Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δρόσος Χαρ. Κουρούνης, διαπρέπει σε ερευνητικά κέντρα ΗΠΑ & Ευρώπης

Αρνείται να μας μιλήσει για την ακαδημαϊκή ανέλιξη, αλλά "μίλησε" το διαδίκτυο

 

Έφυγε από την Ελλάδα μετά την αποφοίτησή του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών. Από τότε ακολουθεί εκπληκτική πορεία επιστημονικής ανέλιξης διακρινόμενος για το ερευνητικό του έργο του σε μεγάλα πανεπιστήμια.

Πρώτη μεγάλη επιτυχία και το επιστημονικό του άλμα καταγράφηκε στο κορυφαίο πανεπιστήμιο του Stanford των ΗΠΑ, όπου πήγε για μετεκπαίδευση και έρευνα, ενώ παράλληλα επιτελούσε και διδακτικό έργο.

Για τα αποτελέσματα της ερευνητικής του δουλειάς στο Stanford, τον κάλεσαν στην Ελβετία στο Università della Svizzera Italiana, με δελεαστική πρόταση επιστημονικού χαρακτήρα αλλά και οικονομικών απολαβών. Μέχρι σήμερα υπηρετεί εκεί, συνεχίζοντας το ερευνητικό αλλά και το διδακτικό του έργο.

Αλλά θα πρέπει να επισημάνω ότι ο διαπρεπής σήμερα Καλύμνιος ερευνητής και πανεπιστημιακός κ. Δρόσος Κουρούνης δεν είναι ο συνήθης τύπος του μονοδιάστατου επιστήμονα, γιατί από μαθητής και μετά φοιτητής δεν υπήρξε ποτέ μονοδιάστατος άνθρωπος. Τα ενδιαφέροντά του είναι πλατιά και η παιδεία του πολυεπίπεδη. Παράλληλα με την επιστήμη του τον ενδιαφέρουν ζωηρά τα κοινωνικά θέματα, η μελέτη της ελληνικής γλώσσας, της κλασσικής ελληνικής γραμματείας (λατρεύει τον Όμηρο από το πρωτότυπο) και της Αγίας Γραφής (Παλαιάς και Καινής Διαθήκης), καθώς και άλλα δυσπρόσιτα επίπεδα πνευματικών αναζητήσεων. Η καλλιέργειά του πολύ ανώτερη της ηλικίας του και, το σπουδαιότερο, είναι χαμηλών τόνων. Και κάτι ακόμη: είναι γνήσιος πατριδολάτρης, την Κάλυμνο την έχει στην καρδιά του και της επισκέπτεται πολύ συχνά.

Με εντυπωσίασε μια συζήτησή που είχα αυτές τις ημέρες με τον αγαπητό μου μαθητή στο μάθημα της έκθεσης και της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Όμως αρνείται να μου παραχωρήσει συνέντευξη.

Αλλά η σύγχρονη τεχνολογία ανοίγει πολλούς δρόμους και εύκολα «παραβιάζει» κανείς μέσα από το διαδίκτυο το «προσωπικό απόρρητο» του επιστημονικού Βιογραφικού. Βρήκα πολλά για τον αγαπητό μας συμπατριώτη και περιορίζομαι στο να προβάλλω μόνο το ακόλουθο βιογραφικό του, αυτούσιο όπως το βρήκα, για να τον γνωρίσουν και οι όπου Γης συμπατριώτες Καλύμνιοι και φίλοι της Καλύμνου.

***

Δρόσος Κουρούνης

Ερευνητής

 

e-mail: drosos.kourounis (usi.ch)

Διατριβή

Προβλήματα Συνοριακών Τιμών με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική Μηχανική Σύμβουλος: Αντώνιος Χαραλαμπόπουλος

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

•Κλειστού βρόχου μοντελοποίηση δεξαμενή και βελτιστοποίηση

•Σεισμική αντιστροφή

•Scalable, παράλληλες γραμμικές λύτες για πολυφασική ροή σε ετερογενή δεξαμενές

•Υπολογιστικής Ρευστομηχανικής

•Πεπερασμένων στοιχείων, μεθόδους πεπερασμένων χωρίων

 

