Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ιδιόχειρη επιστολή του Αλεξ. Υψηλάντη από τη Μολδαβία και άλλα...

Από τη Μολδαβία μας έστειλαν σε φωτογραφία ιδιόχειρη επιστολή, του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 1820.

 

Ο πρώτος αρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 την στέλλει σε προύχοντα της (Ελληνικής) Μολδαβίας και τον παρακινεί να βοηθήσει το Ελληνικό Εθνος στην εξέγερσή του. Παραθέτουμε απόσπασμα της επιστολής (προσφορά του εκεί συνεργάτη μας Γιάννη .Ν. Τρικοίλη), για να πάρουμε ένα μικρό δείγμα του αγώνα που διεξήγαγε ο Αλεξ. Υψηλάντης να πείσει… τους Έλληνες επιφανείς, προύχοντες και άρχοντες, εντός και εκτός Ελλάδας, να βοηθήσουν το έθνος να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό.

Να θυμίσουμε ότι από τη Μολδαβία ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τον Ιερό Λόχο νέων της Μολδαβίας (η εξέγερση αυτή καταπνίγηκε στο αίμα), γιατί εκεί άνθισε ένας ακμαίος Ελληνισμός από τον 18ο αιώνα μέχρι την Επανάσταση του 1821. Αλλά και τους προηγούμενους αιώνες, ήδη από το 1511, έτος υποδούλωσης της Μολδαβίας στους Τούρκους (προηγήθηκαν Ρωμαίοι, Τάταροι, Ούγγροι και Πολωνοί), τη χώρα αυτή κατοικούσαν κυρίως Έλληνες, οι οποίοι ανέπτυξαν το εμπόριο, τα Γράμματα και τις Τέχνες. Ετσι, η Μολδαβία ευνοήθηκε από τις ιστορικές συνθήκες να έχει ακμαίο ελληνικό στοιχείο με ηγέτες φωτισμένους Φαναριώτες, οι οποίοι ίδρυσαν και την περίφημη Ελληνική Σχολή της Μολδαβίας. Στην «ελληνική» αυτή χώρα έζησαν και οι Ρήγας Φεραίος και Αθαν. Χριστόπουλος, ποιητής. Να γιατί ξεκίνησε από τη Μολδαβία η Μεγάλη Επανάσταση του Ελληνικού Έθνους και μετά πήρε τη σκυτάλη η μητροπολιτική Ελλάδα.

Να συμπληρώσουμε και το εξής «χρήσιμο» ιστορικό στοιχείο: Η εθνεγερτική φωνή του πρίγκιπα και στρατηγού Αλεξ. Υψηλάντη, από την Πετρούπολη της Ρωσίας, έφτασε μέχρι και την Κάλυμνο με την επιστολή που έστειλε προς τους άρχοντες και αρχιερείς του ελλαδικού χώρου, με τον έμπιστο Δωδεκανήσιο συνεργάτη του Δημήτρη Θέμελη, τον Πάτμιο, μόνο που βρήκε αυτιά μάλλον κλειστά (Σακ. Ν. Τρικοίλη Νεότερη Ιστορία της Καλύμνου, σελ. 322). Την ίδια προσπάθεια κατέβαλε και ο αδελφός του Αλεξ. Υψηλάντη, ο Δημήτριος, αλλά στην Κάλυμνο η διάσταση λαού και αρχόντων για τη συμμετοχή στην επανάσταση ήταν τόσο μεγάλη που έφτασε μέχρι τις ένοπλες συγκρούσεις, που ξεκίνησαν στις 22 Μαΐου 1821 και είχαν τρεις νεκρούς από τους φίλους της Επανάστασης (ο.π. σελ. 335-338).

Με αφορμή αυτή την επιστολή του Αλεξ. Υψηλάντη, αξίζει να τονίσουμε ότι η Μολδαβία και μαζί της η Ρουμανία, μέρος της Ρωσίας και όλη η Ανατολική Ευρώπη κρύβουν πολλά «μυστικά» για την Νεότερη Ιστορία του Ελληνισμού, την Εθνεγερσία του 1821 και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, στην πανάρχαιη κοιτίδα του Ελληνισμού. Ενός κράτους που χρειάστηκε άλλον ένα αιώνα για να αποκτήσει τη σημερινή εδαφική του έκταση.

Αυτά, επειδή στο Μάρτη θα έχουμε δύο εθνικές επετείους, την 7ην Μαρτίου (φέτος θα γιορταστεί στις 8), για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό, και την 25η Μαρτίου, επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. (ΣΝΤ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version