Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δύο δημοσιεύματα απαντούν στο δήμαρχο για τα πρόστιμα λόγω σκουπιδότοπου Κύριο

Εύκολα μπορεί  ο δήμαρχος της Καλύμνου να λέει δημόσια (συνέντευξη του, 5.7.13) ότι η ΑΡΓΩ παραπληροφορεί τον κόσμο για το θέμα των προστίμων, που θα επιβληθούν στους ΧΑΔΑ (σκουπιδότοπους) από 1.1.2014, όμως η πραγματικότητα είναι άλλη. Τα πρόστιμα θα επιβληθούν και θα είναι βαριά.

Παρουσιάζουμε απόσπασμα από δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, της 11.1.2012) που μιλούσε  για τις 35.000€, ημερήσιο πρόστιμο για τον κάθε ενεργό σκουπιδότοπο, και όχι για όλους τους σκουπιδότοπους, που ισχυρίζεται ο δήμαρχος της Καλύμνου. Επίσης αναδημοσιεύουμε ΣΗΜΕΡΙΝΟ  ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, που μιλάει για ΝΕΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ  της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πρόταση της Κομισιόν για συνολικό πρόστιμο εις βάρος της Ελλάδας για κάθε μέρα που η κυβέρνηση θα το επιμερίζει στους ασυμμόρφωτους (ή ανίκανους) δήμους. Εν τω μεταξύ όλοι οι δήμοι τρέχουν να γλιτώσουν από τη λάβα των προστίμων και μέχρι την 1.1.2014 θα είναι απειροελάχιστοι οι δήμοι που θα φορτωθούν πρόστιμο.

Και το χειρότερο είναι η Ευρώπη συζητάει και την αναδρομική επιβολή προστίμων, από τότε που άρχισε να μας προειδοποιεί και εμείς… ξυνόμασταν. Αυτά κάνει πως δεν τα βλέπει ο δήμαρχος της Καλύμνου

*

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και ο δήμαρχος, αντί να παλεύει για τη λύση του,  επιτίθεται εναντίον αυτών που του λένε διακριτικά και με τρόπο «δήμαρχε, ξύπνα, καταστρέφεις την Κάλυμνο».

Αλλά θα του πούμε αυτό που έχει χάσει, αυτό είχε υποχρέωση να επιδιώκει: πρέπει  να γίνει «Δήμαρχος Καλυμνίων», δηλαδή του λαού, των Καλυμνίων δημοτών (όπως Δήμος Αθηναίων,  Δήμος Ροδίων κ.λπ). Να εργάζεται για τους πολίτες,  αφού αυτοί τον ψήφισαν, όχι, ας πούμε για τους Τούρκους πλοιοκτήτες -  που και εκεί είναι υποχρεωμένος να βγει άμεσα και να ενημερώσει το λαό ποια «συνεργασία έχει, επιτέλους, με τους Τούρκους.

Να μην είναι  ο κ. Διακομιχάλης απλά «Δήμαρχος Καλύμνου» , δηλαδή των βουνών και των θαλασσών… , των καταστραμμένων δρόμων, των ανεξέλεγκτων σκουπιδιών κ.λπ., μετερχόμενος τη δύναμη της επιβολής.

Αυτή η πολιτική ήταν ιδεολογία ολοκληρωτικών καθεστώτων του προηγούμενου αιώνα. Καθεστώτων που οδήγησαν τους λαούς σε δεινά. Να μην έχει την πλάνη ότι διοικεί το νησί τις μηνύσεις. Αυτό λέγεται έσχατος ξεπεσμός! Να πάψει να πολεμά τους Καλύμνιους, να υποτιμά υπολήψεις, να βρίζει τους πολίτες, να ψάχνει το βιογραφικό του κάθε αντιπάλου του  ανακαλύπτοντας ψεγάδια πριν μισό αιώνα και βάλε…

Όλα αυτά ανήκουν στις επιδόσεις του δημάρχου της  Καλύμνου. Τα ψέματα που ξεφουρνίζει καθημερινά αυτή η παράταξη «έσπασαν» όλα τα ρεκόρ της πολιτικής αναξιοπιστίας.

Εμείς παρουσιάζουμε δύο (όχι περισσότερα) δημοσιεύματα, χωρίς να ανταποδίδουμε τα ίσα. Απλώς ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας.

