Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κλεάνθης Αλαχιώτης, ψαροντουφεκάς 8 ετών Κύριο

Στην παραλία του Μελιτσάχα, 30 Ιουλίου 2013, περί τις 12 το μεσημέρι, έπεσε στη θάλασσα με πλήρη εξάρτηση ψαροντουφεκά ο μικρός δέλφινας Κλεάνθης Αλαχιώτης.

 

Τον παρακολουθούσαν με χαμόγελο θαυμασμού οι λουόμενοι (στις φωτο, πίσω του οι Καλύμνιοι της Αυστραλίας Μανώλης Τσακνής και η γυναίκα του Κατερίνα). Ο λιλιπούτειος ψαροντουφεκάς φόρεσε την πλήρη στολή του: λαστιχένιο φόρεμα καταδύτη, βατραχοπέδιλα, γάντια δύτη, μάσκα-αέρα και ψαροντούφεκο τελευταίας  τεχνολογίας…  (η γιαγιά του έβγαλε από μέσα τη βελόνα… προς αποφυγή ατυχήματος. Είπαμε, ψαροντουφεκάς αλλά με το μέτρο… ). Τη μάσκα τη φορούσε ο Κλεάνθης από μαθητής του Νηπιαγωγείου.  Ήδη μετράει θητεία καταδύτη 2 ετών.

Ρωτήσαμε τον Κλεάνθη, πριν πέσει στη θάλασσα, αν πάει για ψάρια ή για αχινούς, και μας απάντησε με αποφασιστικό ύφος: «και τα δύο». Από δίπλα ο φίλος και βοηθός του διόρθωσε…: «πάει για χταπόδια». Γι’ αυτό και συνεχώς του φώναζε από την ακρογιαλιά, γεμάτος αγωνία και μισοκλείνοντας τα μάτια εξαιτίας του καυτερού σήμερα ήλιου: «βρήκες χταπόδι»; Ο Κλεάνθης απαντούσε μέσα από τη μάσκα του, αλλά κανείς δεν καταλάβαινε τι έλεγε.

Ο εκπληκτικός οκτάχρονος ψαροντουφεκάς  «χτύπαγε» απανωτές καταδύσεις και μάλιστα σε βάθη πολύ πιο μεγάλα από την ηλικία του (πάνω από μια οργιά – περίπου στα 2 μέτρα). Δεν σταματούσε ούτε για πέντε δευτερόλεπτα. Ήταν συνεχώς πάνω-κάτω, λες και πάλευε με κανένα χταπόδι.

Κάποια στιγμή φεύγει από τα βαθιά, πλησιάζει στην ακρογιαλιά και δείχνει στο φίλο του το «χταπόδι», όπως του φώναξε βγάζοντας τον αεροσωλήνα από το στόμα του,  αλλά αμέσως διαπίστωσε ότι «αυτό δεν είναι χταπόδι, είναι από τα άλλα». Σωστά διέγνωσε, ήταν φυτό του θαλασσινού βυθού τυλιγμένο με φύκια.

Γύρισε στα βαθιά ο Κλεάνθης, αλλά τώρα χωρίς το ψαροντούφεκο του, γιατί τον εμπόδιζε στις καταδύσεις του.  Μάταια προσπαθούσε η γιαγιά του να τον φέρει γιαλό. Εκείνος καταδυόταν στα βαθιά του τα νερά, μέχρι που απόκαμε, ξεθύμανε και βγήκε έξω  για διάλειμμα. Έτσι κάνουν και οι μεγάλοι ψαροντουφεκάδες.

Οι καθαρές οι θάλασσές μας με τα μικρά μας δελφίνια να καταδύονται άφοβα και εξασκημένα σαν μεγάλοι ψαροντουφεκάδες («μίμησις πράξεως…»)  είναι ό,τι πιο ωραίο διαθέτει η Κάλυμνος ως φυσικό και ανθρώπινο… περιβάλλον. Το σόου του Κλεάνθη άξιζε «όλα τα λεφτά».

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου ΑΛΑΧΙΩΤΗ ΒΑΛΑΝΤΟΥΛΑ δημοσιεύθηκε από ΑΛΑΧΙΩΤΗ ΒΑΛΑΝΤΟΥΛΑ

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΜΑΣ "ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑ".....
    ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ-ΒΑΛΑΝΤΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΑΔΕΛΦΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version