής ανικανότητας. Αλλά το μέγα ζητούμενο είναι ποια συνέχεια θα έχουμε. Η καταγγελία του κ. Κρούσου θα περπατήσει ώς την ΕΕ; Θα συνεχίσει να είναι εύκολη υπόθεση η επιβολή της συνωμοτικής σιωπής; ΄Η μήπως στις εκλογές θα πάμε με αυτό το θέμα να έχει πάρει φωτιά;    

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos