Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σκληρές κόντρες «εκτός παιδιάς» για τη «Δημ. Επιτροπή Παιδείας» (video) Κύριο

Πρώτο θέμα στο πινάκιο του δημ. σ/λίου, της 26/2/11, ήταν ο ορισμός μελών της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), με εισηγητή το δήμαρχο κ. Δημ. Διακομιχάλη. Το θέμα ήταν απλό, αλλά έγινε χαμός…

 

Το κακό ξεκίνησε από την εισήγηση του κ. δημάρχου. Και λέμε από την εισήγηση και όχι από τον κ. δήμαρχο, γιατί φάνηκε ολοκάθαρα ότι του δώσανε μπαγιάτικα στοιχεία, τα οποία εκείνος τα «έντυσε» με κάποια γενικά πολιτικά στον πρόλογο του, αλλά η βάση της εισήγησης ήταν λανθασμένη. Αυτά που του είπαν ή του έδωσαν τον οδήγησαν σε λάθος δρόμο, τον οποίο αναγκάστηκε να περπατήσει με βαριά την καρδιά… Αλλά ούτε και ο πρόεδρος του δημ. σ/λίου κ. Ν. Γαβαλάς βοήθησε για μια διόρθωση πορείας. Αντίθετα, το χειροτέρεψε το πράγμα και έσυρε την κατάσταση ώς τα άκρα με κινήσεις αμήχανου αυταρχισμού, που εξαγρίωσε τον κ. Γ. Μαγκάκη από την ελ. αντ/τευση και ενόχλησε τον κ. Ρούσσο από την αξ. αντ/τευση.

Η εισήγηση του κ. δημάρχου ήταν «έωλη», γιατί βασίστηκε πάνω στον «πεθαμένο» Ν. 1566/85, αρ. 50, τον οποίο τελικά δεν εφάρμοσε… Γιατί, ενώ η ΔΕΠ, κατά τον 1566/85, έπρεπε να είναι 7μελής και στην πιο λαϊκίστικη έκδοση 9μελής (ελάχιστοι δήμοι στην Ελλάδα ανέβασαν τον αριθμό στους 9), ο κ. Διακομιχάλης, για να ικανοποιήσει ματαιοδοξίες, τη «φούσκωσε» σε 15μελή. Επιπλέον, ενώ ο νόμος αναθέτει στο δήμαρχο τη συγκρότηση της, ύστερα από συνεννόηση με τους φορείς που συμμετέχουν σ’ αυτή, ζήτησε την ψήφισή από το δημ. σ/λιο, όπου και άρχισε το «παιχνίδι»… κινήσεων. 

Και το χειρότερα: Οι ΔΕΠ πρέπει να συγκροτούνται σύμφωνα με τον Καλλικράτη και όχι με το Ν. 1566/85. Επομένως, ο μεγάλος καβγάς έγινε για ένα «άδειο πουκάμισο» και οι σκληρές μάχες που δόθηκαν ήταν όλες «εκτός παιδιάς».  Και σαν να μην έφτανε αυτό,  όταν ο επικεφαλής της ελ. αντ/τευσης κ. Γ. Γαλουζής έκανε πρότεινε να συγκροτήσουν τη ΔΕΠ βάσει του Καλλικράτη, τονίζοντας ότι ο Ν. 1566/85 ξεπεράστηκε, ο κ. Διακομιχάλης την αρνήθηκε και  προέβαλε ως δικαιολογία ότι το πινάκιο του δημ. σ/λίου εστάλη στους παραλήπτες του στις 22/2/11, ενώ η εγκύκλιος για την καλλικρατική ΔΕΠ ήρθε στο Δήμο στις 24/2/11. Αποσιώπησε όμως το ότι το δημ. σ/λιο συνεδρίασε δύο ημέρες μετά την παραλαβή του εγγράφου, στις 26/2/11, και είχε όλο το χρόνο ή να τροποποιήσει την εισήγησή του ή να ζητήσει αναβολή του θέματος λόγω νέων δεδομένων. Επειτα, η αναβολή θα ήταν για το επόμενο δημ. σ/λιο, το οποίο είχε εξαγγείλει ο κ. δήμαρχος για τις 2/3/11. Τώρα θα υποχρεωθεί σύντομα να φέρει άλλη πρόταση για ΔΕΠ σύμφωνα με τον Καλλικράτη και να καταργήσει τη ΔΕΠ του 1566/85, για την οποία έδωσε… μάχη. 

Ο αρχηγός της αξ. αντ/τευσης κ. Ρούσσος ψήφισε την πρόταση του κ. Διακομιχάλη, αλλά ταυτόχρονα έβαλε και το θέμα του Καλλικράτη μέσα από μια γενική πρόταση: Εισηγήθηκε όλα τα νησιά της Επαρχίας μας  να ζητήσουν από την κυβέρνηση διευκρινίσεις πάνω σε τρία θέματα: α) Τη συγκρότηση ΔΕΠ βάσει του 1566/85,  β) τη συγκρότηση ΔΕΠ βάσει του Καλλικράτη, και γ) τη συγκρότηση των δύο Σχολικών Επιτροπών, της Α/θμιας και της Δ/θμιας. Τελικά, ο πρόεδρος του δημ. σ/λίου ζήτησε την ψήφο των δ.σ. και την πρόταση ψήφισαν οι παρατάξεις Διακομιχάλη και Ρούσσου, ενώ η παράταξη Γαλουζή δήλωσε απλώς «παρούσα». 

Οι πτέρυγες της αντ/τευσης είχαν κοινό στοιχείο ότι γνώριζαν και οι δύο τα περί 1566/86 και Καλλικράτη, αλλά είχαν την εξής διαφορά: Ο κ. Ρούσσος είπε Ναι στην πρόταση του κ. Διακομιχάλη μιλώντας ταυτόχρονα και για τον Καλλικράτη μέσα από μια σύνθετη πρόταση: Να συντονιστούν όλα τα νησιά για τον Καλλικράτη στην Εκπαίδευση. Αντίθετα, ο κ. Γαλουζής επέμεινε στην εφαρμογή του Καλλικράτη, αλλά έδειξε να «απολαμβάνει» την ισχυρή του  πρόταση (γελάκια και καλαμπούρια…), με αποτέλεσμα, η πρότασή του να απορριφθεί και από τις δύο άλλες παρατάξεις.  

Ο κ. Διακομιχάλης συνέλαβε εξαρχής το μετέωρο βήμα της εισήγησης του, αλλά υπερασπίστηκε «την τιμή των όπλων» και αλλά προτίμησε την προέλαση αντί για τον ελιγμό.   

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Πολυμέσα

1 σχόλιο

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση