Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

(1) ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΛΑΘΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ

Τα ακούμε συχνά στο δημοτικό μας συμβούλιο

 

 

«ενεχυριάζω» , («του ενεχυρίασα απόφαση του δημ. σ/λίου» κ.τ.ο.)λένε συχνά πολιτικοί μας, λάθος!

ενεχυριάζω= βάζω κάτι ως ενέχυρο ( Μπαμπινιώτης και όλα... τα λεξικά).

Προφανώς δεν εννοεί αυτό ο ρήτορας… Αστοχία λέξης.

εγχειρίζω - ενεχείρισα είναι το σωστό. «Του ενεχείρισα επιστολή…»

*

«μέχρι τα τώρα»: κακόηχο επίρρημα με άσχημη συνήχηση του «τ» και

ασυνταξία, γιατί το άρθρο «τα» μπροστά από το επίρρημα «τώρα»

δημιουργεί επιθετικό προσδιορισμό. Καμία σχέση με αυτό που εννοεί ο πολιτικός.

«μέχρι τώρα» ή «ώς τώρα» , απλά και ωραία. Ή «μέχρι σήμερα», «ως σήμερα».

*

«πιθανά» ως επίρρημα, πολύ κακόηχο και με χασμωδία.

«πιθανώς» ή «πιθανόν»είναι τα σωστά.

Η χρήση των επιρρημάτων με κατάληξη «α», είναι επίδειξη γλωσσικής προοδευτικότητας. Να προσέχουμε (όπως έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες)

το εύηχο της λέξης και της φράσης.

Όταν στο επίρρημα με κατάληξη «ως» βάλουμε κατάληξη «α», δε γινόμαστε προοδευτικοί. Μπορούμε, για παράδειγμα το επίρρημα «αυτομάτως» να το κάνουμε «αυτόματα» («αντέδρασε αυτόματα»). Όμως το «ευτυχώς» και το «δυστυχώς» μπορούν να γίνουν «ευτυχά», «δυστυχά»; Και τι θα το κάνουμε το «συνήθως»;

*

"Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω". Δεν τα γράφουμε μόνο για τους πολιτικούς, αλλά και για τους πολίτες που τα ακούνε τους πολιτικούς.

Και τα γράφουμεπάντα με ειλικρινή διάθεση. Γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτικός δεν κάνει μόνο πολιτική (όταν και εάν κάνει), αλλά με τον τρόπο μου μιλά, γράφει, συμπεριφέρεται κ.λπ, διδάσκει και ήθος, πολιτισμό ακόμη και γλώσσα.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

4 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Γεώργιος Α Ρούσσος , τ. Δήμαρχος Καλυμνίων δημοσιεύθηκε από Γεώργιος Α Ρούσσος , τ. Δήμαρχος Καλυμνίων

    Προς το Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου

    Αγαπητοί συμπατριώτες ,
    διάβασα (καθυστερημένα) την απάντηση σας σε σχετικό σχόλιο - παρέμβαση μου. Ειλικρινά στεναχωρέθηκα.
    Γιατί αντιπαρατίθεστε?
    Συγνώμη αλλά το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι η αντιπαράθεση .
    Τόσα και τόσα λέγονται καθημερινά και δημοσίως για εμένα ή για θέματα της δημαρχιακής μου θητείας και όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας , σχεδόν σε τίποτα δεν απαντώ. Επέλεξα να μιλήσω για τη υπόθεση του Αναγνωστηρίου με απόλυτη επιλογή , κάτι το οποίο θα έπρεπε να σας χαροποιεί γιατί δείχνει σε τι ειναι κανείς ευαίσθητος. Θέλησα με τον τρόπο μου να είμαι χρήσιμος. Επέλεξα (με ελπίδα) μια έκφραση σκόπιμα ελαφριά προκλητική πιστεύοντας ότι οι ειδικοί αποδέκτες της , θα κατανούσαν την σκοπιμότητα της να δείξει ένα σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος και άρα θα κατανούσαν έτσι και την αυτοκριτική που αυτή εμπεριέχει.... Μια άλλη έκφραση βρε παιδίμου , να προκαλέσω δημιουργικά , να προτείνω λύση . Μάλλον όμως ήταν φιλόδοξη η προσπάθειά μου αυτή. Βλέπω ότι αντίθετα από τις προθέσεις μου προκάλεσα αντιπαράθεση που έμεσα μου λέει : "Δεν δικαιούσαι διά να ομιλείς".

