Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δήμαρχος για ΑΝΕΚ: Πρωτίστως πολιτικές οι ευθύνες Κύριο

Βαρυσήμαντη συνέντευξη έδωσε ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης για την υπόθεση με τις πλαστές επιταγές που δόθηκαν στην ΑΝΕΚ.

 

Στις 12:00, Της 2.3.11, στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου (και δημ. σ/λίου…) ο κ. δήμαρχος παρουσίασε το πρόβλημα, όπως είπε: σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει, γιατί η παραλαβή-παράδοση της εταιρίας δεν έχει γίνει ακόμη. Ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια του και δεν έθιξε πρόσωπα και υπολήψεις.

Πάντως, με πολιτική ευελιξία και φραστικούς ελιγμούς το βάρος της υπόθεσης δεν το έριξε τόσο στον πράκτορα που έδωσε τις πλαστές επιταγές στην ΑΝΕΚ, όσο στο διοικ. σ/λιο της εταιρίας, στο λογιστή και στο δήμαρχο ως τον επικεφαλής του Δήμου και των εταιριών του Δήμου.  

Στην αναλυτική αναφορά του ο κ. Διακομιχάλης εξήγησε το πώς κινήθηκαν οι επιταγές που προέρχονταν από κλεμμένο μπλοκ επιταγών. Είναι τέσσερις των €60.000, €60.000, €45.000 και €38.000 η καθεμιά χωριστά και συνολικού ύψους €203.000. Με αυτές ο πράκτορας θέλησε να καλύψεις τα έσοδα που είχε από τα εισιτήρια των τριών πλοίων της ΑΝΕΚ (Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΣ, KALYMNOS STAR, KALYMNOS DOLPHIN) από το 2009. Το Μάιο του 2010 κατέθεσε επιταγή η οποία είχε άλλο όνομα από άλλη συναλλαγή που είχε ο πράκτορας με άλλον επιχειρηματία, αλλά το ΔΣ διαπίστωσε το πλαστό της επιταγής τον Νοέμβριο, κατά τον κ. Διακομιχάλη, όταν πήγαν στην Τράπεζα (ALPHA BANK) για να την εξαργυρώσει.  

Για να καθαρίσει τη θέση του ο πράκτορας, όπως ανέφερε ο κ. δήμαρχος επικαλούμενος πληροφορία του (αλλά πρόκειται για πραγματικό γεγονός), προχώρησε στην αποκατάσταση της θέσης του έναντι της ΑΝΕΚ με την υποθήκευση ακινήτου που έχει στην Πάτμο. Η αξία του είναι κατά πολύ μεγαλύτερη του χρέους του προς την ΑΝΕΚ και η συμβολαιογραφική πράξη ρυθμίζει τις αναγκαίες λεπτομέρειες αποπληρωμής του χρέους.

Το πολιτικό όμως σκέλος της υπόθεσης μένει ανοικτό και σ’ αυτό θα απαντήσει το Δ.Σ. της εταιρίας με δική του συνέντευξη εντός των ημερών. Όπως και να ‘χει όμως το πράγμα, η υπόθεση θα τραβήξει χρόνια…

***

Τα συμπεράσματα που βγήκαν από τη συνέντευξη, μέχρι στιγμής (περιμένουμε την απάντηση της «άλλης όχθης») φαίνονται να είναι καθαρά:

Το χρέος των €203.000 του πράκτορα προς την ΑΝΕΚ είναι γεγονός. Το δέχεται και η «άλλη όχθη». Εδώ γεννιέται η απορία για τι άφησαν οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι τα φτάσει το χρέος του πράκτορα σε τέτοιο μέγεθος;

Η χρήση επιταγών για εξόφληση του χρέους είναι επίσης  γεγονός.  Και εδώ είναι απορίας άξιο για τι ο πράκτορας να εισπράττει «ζεστό» χρήμα και να καταθέτει «παγωμένες» επιταγές (για χρέη από το 2019 να καταθέτει το Μάιο του 2010);

Και το πλαστό των επιταγών έχει αποδειχτεί. Αυτό επιβαρύνει πρώτα τον πράκτορα αλλά και μετά τους υπευθύνους της ΑΝΕΚ σε όλη της την κλίμακα: το διοικ. σ/λιο,  το λογιστή που συντάσσει ισολογισμό βάσει πραγματικών και ελεγμένων στοιχείων, και προφανώς το δήμαρχο, γιατί η ιεραρχία του Δήμου και των εταιριών του έχει κορυφή το δήμαρχο. Για όλα τα παραπάνω και η ΑΡΓΩ κατέθεσε, μέσω των ερωτήσεών της, αυτές τις καθαρές θέσεις.

