Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Πυρκαγιά στις Βίγλες μικρής έκτασης, σβήστηκε εύκολα και σύντομα

Απόψε, 1.7.13, περί τις 9 η ώρα,  πήρε φωτιά η ανατολική πλευρά των Βιγλών, στην περιοχή του σπιτιού της οικογένειας Σωτηρίου, νυν κατοικία Γ. Μαρτίνου (το άλσος αυτο κάηκε ολοσχερώς δυο φορές).

Ευτυχώς η φωτιά δεν πρόλαβε να εξαπλωθεί. Σβήστηκε εν τη γενέσει της από τους περιοίκους που έτρεξαν αμέσως, με πρώτο το Γ. Μαρτίνο ο οποίος  άδειασε δύο πυροσβεστήρες στα πιο δυνατά σημεία της πυρκαγιάς, σαν μια πρώτη επέμβαση.  Οι περίοικοι χτυπούσαν τις φλόγες με κλάδους δέντρων δεν άφησαν τη φωτιά να επεκταθεί, καθώς και η μάχη αυτή δινόταν με τους εύκολους μαζάδες της πλαγιάς και άλλα ξερά αγριόχορτα. Συνολικά, κάηκε μια έκταση περίπου 1-1,5 στρέμματος  ξερών χόρτων σε μια πεζούλα (δαμάκι) και πρανές, που ήταν και σε υπήνεμη κατωφέρεια σε σχέση με το Βοριά που φύσαγε αρκετά. Η φωτιά έσβησε σε 30-40΄λεπτά και ζημιές δεν υπήρξαν.

Με το πρώτο σκάσιμο της φωτιάς οι περίοικοι, πριν βγουν από τα σπίτια τους, είχαν κάνει τα αναγκαία τηλεφωνήματα και κατέφθασαν έγκαιρα η Δημοτική Αστυνομία (ένας άντρα και μια γυναίκα) και δύο άντρες του Αστυνομικού Τμήματος.

Όταν έσβησε η φωτιά,  ήρθε και το  πυροσβεστικό όχημα του Λιμενικού Ταμείου και μετά από μια μικρή περιπέτεια (από τις λάθος οδηγίες που έδωσαν στον οδηγό, το πυροσβεστικό ανέβηκε την κεντρική λεωφόρο μέχρι το Γαϊδουρόραχο,  μετά έκανε το γύρο των Βιγλών, εντόπισε τη φωτιά  και μετά κόπου), πλησίασε τον τόπο της σβησμένης πυρκαγιάς. Βοήθησε όμως σημαντικά στην ολοσχερή κατάσβεση.  Επίσης, μαζί με το πυροσβεστικό έδωσε το «παρών» και ο αντιδ/ρχος κ. Π. Ζωίδης.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί έρευνα η Αστυνομία. Οι μαρτυρίες έλεγαν ότι έπεσε φωτοβολίδα από τα… πέριξ (που δεν είναι και… πολλά αυτά τα πέριξ) και αμέσως άρπαξαν τα χόρτα. Καμιά δεκαριά μικρά παιδιά από ένα απέναντι σπίτι, φωταγωγημένο, απολάμβαναν με επιφωνήματα εντυπωσιασμού το θέαμα της πυρκαγιάς.

Με το συμβάν αυτό (ευτυχώς μικρό) θυμηθήκαμε τις προεκλογικές αλλά και τις πρώτες μετεκλογικές «δεσμεύσεις» του κ. δημάρχου  για  ίδρυση Πυροσβεστικής. Όμως , δυόμισι χρόνια μετά, συνεχίζει να βολεύεται με το μικρό πυροσβεστικό της προηγούμενης δημ. Αρχής, το οποίο προμηθεύτηκε το Δημ. Λιμενικό Ταμείο επί προεδρίας του κ. Μιχ. Μπούκη.

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version