    Δε θα ομιλήσω λοιπόν άλλο για το θέμα γιατί απλά δεν θέλω τόσο εύκολα να παραιτηθώ από την ανωτέρω φιλοδοξία μου . Αν μη τι άλλο προκαλεί εκατέρωθεν στεναχώριες και απώλεια πολύτιμου χρόνου όταν δεν γίνεται κατανοητή. Άλλωστε η χαρά της έκφρασης χάνεται όταν θέλει αποδεικτική διαδικασία.

    Ευχαριστώ τον Σακελλάρη για το χώρο και τον χρόνο που μου διάθεσε και ζητώ την κατανόηση του για το ότι τελικά δεν ήμουν χρήσιμος ούτε προσέφερε κάτι θετικό η παρέμβαση μου.
    Νά είστε καλά.
    Καλή καρδιά.

    Υ.Γ. Για τους ίδιους λόγους που ανάφερα προηγουμένως , δεν πρόκειται να απαντήσω , αν υπάρξει νεώτερη ανταπάντηση .

  • Σύνδεσμος σχολίου ποθητός μαγκούλιας δημοσιεύθηκε από ποθητός μαγκούλιας

    Κάλυμνος,20-10-2013

    Απάντηση του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «Αι Μούσαι»
    σε όσα δημοσιεύματα και σχόλια είδαν το φως της δημο- σιότητας, μετά τη συνέντευξη τύπου του Σωματείου ,στις 24 -9-2013.

    Πρόλογος

    Το Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου, μετά τη δημοσίευση ορισμένων σχολίων από τον δημοσιογράφο κ. Σ. Τρικοίλη και, κυρίως, από τον τ. Δήμαρχο κ. Γ. Ρούσσο στην ηλεκτρονική «Αργώ» αλλά και τις τηλεοππτικές αναφορές του «ΑιγαίοT.V.»,θεώρησε υποχρέωσή του να απαντήσει στα σχόλια αυτά, όχι απλά για να αντιπαρατεθεί στους σχολιαστές, αλλά για να παρουσιάσει τη δική του «αλήθεια», με βάση μια επιστολή- υπόμνημα του 2008 του Αναγνωστηρίου, με αποδέκτη τον τότε Δήμαρχο Καλυμνίων κ. Ρούσσο. Την επιστολή αυτή δεν τη δημοσιοποιήσαμε τότε, θεωρώντας ότι δε θα βοηθούσε σε κάτι τους ευδιάκριτους στόχους μας. Σήμερα, όμως, έχει να προσφέρει στη συζήτηση και να αναδείξει κάποια στοιχεία για τη στάση του Αναγνωστηρίου στο θέμα της κατάληψης του χώρου του και όχι μόνο! Έτσι η απάντηση θα δοθεί: 1. Μέσω της επιστολής αυτής 2. Μέσω της διατύπωσης των αυτονόητων συμπερασμάτων που εξάγονται από το κείμενο αυτό, σε πραγματικό χρόνο( σημερινό ).
    3. Θα αναφερθούμε ,τέλος, σε ορισμένα σημεία των δημοσιευμάτων, καταθέτοντας τις αντιρρήσεις μας αλλά και τις δικές μας θέσεις, επί του περιεχομένου τους.
    Βέβαια, έχουμε την ανησυχία για το αν όλα αυτά θα βοηθήσουν το πρόβλημά μας να πάρει το δρόμο της λύσης του, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο! Ο χρόνος θα το δείξει.
    Σημείωση: Για λόγους συντόμευσης του κειμένου, μερικά τμήματά του, άνευ σημασίας, έχουν παραλειφθεί (όπου υπάρχουν τα αποσιωπητικά).


