Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μελισσοκομικοί δρόμοι: πρόταση του δημάρχου καλή αλλά με πολλές παγίδες… Κύριο

Η διάνοιξη αγροτικών δρόμων σε απομακρυσμένες πλαγιές και σε βουνά της Καλύμνου, είναι ένα «πάγιο αίτημα» του Δήμου της Καλύμνου. Αυτή την πρόταση επανέφερε ο και πάλι ο δήμαρχος στον υπουργό κ. Αθ. Τσαυτάρη (φωτο, αριστερά), κατά το δημ. σ/λιο της 8.7.13. Επιφανειακά είναι μια πρόταση «οραματική», όμως κρύβει πολλές παγίδες.

 

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα… να διαφωνήσει με τη διάνοιξη μελισσοκομικών δρόμων, γιατί αυτοί πράγματι μπορούν να ανοίξουν προοπτικές για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας στην Κάλυμνο. Στο νησί που παράγει ένα από τα καλύτερα μέλια της Ελλάδας. Έως εδώ πάμε καλά.

Τι συμβαίνει όμως με (α) τα βουνά και τις πλαγιές της Καλύμνου, και (β) τη μελισσοκομία και το μέλι στην Κάλυμνο; Γιατί, αν σ’ αυτά δύο κεφάλαια το νησί μας βρίσκεται αιώνες πίσω, η διάνοιξη των δρόμων μόνο στόχους οικοπεδοφάγων και καταπατητών θα εξυπηρετήσει, ενώ η μελισσοκομία ποτέ δε θα πάρει… χαμπάρι ότι την εξυπηρέτησαν. Στη διάνοιξη των δρόμων είναι πρώτες μεγάλες παγίδες και στην καλυμνιακή αγορά του μελιού κρύβονται οι άλλες, εξίσου επικίνδυνες, παγίδες.

Βουνά - «ιδιοκτησίες»

Και εξηγώ για ποιο λόγο. Όλα τα βουνά τις Καλύμνου, ακόμη και οι απροσπέλαστε βουνοκορφές, όλο το νησί, είναι «ιδιοκτησίες» οικογενειών, που κρατάνε από την εποχή της τουρκοκρατία-δημογεροντίας και της ιταλοκρατίας. Είχανε γίνει κατά καιρούς όχι μόνο τσοπάνων, όπως λέγεται…,  αλλά και τοπικών πολιτικών παραγόντων, «πνευματικών» ανθρώπων και λοιπών κοινωνικών… δυνάμεων. Διαχρονικό «πλιάτσικο γης» (βλέπε  «Νεότερη Ιστορία της Καλύμνου – κοινωνική Διαστρωμάτωση» Σακ. Τρικοίλη). Τω καιρώ εκείνω, στα «παλιά καλά χρόνια», από τη μια οι σφραγιδοκράτορες της Δημογεροντίας κι από την άλλη οι σφραγιδοκράτορες της τοπικής εκκλησίας, σύμφωνα με τα ιστορικά μας στοιχεία, σφράγιζαν και υπέγραφαν ιδιοκτησίες-«μαϊμού». Οι κατακτητές (Ιππότες, Τούρκοι, Ιταλοί) δεν είχαν λόγο να εμποδίσουν τα αρπακτικά της Καλύμνου, αφού ήταν φίλοι και συνεργάτες τους στο «πατριωτικό έργο» της επιβολής και είσπραξης φόρων επί φόρων ή στην επιβολή της τάξης ακόμη και με τα όπλα.

Από αυτές λοιπόν οι ιδιοκτησίες, άλλες μεταβιβάζονταν από γενιά σε γενιά με τα προικοσύμφωνα και τις γονικές παροχές, άλλες έσβησαν (τα λεγόμενα «ξελλειμματικά», δηλαδή χωρίς απογόνους), κι άλλες καταπατήθηκαν από καταπατητές της σύγχρονης εποχής. Η μέθοδος ήταν και συνεχίζει να είναι απλή: ένας λαϊκός-πρακτικός, τότε, τοπογράφος και ένας συμβολαιογράφος ή, τότε, ο παπάς της ενορίας, ως μαρτυρία  εκκλησιαστική, άρα έγκυρη, μοίραζαν τα ελεύθερα τα βουνά της Καλύμνου, ακόμη και χωράφια εντός οικισμών, που ήταν ιδιοκτησίες Καλύμνιων μεταναστών.

