Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Η κυβέρνηση υποταγμένη στο «ευαγγέλιο» της τρόϊκα, με αυταρχισμό απέναντι στην κοινωνία»

Γάκης: «Να σταματήσει η αποδόμηση του κράτους. Δεν είναι η υποταγή στην τρόϊκα η λύση. Οι πολίτες απαιτούν θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους, με άξονα την κοινωνική συνοχή και τη στρατηγική εξόδου από την κρίση»

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ρόδος, 17.07.13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τις πολιτικές, κοινωνικές και τις εργασιακές συνέπειες που θα προκαλέσει το Πολυνομοσχέδιο και την  ανάγκη του σχεδιασμού της στρατηγικής εξόδου από την κρίση και την αναδιοργάνωση της οικονομίας προς όφελος της κοινωνίας, τόνισε ο  βουλευτής  Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης του «Πολυνομοσχεδίου» την Τρίτη 16.07.13.

Ακολουθεί  η τοποθέτηση του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΚΗ στην ολομέλεια της Βουλής, στη μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών: «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις».

***

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ:

Στην αγόρευσή μου επί της αρχής, θα αποφύγω την αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Εξάλλου, ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, αλλά και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος κ. Λαφαζάνης ήταν πολύ αναλυτικοί και πολύ κατανοητοί για τη θέση μας επί του σχεδίου νόμου. Θα προσπαθήσω, όμως, να διερευνήσω τις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις εργασιακές συνέπειες που θα προκαλέσει το νομοσχέδιο. Θα αναζητήσω αυτά που δεν αναφέρει στα άρθρα του, αλλά που είναι η κύρια στόχευσή του. Κατεδάφιση του κοινωνικού, αποθέωση της υποτέλειας.

Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, ζούμε σε μια περίοδο που προωθείται συστηματικά μια λογική διχασμών που έχει σαν αποτέλεσμα την αποδόμηση των κοινωνικών συμπεριφορών. Υπάρχει μία διαρκής προσπάθεια ρήξης του κοινωνικού ιστού, δηλαδή, ρήξη των κοινωνικών θεσμών, που σημαίνει, να είμαστε μαζί, να εργαζόμαστε μαζί, να εκφραζόμαστε μαζί. Αυτό που συνιστά την κοινωνία, το ΜΑΖΙ.

Προωθείται συστηματικά από την Κυβέρνησή - και με το νομοσχέδιο το οποίο σήμερα συζητάμε - ο διχασμός και χρησιμοποίηση της μίας κοινωνικής ομάδας εναντίον της άλλης, στο όνομα της σωτηρίας τάχα - της χώρας, που και αυτή την θέλετε σε αντιπαράθεση με τους ανθρώπους της, με τους πολίτες της, με στόχο να καταπνίξετε οποιαδήποτε κοινωνική αντίδρασή τους. Στην προσπάθειά σας αυτή, έχετε επιστρατεύσει τα καθόλα πρόθυμα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης που ακολουθούν μία λογική απόκρυψης και παραμόρφωσης της πραγματικότητας ευθυγραμμισμένα με τις κοινωνικές και πολιτικές επιλογές της εξουσίας, που στοχεύουν στην «απονεύρωση» της κοινωνίας.

Ανάχωμα σε αυτή την προσπάθεια είναι η ελπιδοφόρα και πολύ σημαντική επιμονή του λαού ναθέλει ναξαναφτιάξει την κοινωνίααπό τα ερείπια που έχετε δημιουργήσει, να ξαναχτίσει αυτό που χτυπήθηκε και χτυπιέται εξαιρετικά βίαια τον τελευταίο καιρό και είναι οι θεσμοί, οι κοινωνικοί θεσμοί και η κοινωνική συνοχή. Δίνει σήμερα ο λαός μας με την αντίδρασή του μία απάντηση στο: «ο καθένας μόνος του στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση», που θέλετε να επιβάλλετε.

Για πολλοστή φορά,η Κυβέρνηση –τρικομματική παλαιότερα, δικομματική σήμερα,αλλάσε μεγαλύτερο βαθμό υποταγμένη στο«ευαγγέλιο»της τρόϊκα- έρχεται να ρυθμίσει μνημονιακές επιταγές, με αυθαιρεσία και με αυταρχισμό απέναντι στην κοινωνία. 