    1. Η επιστολή

    Κάλυμνος, 8 -10-2008

    Προς τον Δήμαρχο Καλυμνίων
    κ. Γεώργιο Ρούσσο
    Ενταύθα
    Κύριε Δήμαρχε,
    Το Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου μας σε πρόσφατη συνεδρίασή του και με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπο με τα προβλήματα που εγείρονται κάθε φορά που πρέπει να πραγματοποιήσει μια δημόσια εκδήλωση, εθνική γιορτή κ.τ.λ. Τα προβλήματα βέβαια είναι παλιά αλλά, κατά τη γνώμη μας, επιδεινώθηκαν μετά την εγκατάσταση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα του ορόφου, καθώς δυστυχώς δεν έγινε καμιά βελτιωτική παρέμβαση στη νέα αίθουσα «εκδηλώσεων»- καφενείο.*
    Θεωρήσαμε, λοιπόν, αναγκαίο και χρήσιμο, τις σκέψεις, τις απορίες και τους προβληματισμούς αυτούς να σας τα γνωστοποιήσουμε, με την ελπίδα ότι, από την επικοινωνία αυτή, θα προκύψει κάποιο όφελος για την αξιοπρέπεια της εικόνας του υπεραιωνόβιου πνευματικού και πολιτιστικού μας Σωματείου, εικόνα που αντανακλάται και στη Δημοτική Αρχή και σε ολόκληρο το νησί μας.
    Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαμε να τα συνοψίσουμε ως εξής:

    1. Πιστεύουμε ότι εδώ και ένα χρόνο οι δημόσιες δραστηριότητες του Αναγνωστηρίου ασκούνται υπό συνθήκες οδυνηρής και προσβλητικής δοκιμασίας σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στο αισθητικό. Συγχρόνως όμως η παρακολούθηση της όποιας εκδήλωσης καθίσταται άκρως προβληματική από τους παντός είδους θορύβους…**
    2. Μια παράλληλη απώλεια εξαιτίας της εγκατάστασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα του ορόφου είναι η συρρίκνωση της λειτουργίας της ως βιβλιοθήκης. Παρά την αναχρονιστική της οργάνωση και τις μεγάλες ελλείψεις της…***
    3. Μετά τις παραπάνω θλιβερές διαπιστώσεις είναι, νομίζουμε, δικαιολογημένη η απορία: Γιατί η Δημοτική σας Αρχή δεν εκμεταλλεύτηκε τη μοναδική, θεωρούμε, ευκαιρία να προχωρήσει στην εσωτερική ανακαίνιση και νέα διαρρύθμιση του κτιρίου, με βάση την οικονομική προσφορά του Νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Μαχαιρίδη;… Επ’αυτού σας αναφέρουμε ότι το Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου βασίστηκε σ’αυτήν την προσφορά, την πίστεψε και πάσχισε να δρομολογήσει την προετοιμασία υλοποίησής της. Μετά από συνεννόηση μαζί σας ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Μάνο Τρικοίλη η εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης η οποία και μας παρουσιάστηκε….
    4. Με αντικείμενο την ολοκλήρωση και συμπλήρωση ελλεί ψεων της μελέτης, έγινε συνάντηση στις 19 Νοεμβρίου 2006 , με παρόντες εσάς κ. Δήμαρχε, τον κ. Σάκη Ζερβό ,πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου, αρχιτέκτονα, τον πρόεδρο του Αναγνωστηρίου τον κ. Γιάννη Πατέλλη και το μέλος του Δ.Σ. κ. Φανή Κουτούζη.
    Στη σύσκεψη αυτή φάνηκε προς στιγμή ότι υπήρχε η πολιτική βούληση…και ορίστηκε νέα συνάντηση στην Τεχνική Υπηρεσία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2006 …Στη σύσκεψη αυτή επαναπροσδιορίστηκαν με τη βοήθεια των τεχνικών της υπηρεσίας οι ελλείψεις της μελέτης και αποφασίστηκε:
    α. Το «τοπικό ρυμοτομικό» να ανατεθεί στο μηχανικό του Δήμου κ. Κώστα Ζαΐρη****
    β. Η οριστική αρχιτεκτονική μελέτη-εφαρμογές- στον κ. Ζαΐρη επίσης, συνεπικουρούμενο από τον κ. Σπύρο Ροδίτη.
    γ. Ηλεκτρολογική μελέτη στη μηχανολόγο κ. Τρικοίλη.
    δ. Να γίνει επίσης η συμπλήρωση των τευχών δημοπράτησης.
    Τη συνέχεια τη γνωρίζετε, κ. Δήμαρχε! Κανένα ενδιαφέρον και επομένως καμιά προσπάθεια δεν έγινε (εκ μέρους σας) για ένα τόσο ζωτικό πρόβλημα λειτουργίας των πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων…
    Τελειώνοντας, κ. Δήμαρχε, και κάνοντας έκκληση στο αίσθημα ευθύνης, το οποίο, όπως έχετε αποδείξει, διαθέτετε, σας λέμε την άποψη και την πρότασή μας σχετικά με τα όσα παραπάνω αναφέραμε:
    Δε βλέπουμε άλλη λύση παρά να επιδιώξετε πάση θυσία την επικαιροποίηση, συμπλήρωση και ολοκλήρωση της υφιστάμενης προμελέτης. Διεκδικούμε μερίδιο κι εμείς ως Αναγνωστήριο από την έγνοια, τη φροντίδα και τη δραστηριότητα της Δημοτικής Αρχής… Επιθυμούμε να δούμε το κτιριακό πρόβλημα του Αναγνωστηρίου να μπαίνει σ’ένα δρόμο, με αμέριστη την πολιτική σας βούληση και προσωπική σας συμπαράσταση.
    Περιμένοντας την ενημερωτική σας απάντηση ή μια συνάντηση μαζί σας,
    Διατελούμε με τιμή
    Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

