Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Αδειο κουτί» η Παγκαλυμνιακή Συνδιάσκεψη – ο δήμαρχος ψάχνει το «γιατί» Κύριο

Η Παγκαλυμνιακή Συνδιάσκεψη (9/8/2013) είχε και φέτος  - όπως και πέρσι , 12 & 13/8/2012 - την εικόνα της παντελούς διάλυσης. Είναι ηλίου φαεινότερο  ότι η πολιτική του Δήμου πάνω στο κεφάλαιο των Αποδήμων Καλυμνίων ταξιδεύει μες στο ρομαντικό της σκοτάδι χωρίς πυξίδα. Αλλά ο κ. δήμαρχος τα «έψαλλε» στους απόδημους…

 

Η «νέα αρχή»

Τη συνδιάσκεψη αυτή, του 2013,  την… αρίθμησαν «2η Παγκαλυμνιακή Συνδιάσκεψη». Στην «1η Παγκόσμια Παγκαλυμνιακή Συνδιάσκεψη» (πάλι επί της  νέας Δημαρχίας Διακομιχάλη) αφιέρωσαν δύο ημέρες, 12 & 13/8/2012, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Ελιές» (φωτο 11).  Καμιά δεκαριά και τότε οι «συνδιασκεπτόμενοι». Από τότε  ο κ. Διακομιχάλης και ο ειδικός συνεργάτης του στα θέματα των αποδήμων , κ. Δρ. Ταυλάριος τότε (α) πίστεψαν ότι έκαναν μια καινούρια αρχή και γι’ αυτό διέγραψαν τις προηγούμενες συνδιασκέψεις (!), και  (β) δεν πήραν κανένα μήνυμα από τότε, καθώς μέσα σε μια άδεια αίθουσα «συζητούσαν» και δεν ήξεραν ούτε οι ίδιοι τι ζητούσαν.  Και όμως, η αισιοδοξία κρατούσε ψηλά το κεφάλι της μετεωριζόμενης  «περηφάνιας».

«Άδειο κουτί» με φιόγκους

Και ενώ οι αρχικές συνδιασκέψεις, πριν 17-18 χρόνια, είχαν  ξεκάθαρο  όραμα και σαφέστατη πρόταση με στοχεύσεις σε πρακτικές και  κινήσεις και πρωτοβουλίες, οι «νέες» δύο συνδιασκέψεις των Διακομιχάλη-Ταυλαρίου ξεκίνησαν σαν ένα άδειο κουτί δεμένο με φιόγκους από πολύχρωμες κορδέλες.  Βέβαια, μετά τη «γεύση» της αποτυχημένης  «1ης Παγκόσμιας Παγκαλυμνιακής Συνδιάσκεψης» (λόγια μεγάλα!)… ο κ. Διακομιχάλης τις 2 ημέρες τις έκανε.

Και όμως επέμενε ο κ. Διακομιχάλης στο «νέο» του ξεκίνημα. Διέγραψε την ιστορία των συνδιασκέψεων, πιστεύοντας ότι θα φέρει «τα πάνω κάτω» τον κόσμο. Και ξεκίνησε με «πυξίδα» το μεστό… αερολογίας  «πόνημα» του κ. Ταυλάριου περί αποδήμων (δεν του αρέσουν τα «πονήματα» άλλων, όπως εκφράστηκε υποτιμητικά για το βιβλίο μου «Ξεναγός της Καλύμνου»), χωρίς σαφείς και προσπελάσιμους στόχους. Όρισε στόχους από απλοϊκούς έως αφελέστατους: την προβολή της θρύμπης, της αλισφακιάς, της κουλούρας του μελιού, του σπινιάλου και των σφουγγαριών  κ.τ.τ. Να μάθουν οι Καλύμνιοι τι παράγει το νησί τους εδώ και 2,5 χιλιάδες χρόνια!

Τα «έψαλλε» στους απόντες απόδημους

Μέσα από αυτό το γκρίζο τοπίο της ανυπαρξίας του Δήμου,  φέτος  ο κ. δήμαρχος έπεσε από τα σύννεφα με την εικόνα της συνδιάσκεψης. Δεν έκρυψε την έντονη ενόχλησή του από την απροθυμία αλλοδαπών και Καλυμνίων να παραστούν στη συνδιάσκεψη. Οι συν-δια-σκεπτόμενοι…  ήταν «μετρημένοι»:  5 στο προεδρείο και 6 + 4 + 3 στις πτέρυγες των εδράνων του δημ. συμ/λίου. Δεν έπιαναν ούτε τους 20… Όλοι τους, μια κρατούσαν τα κούτελά τους, μια χώνονταν στις βαθιές πολυθρόνες των δημ. σ/λων  και περίμεναν στωικά πότε θα έρθει το «πέρας της συνδιάσκεψης».  Ο μόνος που είχε αισιοδοξία και διάθεση για παραγωγή έργου ήταν ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος.

Αλλά και ο ίδιος εμφανίστηκε στην αίθουσα με καθυστέρηση μιας και πλέον ώρας, με αποτέλεσμα να έχει περάσει κοντά μια ώρας και να μην αρχίζει η συνδιάσκεψη, κατάσταση που αγανάκτησε τους επικεφαλής των αντ/τεύσεων και τους υποχρέωσε, από σεβασμό στον εαυτό τους, να αποχωρήσουν.  (Ο κ. δήμαρχος στην τοποθέτησή του και σε κάποια αποστροφή του λόγου του, είπε τι άκουσε στις ειδήσεις της τηλεόρασης…).