Υιοθετείτε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της κυρίαρχης τάξης, της πολιτικής τύπου «σοκ και δέος». Σοκ και δέος απότα μέτρα ισοπέδωσης του κοινωνικού ιστού. Σοκ και δέος από την πολιτική αναλγησία της Κυβέρνησής σας.

Προτάσσετε το επικοινωνιακό κυβερνητικό συμφέρον στο όνομα των αποφάσεων που έχουν επιβληθεί από τους δανειστές της χώρας μας και το διεθνές κεφάλαιο.

Αντιδράτε«επιδεικτικά»σε κάθε προσπάθεια δημοκρατικού διαλόγου και ορθολογικών λύσεων, επιλέγοντας τη λογική του μονόδρομου.

Υπηρετείτε τα συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών απέναντι στο κοινό συλλογικό και δημόσιο συμφέρον των πολλών και των κοινωνικά αδύνατων.

Έρχεστε και νομοθετείτε με ένα πολυνομοσχέδιο«σκούπα»των οικονομικών και φορολογικών αντοχών των πολιτών, των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.

Ένα «νομοσχέδιο σκούπα» χιλιάδων εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου. Ένα «νομοσχέδιο σκούπα» της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, των καθηγητών, των υπαλλήλων στους ΟΤΑ, όλων των πολιτών.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κατεδάφισης του κράτους και των λειτουργιών του και το χειρότερο, ένα εργαλείο κοινωνικής ισοπέδωσης στο όνομα του δήθεν εκσυγχρονισμού του.

Αφήσατε το κράτος τα τρία τελευταία χρόνια να λειτουργεί, χωρίς τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, χωρίς τη δυνατότητα να υπηρετεί την κοινωνία και την αναδιοργάνωση της οικονομίας, λέγοντας ταυτόχρονα, με περισσή υποκρισία, ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για άλλες ανθρωποθυσίες, πράττοντας ακριβώς το αντίθετο. Και αυτό το γνωρίζουν καλά, οι άνεργοι, οι νέοι που μεταναστεύουν, οι χρεοκοπημένοι μικροεπιχειρηματίες, τα χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς εισόδημα, οι δάσκαλοι και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που πετάτε βορά στον «τροϊκανό Άδη».

Για εσάς το δημόσιο ταυτίζεται με το ρουσφέτι. Υπηρετεί το ρουσφέτι.

Για εμάς,το δημόσιο αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο με θεσμούς στραμμένους προς την κοινωνία.

Κεντρική ιδέα της πολιτικής σας είναι η θυσία της κοινωνίας για την ικανοποίηση των τροϊκανών εντολών που στοχεύουν στην οικονομική κατάκτηση της χώρας.

Κεντρική ιδέα της πολιτικής μας είναι η αξιοπρέπεια της κοινωνίας και η υπεράσπιση της εθνικής υπερηφάνειας. Δεν είμαστε «μετανοούσες Μαγδαληνές», όπως ο Πρωθυπουργός.

Κύριοι συνάδελφοι, εμείς οι πολιτικοί έχουμε ευθύνη να μην αφήσουμε να πεθάνει η πολιτική, γιατί μαζί της θα πεθάνει ό,τι θεσμικό έχει κτιστεί μέχρι σήμερα και η κοινωνία θα μείνει μετέωρη.

Κύριοι Υπουργοί. Κλείστε τα χαρτιά σας. Μέσα στις άσπρες σελίδες που έχετε μπροστά σας υπάρχουν αριθμοί χωρίς ψυχή. Ανοίξτε τα μάτια σας να δείτε την αγανάκτηση και τα αδιέξοδα της κοινωνίας. Ανοίξτε τα αφτιά σας να ακούσετε το βουβό κλάμα των καθηγητών, των σχολικών φυλάκων, των δημοτικών αστυνόμων σήμερα. Ανοίξτε την καρδιά σας να αγκαλιάσει τα ορθάνοικτα μάτια των παιδιών που κοιτάνε τα άδεια χέρια των γονιών τους. Ελπίζω ότι θα σας έχει απομείνει κενός χώρος.

Ευχαριστώ.

(Γραφείο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version