    Γιάννης Πατέλλης Παναγιώτης Γιαμαίος


    Υποσημειώσεις :
    * Αναφερόμαστε στην περίοδο εκείνη του 2008 ,όταν οι εκδηλώσεις , μετά την κατάληψη του ορόφου, γινόντουσαν στο ισόγειο.
    **Διεκτραγωδούμε την κατάσταση του ισογείου.
    ***Επιχειρηματολογούμε για την αναγκαιότητα λειτουργίας της βιβλιοθήκης.
    ****Ανάμεσα στις ενέργειες που ανατέθηκαν σε συγκεκριμένους μηχανικούς του Δήμου για να προχωρήσει η μελέτη, ήταν και το «τοπικό ρυμοτομικό», όπως αναφέρουμε, το οποίο ανατέθηκε στον τότε μηχανικό του Δήμου κ. Κώστα Ζαΐρη . Απ’ό,τι αντιληφθήκαμε ήταν η ενέργεια εκείνη που θα συμπλήρωνε το φάκελο του κτιρίου στην Πολεοδομία. Κανείς δεν είχε βάλει τότε θέμα αυθαιρέτου κτίσματος αλλά ορισμένων ελλείψεων στο φάκελλο. Δε γνωρίζουμε, αλήθεια, πότε προέκυψε αυτή η διάσταση!

    2.Τα συμπεράσματα

    α. Το Αναγνωστήριο, όπως αποδεικνύεται, από το 2006 και επί προεδρίας Γιάννη Πατέλλη ,ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κτιριακό ζήτημα και δε «βολεύτηκε με τη συνέχιση της παράνομης λειτουργίας του με αντίστοιχα χαμηλά φτερά». Επίσης αποδεικνύεται ότι - τουλάχιστον τότε- είπε « τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη ». Όμως οι δυνατότητές του εξαντλούνται αντικειμενικά στο σημείο που η εκάστοτε Δημοτική Αρχή εγκαταλείπει τα συμφωνηθέντα!
    β. Η μελέτη του αρχιτέκτονα κ. Μάνου Τρικοίλη, η οποία του ανατέθηκε από τον Δήμο ,με τη φροντίδα και πάλι του Αναγνωστηρίου , θα θεράπευε πρωτίστως τα θέματα ασφάλειας που καθιστούσαν παράνομη τη λειτουργία του και μόνο, για δημόσιες συναθροίσεις όπως η διευθέτηση της κύριας εισόδου στον όροφο, η δημιουργία εξόδου κινδύνου κ.τ.λ. Εμείς την προχωρήσαμε όσο μας το επέτρεπαν οι αρμοδιότητές μας.