Τοποθέτηση χωρίς θέμα…

Ο κ. Διακομιχάλης ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκ του προχείρου:  με τις ηρωικές του επεμβάσεις για την υπεράσπιση της χειμαζόμενης Καλύμνου (στο θέμα των «μαϊμού»- τυφλών, της ανασφάλιστης εργασίας). Κατακεραύνωσε την ανάλγητη πολιτική της δικομματικής συγκυβέρνησης, στην οποία όμως πρώτος και καμαρωτός συνεταίρος είναι ο Ευ. Βενιζέλος, ο «πατερούλης» του κ. δημάρχου, αυτός που «καθαρίζει» για την πάρτη του.

Στη συνέχεια, αφού «αθώωσε» την πολιτική του στο θέμα των αποδήμων και καυτηρίασε το φιάσκο της συνδιάσκεψης, την οποία ο ίδιος οργάνωσε(!), και φόρτωσε το βάρος της αποτυχίας αποκλειστικά στους απόδημους. Ήταν μια τοποθέτηση χωρίς θέμα. Ο κ. δήμαρχος επί της ουσίας δεν είπε τίποτε. Αρκέστηκε στα εξής αποκαλυπτικά…

1. Η δημοτική Αρχή κάνει το καλύτερο δυνατό(!).

2.  Συγκεντρώσαμε 11.000 ονόματα αποδήμων(;).

3. Τα ονόματα δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε ούτε για φορολογικούς λόγους (;) ούτε για στοχοποίηση (!)

4. Στοχεύουμε ο ένας να έχει απέναντι του τον άλλο(;)

5. Αποτελεί προσβολή μια τέτοια εικόνα σήμερα. Είναι κάτι το ανεπίτρεπτο. Το καταγράφω ως συμπεριφορά(!).

6.  Ως δημοτική Αρχή γυρίσαμε κάπου την πλάτη; Να το συζητήσουμε και να το αναλύσουμε.

7.  Και εμείς σας έχουμε ανάγκη και εσείς μας έχετε ανάγκη.

8.  Εμείς, αν δεν πηγαίνουμε καλά, θα ζητήσουμε συγγνώμη.

9.  Εμείς ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό, αλλά είναι απογοητευτική η συνάντηση αυτή απόψε.  Μπορεί όμως αυτή η αποτυχία να γίνει μια νέα αφετηρία.

«Ελεύθερο θέμα Έκθεσης»

Μετά τον (αυστηρότατο…) δήμαρχο άρχισαν να λένε, δειλά-δειλά,  τα δικά τους οι Καλύμνιοι της Αθήνας με τις κυρίες Σκουμπουρδή και Βουρεξάκη και οι Καλύμνιοι από Αμερική, Γαλλία… Αλλά, αφού ο Δήμος δεν είχε τίποτα να πει, όπως ήταν επόμενο η συζήτηση κόλλησε στο πόσα ονόματα έχουν συγκεντρώσει ο κάθε παροικιακός σύλλογος  (ένας ξέχασε, όπως είπε, να φέρει τον κατάλογο με τα ονόματα…). Μια συζήτηση πάνω στο Τίποτα. Αμηχανία και ανία.

«Φέρτε λεφτά»…

Και η συνδιάσκεψη είχε για άλλη μια φορά ως επωδό της το γνώριμο μοτίβο «πατριωτικό» του τύπου «πατριώτες, φέρτε λεφτά στην Κάλυμνο, βοηθήστε το νησί». Να φέρουν οι απόδημοι χρήμα στην Κάλυμνο, να κάνουν επενδύσεις;  Έτσι φέρνουν τα λεφτά τους οι ξενιτεμένοι μας; Ποια είναι η αναπτυξιακή γραμμή και «πολιτική» του Δήμου; «Ξεκάρφωτα σανίδια, πάτα πάνω μη φοβάσαι»; Μπορεί να υποδείξει ο Δήμος στους απόδημους ποιες επενδύσεις τους θα φέρουν αποτέλεσμα; Εδώ ο ίδιος ο Δήμος δεν ξέρει προς τα πού ταξιδεύει και η δημ. Αρχή ασχολείται με «άλλα κι άλλα».  Για τους απόδημους δεν αξιώθηκε να οργανώσει ούτε ένα Γραφείο, μια Υπηρεσία,  ώστε να διευκολύνει τους συμπατριώτες μας σε θέμα, π.χ., πολεοδομικά, νομιμοποίησης αυθαιρέτων…, μη κατασκευής… νέων αυθαιρέτων, θέματα προστασίας τα ων περιουσιών τους,  προβλήματα ελληνικής γραφειοκρατίας κ.α. Έρχονται για διακοπές οι απόδημοι, φεύγουν, ο Δήμος δεν ασχολείται μαζί τους, παρά μόνον για τον ετήσιο χορό στην αυλή του Χριστού.

Λύση ο χορός

Την κριτική για τη συνδιάσκεψη την έκανε «εύστοχα» ο ίδιος ο κ. δήμαρχος. Το πρόβλημα είναι ότι ο Δήμος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί φταίει.

Η ανεπανάληπτη αυτή «2η Παγκόσμια Παγκαλυμνιακή Συνδιάσκεψη» (από περάτων έως περάτων της Γης…) βρήκε κάποιο νόημα το βράδυ της επόμενης ημέρας, στο χορό που στήθηκε στην αυλή του Χριστού, με τη βοήθεια του Λυκείου Ελληνίδων.  Εκεί η συνδιάσκεψη βρήκε το γνώριμο νόημα της. Αυτό μπορεί ο Δήμος, αυτό κάνει.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Έκθεση εικόνων

1 σχόλιο

Argo Kalymnos