Και επειδή αυτό το κακό με το πλιάτσικο γης ήταν καθεστώς με υπογραφές της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ελληνική πολιτεία χαρακτήρισε όλα τα βουνά και τις πλαγιές «κατά τεκμήριο ιδιοκτησίες του δημοσίου». Ώστε, όποιος έχει έγκυρους τίτλους να καταφεύγει στα δικαστήρια και αναγνωρίζει την ιδιοκτησία του – κάτι που δεν έγινε στο ΧΥΤΑ.

Τι προτείνει ο δήμαρχος;

Τι προτείνει λοιπόν ο κ. δήμαρχος, όταν ζητά αγροτικούς-μελισσοκομικούς δρόμους σε ιδιοκτησίες ιδιωτών; Προτείνει μήπως την αυθαίρετη διάνοιξη των δρόμων ή μήπως την απαλλοτρίωση των ιδιοκτητών; Ο κ. Διακομιχάλης είναι με τη δεύτερη λύση, όπως απέδειξε στην περιπέτεια-ΧΥΤΑ. Και πιστεύει ότι το κράτος θα αρχίσει να πληρώνει απαλλοτριώσεις υπέρ ενός έργου αμφισβητούμενης σκοπιμότητας και ωφελιμότητας;

Και έστω ότι το κράτος απαλλοτριώνει(!!) τους ιδιοκτήτες των πλαγιών και των βουνοκορφών της Καλύμνου, οι μελισσοκόμοι αυτομάτως αποκτούν δικαίωμα να βάζουν τα κουβάνια τους στις ξένες ιδιοκτησίες.

Σοβαρό… έργο χωρίς μελέτη

Δεν προχωρώ στην καταγραφή άλλων προβλημάτων, αλλά επανέρχομαι στην πρόταση του κ. δημάρχου για να παρατηρήσω ότι είναι μια πρόταση που δεν στηρίζεται σε μελέτη. Ο κ. Διακομιχάλης δεν έχει ετοιμάσει φάκελο μελισσοκομικής οδοποιίας, απλώς ζητάει οδικό δίκτυο σε πλαγιές, που λέει ότι θα χρησιμοποιηθούν για τη μελισσοκομία. Όμως οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι ξένοι επενδυτές, ξενοδοχειακών μονάδων ψάχνουν και διαπραγματεύονται με Καλύμνιους «ιδιοκτήτες» (όχι απαραίτητα τσοπάνηδες…) το θα «κάτσουν» στις πλαγιές. Γι’ αυτό και οι συμβολαιογραφικές πράξεις της τελευταίας δεκαετίας πήρανε φωτιά… Επέλαση στις πλαγιές της Καλύμνου. Και προφανώς κάποιοι οραματίζονται από το πουθενά να βρεθούν με αποζημιώσεις.

Για μια «καθαρή» πρόταση

Αλλά και έτσι να έχουν τα πράγματα, και προς τα εκεί να πηγαίνει ο κ. δήμαρχος ένα αγνοία του, το ελάχιστο που έπρεπε να είχε κάνει είναι να θεμελιώσει την πρότασή του με ένα φάκελο ο οποίος θα έχει (1) τοπογραφικό των προτεινόμενων περιοχών για διάνοιξη αγροτικών δρόμων, (2) μελέτη διάνοιξης των δόμων, (3) μελέτη σκοπιμότητας του έργου με την παρουσίαση στοιχείων που θα αποδεικνύουν ότι πράγματι το έργο θα συμβάλει στην  ανάπτυξη της μελισσοκομίας, (4) μελέτη περιβαλλοντικών όρων, που θα περιέχει δεσμεύσεις για αναβάθμιση του περιβάλλοντος, (5) μελέτη για το επίπεδο της μελισσοκομίας στην Κάλυμνο: συσκευαστήρια, τυποποίηση κ.λπ., ώστε να είναι διασφαλισμένο ότι στην Κάλυμνο δε θα γίνεται ανεξέλεγκτη εμπορία τούρκικου ή κινέζικου μελιού με ετικέτα Καλύμνου, κ.α. (6) έγγραφο του υποθηκοφυλακείου που να καταγράφει τους εγγεγραμμένους ιδιοκτήτες της περιοχής προς οδοποιία, και (7), το σπουδαιότερο, συμβολαιογραφική παραχώρηση στο Δήμο του δικαιώματος να διανοίξει δρόμο χωρίς να προβάλουν διεκδικήσεις και με τη ρητή δέσμευση ότι θα προσφέρουν ελεύθερο χώρο για τους μελισσοκόμους σε βάθος, ας πούμε, 20ετίας, χωρίς ενοίκιο. Αυτός ο όρος είναι το μίνιμουμ που είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να απαιτήσει, γιατί με το οδικό δίκτυο στην πλαγιά-ιδιοκτησία ενός δημότη απογειώνει την αξία της έκτασης και, αντί να επιβάλει ο Δήμος τα ποσά που δικαιούται από την υπεραξία των ορεινών εκτάσεων, να προσφέρει στους μελισσοκόμους ελεύθερο χώρο επαγγελματικής δράσης.