*

ΤΑ ΝΕΑ.gr 

(11.1.2012)

 

Βαριά πρόστιμα αν δεν κλείσουν οι χωματερές

Προθεσμία έως τον Ιούνιο δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να μπει λουκέτο στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και απειλεί με πρόστιμο 35.000 ευρώ την ημέρα για καθέναν που θα παραμένει ενεργός

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Προκόπης Γιόγιακας  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2012

ΕΘΝΟΣ.gr

Σάββατο, 6.7.2013 

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Παραπομπή και πρόστιμο για τους παράνομους ΧΥΤΑ

Την εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των παράνομων χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητά και την επιβολή προστίμων.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου όσον αφορά τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ).

Το 2005, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των παράνομων ΧΥΤΑ, που ήταν εκατοντάδες σε όλη τη χώρα. Οκτώ χρόνια αργότερα, διαπιστώνοντας ότι δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος μετά την έκδοση της απόφασης, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο και, σύμφωνα με την καθιερωμένη πολιτική, προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου, μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση, καθώς και κατ' αποκοπή προστίμου υπολογιζόμενου βάσει ποσού 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι, από την έκδοση της πρώτης απόφασης Δικαστηρίου το 2005, η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση πολλών παράνομων ΧΥΤΑ και τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων. Η ΕΕ έχει συγχρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα έργα αυτά. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, έως τα τέλη του 2008, έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και να έχουν αποκατασταθεί όλοι οι παράνομοι χώροι υγειονομικής ταφής. Τον Απρίλιο του 2009, εστάλη στην Ελλάδα επίσημη προειδοποιητική επιστολή δυνάμει του άρθρου 260 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υπενθύμιζε στη χώρα τις υποχρεώσεις της.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 78 παράνομοι ΧΥΤΑ, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων, ενώ 318 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης. Η παύση λειτουργίας των παράνομων ΧΥΤΑ καθυστερεί, λόγω της έλλειψης εναλλακτικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω του επικείμενου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, στον οποίο καταλήγει το 90 % των αποβλήτων της Αθήνας και του οποίου η χωρητικότητα θα έχει εξαντληθεί στο τέλος του 2014.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα μειώνονται με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση κάθε χώρου υγειονομικής ταφής, υπό τον όρο ότι δεν δημιουργούνται νέοι.

Σγουρός: Θα αγωνιστούμε να δώσουμε λύση 

Στην αναγκαιότητα να προχωρήσει η αποκατάσταση των 11 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και να απαλλαγεί η Αττική και τα νησιά μας από το βραχνά των σκουπιδιών, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Σγουρός.

Ο κ. Σγουρός υπενθύμισε ότι με δηλώσεις του, από τον περασμένο Οκτώβριο, είχε πει ότι «η ευρωπαϊκή ασυλία τελειώνει και ότι δεν θα αργήσει η ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας ξαναστείλει στο σκαμνί» και κινδυνεύουμε με πρόστιμα που θα αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε η ΕΕ.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ θα γίνουν με πόρους του ΕΣΠΑ. «Άρα, σήμερα επαληθεύεται πλήρως η προειδοποίησή μας, ότι κάποιοι με την πολιτική τους ζημιώνουν διπλά τον ελληνικό λαό. Και του στερούν κοινοτικούς πόρους σε μια κρίσιμη για την οικονομία κατάσταση και τον υποχρεώνουν να πληρώσει πρόστιμα», τονίζει.

Επίσης, ο κ. Σγουρός προειδοποιεί ότι δεν απειλούμαστε να πληρώσουμε πρόστιμα μόνο για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, αλλά και για τα απορρίμματα που θάβουμε χωρίς να έχουν υποστεί πρώτα κάποιας μορφής επεξεργασία.

Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 98/08, από 1-1-2014 θα επιβάλλεται πρόσθετο τέλος ταφής, που μόνο για την Αττική εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ για το πρώτο έτος.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει ότι «παρόλα αυτά, κάποιοι επιμένουν να βάλλουν κατά της απόφασής μας να υλοποιήσουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων» και συμπληρώνει ότι «εμείς επιλέξαμε να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος, δεσμευτήκαμε ότι θα αγωνιστούμε να δώσουμε λύσεις και το αποδεικνύουμε καθημερινά με πράξεις και σκληρή δουλειά».

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos