The best bookmaker bet365

Best bookmaker bet365 register

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Λαμπρός ο εορτασμός του Ι. Μητροπολιτικού Ναού του Σωτήρος Χριστού στην Κάλυμνο Κύριο

Ο Ι. Μητροπολιτικός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Καλύμνου γνώρισε και φέτος λαμπρά πανήγυρη, 5 & 6 Αυγούστου, με τελετουργική μεγαλοπρέπεια και αθρόα προσέλευση προσκυνητών, ντόπιων, αποδήμων και παραθεριστών του νησιού.

 

Εσπερινός, περιφορά εικόνας, Θ. Λειτουργία

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο σεβ/τατος μητροπολίτης κ. Παΐσιος συμπαραστατούμενος από σύμπαντα τον ιερό κλήρο του νησιού και επισφράγισε τη λαμπρότητα της ημέρας με ένα σύντομο και μεστό περιεχομένου κήρυγμα του, και τις ευχές του.

Ως θεσμοποιημένη πια συνέχεια στη μεγαλύτερη, κατά την εκκλησιαστική τάξη, θρησκευτική αυτή πανήγυρη της Πόθιας, πραγματοποιήθηκε και φέτος η περιφορά της ιερής εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στις 9:30΄μμ, στο κεντρικό τμήμα της παραλιακής λεωφόρου.

Στην κεφαλή της μεγάλης θρησκευτικο-λαϊκής παρέλασης ήταν η δημοτική φιλαρμονική.   Έπονταν τα εξαπτέρυγα και μικρά παιδιά της ενορίας ντυμένα κατάλληλα για τη βραδιά αυτή. Στο κύριο σώμα της θρησκευτικής πομπής δέσποζε η ποιμαντική παρουσία του μητροπολίτη κ. Παϊσίου, ο οποίος, περιστοιχιζόμενος από τον ιερό κλήρο, ευλογούσε το πλήθος με σταυρό αρχιερατικής ευλογίας. Την ιερή εικόνα της Μεταμορφώσεως έφεραν στους ώμους τους τέσσερις νεαροί, υπερυψωμένη και πάνω σε ειδική βάση. Την ιερή πομπή συνόδευε τιμητικό άγημα του στρατού, ενώ πίσω από την εικόνα  ακολουθούσαν οι τοπικές αρχές και μεγάλο πλήθος πιστών.

Την επομένη το πρωί  ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ήταν φέτος ακολουθίες εξαιρετικά ποικιλμένες, ιερουργικά και ιεροψαλτικά. Το θείο κήρυγμα του μητροπολίτη ήταν και πάλι σύντομο και ουσιαστικό στο περιεχόμενό του.

Πρόσθετες ιερουργίες

Μετά τη Θ. Λειτουργία ο σεβ/τατος, από το Ιερό Βήμα, ευλόγησε το δίσκο με τα σταφύλια ως τον συμβολικό καρπό της Εκκλησίας, αυτή την εποχή αυτή του θέρους, αναγινώσκοντας την ευχή της ειδική για την περίσταση.

Ως οφειλόμενη κατακλείδα της Θ. Λειτουργίας τέλεσε ο σεβασμιότατος Τρισάγιο για την κοίμηση της μοναχής Ιωάννας Καρπάθιου, η οποία επί πολλές δεκαετίες προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ι. μητρόπολη του νησιού και ειδικά στο Ορφανοτροφείο Θηλέων, όπου τα κορίτσια του ιδρύματος την αποκαλούσαν «μάνα». Ο θάνατος της αείμνηστης Ιωάννας Καρπάθιου ήταν η είδηση της ημέρας.

*

Τριήμερος ο εορτασμός

Η πανήγυρη του Χριστού οργανώθηκε και φέτος σε εορταστικό πρόγραμμα τριών ημερών.

Προηγήθηκε η μικρή πανήγυρη στην ιστορικό εκκλησάκι του «Παλιού Χριστού», όπως λέγεται, και μετά τη μεγάλη πανήγυρη στο μητροπολιτικό ναό, το απόγευμα έγινε η λιτάνευση της λάρνακας του Οσίου Σάββα, «του εν Καλύμνω ασκήσαντος». Η πορεία ξεκίνησε από το σταθμό των ταξί και κατέληξε στο Χριστό, για να ακολουθήσει παράκληση και νυκτερινή Θ. Λειτουργία, η οποία περατώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, της 7ης Αυγούστου.

Εν δράσει η Φιλόπτωχος του ναού

Στο περιθώριο της πανήγυρης είχε τη δική της ωραία παρουσία η δραστήρια και παραγωγική σε έργο Φιλόπτωχος του Χριστού, της οποίας πρόεδρος είναι η κα. Πολύμνια Θεοδωρίδου-Μαμή φιλόλογος. Η Φιλόπτωχος του Χριστού, με την καθοδήγηση του αθόρυβου πλην εργατικού και δημιουργικού εφημερίου, του π. Παντελεήμονα Κρούσκου, επιτελεί εντυπωσιακό έργο κοινωνικής παρέμβασης και στήριξης εμπερίστατων οικογενειών. Για την ενίσχυση, λοιπόν, του ταμείου οι γυναίκες του συλλόγου πούλησαν σπιτίσια γλυκά, καθήμενες σε τραπεζάκι διακριτικά έξω από την αυλή της εκκλησίας.  Αλλά και την ημέρα της εορτής, μετά το πέρας της μακράς ακολουθίας, παρέθεσαν  δεξίωση στην αίθουσα του ναού, προς τιμή του μητροπολίτη, ιερέων, επιτρόπων και ιεροψαλτών αλλά των αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι εκκλησιάστηκαν και το πρωί με επικεφαλής τον κ. συνταγματάρχη.

*

Η «ανορθογραφία»

Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε και την ενοχλητική «ανορθογραφία», που σημάδεψε την περιφορά της ιερής εικόνας , την παραμονή μετά τον Εσπερινό, στην κεντρική πλατεία. Στη λαμπρή αυτή βραδιά της θρησκευτικής κατάνυξης και της πανηγυρικής ατμόσφαιρας, ήταν απαράδεκτα χαώδης η κυκλοφοριακή κατάσταση στην παραλιακή λεωφόρο. Καμία ρύθμιση της κίνησης, κανένας τελετάρχης, καμιά πρόνοια για την πανήγυρη του μητροπολιτικού ναού της Καλύμνου. Την ώρα της περιφοράς ήταν ελεύθερη η κυκλοφορία αμαξιών και μηχανών, ακόμη και η στάθμευση αυτοκινήτων - η οποία, υποτίθεται…, απαγορεύεται το καλοκαίρι στο τμήμα αυτό της παραλιακής.

Δήμος & Αστυνομία

(Για τις παρα-ιεροψαλτικές φαλτσαδούρες «αρπαμένων καρδιναλίων» που ρέπουν προς την επίδειξη ξεκάρφωτου «αρχοντικού»  ύφους δε θα κάνουμε λόγο, είναι οι πιο άχρηστες «ειδήσεις»). Η κραυγαλέα φαλτσαδούρα φέτος, που δεν μπορείς να την πάρεις στο ψιλό…,  ήταν η αδιαφορία της δημ. Αρχής για την πανήγυρη του Χριστού, της μητρόπολης του νησιού. Ξέρει να «χώνει τη μύτη της» στην εκκλησία (εδώ και δεκαετίες) και να παρασύρει εκκλησιαστικά συμβούλια σε ανίερες συμπράξεις (τελευταίο «τάμα» του κ. δημάρχου στην Παναγία Χώρας είναι ότι θα της «δωρίσει» τις ενδεχόμενες εισπράξεις από δικαστική του σύγκρουση!!! «Βοήθα, Παναγιά μου, να κερδίσουμε, για να κερδίσεις κι εσύ…»), αλλά δεν σκέφτηκε ότι έχει και υποχρεώσεις προς τη μητρόπολη. Ο κτίτορας (κτίστης) του μητροπολιτικού ναού είναι ο Δήμος Καλυμνίων, ο οποίος όχι μόνο έκτισε το Χριστό και ίδρυσε τη νέα μητρόπολη του νησιού, αλλά και τον αγιογράφησε, έφτιαξε το σπάνιας καλλιτεχνικής αξίας μαρμάρινο τέμπλο και άλλα πολλά. Αυτά, προφανώς, σε άλλες εποχές και με άλλες δημοτικές Αρχές.

Για το χάος της εν λόγω βραδιάς, ακολουθεί σε βαθμό ευθύνης η Αστυνομία, η οποία είναι «προπονημένη» στο να προστιμάρει… την παράνομη κυκλοφορία (και καλά κάνει), αλλά στην περιφορά της εικόνας του μητροπολιτικού ναού δεν «είδε» καμιά ανωμαλία. Έκανε το σταυρό της όχι για την κυκλοφοριακή χαώδη κατάσταση αλλά για την εικόνα που περνούσε από μπροστά της. Πάλι καλά…

Για την ευθύνη του κόσμου τι να πούμε! Αυτή είναι η κοινωνική μας κουλτούρα.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Αργω Market

Prev Next

Σακελλάρης Τρικοίλης - Blog

Αγγελική Τρικοίλη - Blog

Το Ρεπορτάζ από την Πηγή

  Και μια δεύτερη ανάγνωση Από την Αγγελική Σακ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Τρικοίλη - Blog

Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

από την Καλλιόπη Τρικοίλη Αγχωμένο καθεστώς απολυταρχικό, σερφάρει σε κρίση και πανικό.

Καιρος

Σύνδεση Χρήστη

Από τα Blogs της Αργώ

Ροή Ειδήσεων

ΕΥΧΕΣ

01-05-2024, 18:31 | Σπογγαλιεία

Η Ν.Ε. Β.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

01-05-2024, 11:32 | Σπογγαλιεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τιμούμε την Εργατική Πρω&tau...

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΙΘΡΙΔΑΤΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

30-04-2024, 11:15 | Τέχνες

H Amok Time Arts και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης πα&rh...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Συγκρότηση Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Δωδεκανήσου

29-04-2024, 09:38 | Περιφέρεια

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Δ&...

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ.

25-04-2024, 15:14 | Κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της ναυτικής περιοδεία&sigma...

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

22-04-2024, 16:05 | Σπογγαλιεία

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, &...

Argo Kalymnos