***

Αλλά και η συνέντευξη του κ. Διακομιχάλη είχε τα δικά της κενά. Ποια είναι;

Ο κ. Διακομιχάλης μίλησε κατά κόρον για «πληροφορίες». Σε κάθε κεφάλαιο της περιγραφής του μιλούσε για πληροφορίες. Όμως πολιτική με πληροφορίες δεν είναι καθόλου ορθόδοξη. Μπορεί να παρασύρει την πολιτική ζωή της Καλύμνου και να κατασκευάσει στο Δήμο και στις παρατάξεις ταμιευτήριο πληροφοριών και όχι άσκηση πολιτικής. Δεν είναι απορριπτέες οι πληροφορίες, ειδικά όταν αυτές προλαμβάνουν κάποιο κακό. Όμως τέτοιο ζήτημα δεν συνέτρεχε στην περίπτωση αυτή. Κατά συνέπεια, μια συνέντευξη τόσο μεγάλου ενδιαφέροντος, όταν χρησιμοποιεί ως δεκανίκια τις «πληροφορίες», από μόνη της υποβαθμίζεται πολιτικά και ηθικά.

Η παραλαβή-παράδοση της εταιρίας πρόκειται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Για ποιους λόγους, λοιπόν, ο κ. Διακομιχάλης δεν έκανε υπομονή μέχρι να πάρει στα χέρια του την εταιρία, ώστε να συγκεντρώσει όλα τα ντοκουμέντα και μετά να δώσει τη συνέντευξη βάσει στοιχείων της εταιρίας;

Αφού ο πράκτορας αποζημιώνει την εταιρία με την υποθήκευση δικού του ακινήτου, για ποιο λόγο βιάστηκε τόσο ο κ. Διακομιχάλης να δώσει τη συνέντευξη; Μήπως για να προλάβει πριν αποκατασταθεί το οικονομικό μέρος του σκανδάλου; Οι πολιτικές ευθύνες, που τον ενδιαφέρουν πρωτίστως, έτσι κι αλλιώς  στέκουν και θα τις αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό. Εξάλλου είναι δικαίωμά του, ίσως και υποχρέωσή του. Η βιασύνη όμως αυτή μας οδήγησε στην απορία μήπως διάλεξε «την κατάλληλη χρονική στιγμή», ώστε (α) να προλάβει το «ξεφούσκωμα» της υπόθεσης στην οικονομική της διάσταση, και (β) να αλλάξει την ατζέντα των πολιτικών συζητήσεων, αφού και ο ίδιος είπε ότι τώρα «όλη η Κάλυμνος μιλάει για την υπόθεση»; Και αυτή την ερώτηση την υποβάλαμε στον κ. Διακομιχάλη.

***

Ανεξάρτητα πάντως από την πολιτική αξιοποίηση του θέματος εκ μέρους του κ. Διακομιχάλη (όλοι ενεργούν κατά την ίδια μέθοδο, βάσει σκοπιμοτήτων και με κριτήρια επικοινωνιακής πολιτικής), πρόβλημα υπάρχει και μάλιστα μεγάλο. Επίσης, οι ευθύνες της Δημαρχίας Ρούσσου σ’ αυτό το θέμα είναι υπαρκτές πέραν πάσης αμφιβολίας και θα λέγαμε ότι είναι άδικο, μετά από τόσο μεγάλο, εκθαμβωτικό θα λέγαμε, έργο που παρήγαγε η ΑΝΕΚ, να αμαυρώνεται η μέγιστη προσφορά του δ.σ. από μια τέτοια υπόθεση.

Αναγκαστικά όμως η υπόθεση θα οδηγηθεί στα δικαστήρια.   

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version