Ένας νομικός σύμβουλος του Δήμου, ένας οικονομολόγος, ένας μελετητής, ακόμη και ένας συμβολαιογράφος μπορεί να υποδείξουν στο Δήμο τα αναγκαία έγγραφα που να κάνουν ένα φάκελο πλήρη. Εμείς απλώς τεκμηριώνουμε τις πολιτικές μας εκτιμήσεις πάνω στην πρόταση, με βάση την εμπειρία μας (δεκαετιών) από την παρακολούθηση και τη συμμετοχή στα αναπτυξιακή συνέδρια της Καλύμνου και του νομού. Άλλοι είναι οι ειδικοί που θα υποδείξουν στον κ. δήμαρχο το δρόμο για μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Έχει μελέτη ο Δήμος;

Ο κ. δήμαρχος έχει μελέτη; Έχει ώριμο» φάκελο; Ή μήπως επανέλαβε μια, διαχρονικά, πρόταση  του ποδαριού; Γιατί κάτι τέτοιες «ιδέες» βγαίνουν στο άψε-σβήσε και η Κάλυμνος μαστίζεται… τέτοιες ιδέες. Οι οποίες, όμως, να το πούμε και αυτό, δεν είναι πάντοτε τόσο αθώες, όσο φαίνονται. Ενίοτε κρύβουν και πονηριές ή παγίδες απρόσμενες, αν όχι και στημένες. Αλλά αυτό ας το ψάξουνε άλλοι.

Να το πούμε και αλλιώς: όποιος άκουσε τον πρόεδρο των ψαράδων κ. Γ. Κατσοτούρχη κατάλαβε τι πάει να πει προετοιμασία ενός θέματος, βαθιά μελέτη του θέματος και προώθηση από σκαλί σε σκαλί. Η «πολιτική» του «βάλε κι αυτό, βάλε και το άλλο, να μην παραλείψουμε, κύριε υπουργέ, το παρ’ άλλο είναι» είναι ρηχή και ανεύθυνη πολιτική που ούτε ανάπτυξη φέρνει ούτε πρόοδο.

Για μια διεκδικητική πρόταση

Αν συντρέχουν τα πιο πάνω βήματα προετοιμασίες για τη σύνταξη της πρότασης, τότε και η πρόταση θα είναι «καθαρή» και διεκδικητική. Και κάθε καθαρή πρόταση είναι και  διεκδικητική. Στην Ευρώπη δεν περνάνε πια οι παλαιοκομματικές πρακτικές, οι ελληνικές πονηριές και λεβεντιές του αέρα. Προπάντων δεν περνάει πια το «δώσε μας χρήμα, να κάνουμε εμείς την ανάπτυξη όπως τη θέλουμε»…

Τελευταία τροποποίηση στις

2 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

    Καλά τα λές Σακελλάρη μέσα από τη στήλη της Αργώ...δείχνεις πολλούς ωφελημένους άμεσα αλλά καί έμμεσα από το πλιάτσικο της δημόσιας γης στην Κάλυμνο διαχρονικά..μην χάνεις ευκαιρεία σε παρακαλώ να τους τα λες καί κατάμουτρα στο δρόμο ακόμα καί με κίνδυνο να γίνεις γραφικός, τότε θα σε παραδεχτώ..shit has hit the roof σε αυτή την χώρα των αμέτρητων νόμων καί παρανομιών...των " Βασιλέων των ορέων " κοινώς κλευτών..

  • Σύνδεσμος σχολίου Μικες Β. Ρηγας δημοσιεύθηκε από Μικες Β. Ρηγας

    Μπραβο Σακελλαρη!!! Ομολογω οτι η αναλυση σου εκτος του οτι ειναι εκτενης, δινει και προτασεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version