    3.Κριτική επί των πρόσφατων δημοσιευμάτων

    α. Η πρόταση του κ. Ρούσσου για τεκμηρίωση του «πώς και πότε το Ανα-
    γνωστήριο εμποδίζεται από τις συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου δεν
    είναι…τεκμηριωμένη, γιατί η αίθουσα ορόφου είναι, αν θυμάστε, βιβλιο-
    θήκη, η οποία πρέπει να λειτουργεί καθημερινά !Αυτό τής το απαγορεύει
    και μόνο η νέα διαρρύθμιση με τα έδρανα κ.τ.λ. Επίσης δεν είναι μικρό
    πνευματικό κόστος να ξεγράψουμε οι Καλύμνιοι την προοπτική για μια
    ανακαίνιση και μετεξέλιξή της , όπως προέβλεπε η μελέτη Μ. Τρικοίλη.
    β. Στο όλο θέμα ,όπως το Αναγνωστήριο το θέτει, δε βλέπουμε να υπάρ-
    χει η διάσταση της αντιπαράθεσης του πνευματικού κόσμου με την πολι-
    τική! Απλώς η κάθε δραστηριότητα θέλει τους ζωτικούς της χώρους και
    τις ειδικές, πρακτικές συνθήκες για να λειτουργήσει. Στην προκειμένη
    περίπτωση, διάφορες πολιτικές εμπλοκές, όπως ξέρετε, έφεραν σ’αυτό
    το σημείο το κτιριακό πρόβλημα του Αναγνωστηρίου. Το Διοικητικό του
    Συμβούλιο έχει πλέον πειστεί ότι οι μονομερείς ενέργειες και το ενδιαφέρον του δε φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Μόνο ο συνδυασμός αυτών, με την πολιτική πρωτοβουλία και βούληση , μπορεί να δώσει αξιόπιστη και αξιοπρεπή λύση.
    Εάν η Δημοτική Αρχή πάρει τη μεγάλη απόφαση ,θα έχει τη συνδρομή μας και πάλι !
    Με τιμή
    Για το Διοικητικό Συμβούλιο
    Ο πρόεδρος Ο γενικός γραμματέας
    Γιαμαίος Παναγιώτης Μαγκούλιας Ποθητός

    Υ.Γ. Οι πρόσφατοι χειρισμοί του θέματος από την παρούσα Δημοτική Αρχή είναι ένα άλλο κεφάλαιο που μας απασχολεί συνεχώς και περιμένουμε υπεύθυνες απαντήσεις!

  • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Τρικοίλης δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Τρικοίλης

    Ευχαριστώ, Ιερόθεε. Το δικό μου Blog στο εξής θα αναφέρεται κυρίως σε τέτοια θέματα. Πιστεύω ότι είναι και αυτό μια προσφορά.

  • Σύνδεσμος σχολίου Ιερόθεος Σπανός δημοσιεύθηκε από Ιερόθεος Σπανός

    Σακελλάρη , συγχαρητήρια για το άρθρο .
    Προτείνω μια μόνιμη στήλη στην οποία ανά εβδομάδα να αναφέρεσαι στα συνήθη γλωσσικά λάθη,όχι μόνο των πολιτικών αλλά όλων μας .
    Εσύ ειδικά,ως Φιλόλογος,δικαιούσαι(αν όχι "υποχρεούσαι") να αντιδράσεις στη μεθοδευμένη κακοποίηση της Ελληνικής γλώσσας .

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version