Έρευνα Περιγραφή

έρευνα μου επικεντρώνεται στο σχεδιασμό αποτελεσματικών αριθμητικών αλγορίθμων για τη ροή μοντελοποίηση και τη μεταφορά σε πορώδη μέσα. Περιοχές εφαρμογής περιλαμβάνουν Προσομοίωση Ταμιευτήρα, Ενισχυμένη διαδικασίες ανάκτησης και Αντισεισμικών αναστροφή. Ένας άλλος βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη της υψηλής απόδοσης κλιμακούμενες αλγορίθμων για τις λύσεις των γραμμικών συστημάτων που προκύπτουν στη μοντελοποίηση υπολογιστή των προαναφερόμενων φυσικών διεργασιών και διαβάθμιση με βάση τη βελτιστοποίηση.

 

Εκδόσεις

•Α. Χαραλαμπόπουλος, DI Φωτιάδης, Δ. Κουρούνης, και το βιογραφικό Μασσαλάς, για τη λύση των προβλημάτων συνοριακών τιμών με σφαιροειδή ιδιοδιανύσματα. Computer Φυσικής Communications, 139 (2), σελ. 153 - 171 (2001), doi: 10.1016/S0010-4655 (01) 00206-5.

•LN Gergidis, Δ. Κουρούνης, Σ. Μαυρατζάς, και Α. Χαραλαμπόπουλος, ακουστική σκέδαση σε επιμήκη σφαιροειδή γεωμετρία μέσω μετασχηματισμού Vekua - Θεωρία και αριθμητικά αποτελέσματα. Μοντελοποίησης μέσω υπολογιστή στα Μηχανικών και Επιστημών, 21 (2), σελ. 157-176 (2007).

•Μ. Möller, Δ. Κουζμίν, και D. Κουρούνης, Σιωπηρή FEM-FCT αλγορίθμων και διακριτές μεθόδους Newton για τη μεταβατική προβλήματα μεταφοράς. Διεθνής J. για Αριθμητικές Μέθοδοι σε υγρά, που δημοσιεύθηκε online Νοε 2007, http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/116841348/PDFSTART , doi: 10.1002/fld.1654.

•Δ. Κουρούνης, LN Gergidis, και Α. Χαραλαμπόπουλος, Ευαισθησία της ακουστικής προβλήματος σκέδασης σε επιμήκη σφαιροειδή γεωμετρία σε σχέση με κυματάριθμος και το σχήμα. Μοντελοποίησης μέσω υπολογιστή στα Μηχανικών και Επιστημών, Ιούνιος 2008, doi: 10.3970/cmes.2008.028.185

•Δ. Κουρούνης, Δ. Voskov, Κ. Μέθοδοι Συζυγείς Aziz για την Προσομοίωση Πολλών Flow 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Μαθηματικά της ανάκτησης πετρελαίου, Σεπτέμβριος 2010.

•Μ. Arioli, Δ. Κουρούνης, Δ. Loghin Διακριτά κλασματική κανόνες Sobolev για την αποσύνθεση τομέα προετοιμασία IMA Εφημερίδα της Αριθμητικής Ανάλυσης, Μάιος 2012, http://imajna.oxfordjournals.org/content/early/2012/05/04/imanum. drr024.abstract doi: 0.1093/imanum/drr024

•R. Rwechungura, Ε. Bhark, OT Miljeteig, Α. Suman, Δ. Κουρούνης, Β. Foss, L. Hoier, J. Kleppe, τα αποτελέσματα του πρώτου κρούσματος Field NORNE για Matching Ιστορία και Βελτιστοποίηση ανάκτησης χρησιμοποιώντας Παραγωγή και 4D σεισμικά δεδομένα , SPE Ετήσιο Τεχνικό Συνέδριο και Έκθεση, 8-10 Οκτωβρίου 2012, San Antonio, Texas, USA, doi: 10.2118/157112-MS

 

Εκπαίδευση

•Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα

10/1995-7/2000: Τμήμα Electric Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πτυχίο Μηχανικού

•Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ελλάδα

1/2003-2008: Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, PhD Οκτώβρης 2008

•Stanford University, USA

2009-12/2011: Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακών Πόρων, post-doc στο Smart-Fields Consortium και SUPRI-ομάδα Β Προσομοίωση Ταμιευτήρα

•Università della Svizzera Italiana

2012-σήμερα: Ινστιτούτο Υπολογιστικής Επιστήμης, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version