Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

O Θλιβερός κατάλογος – Γράφει η Φανή Καπελλά - Κουτούζη

Εναν ιδιότυπο κατάλογο θα  μπορούσε  με  σχετική ευκολία να συγκροτήσει ο κάθε σκεπτόμενος δημότης και κάτοικος αυτού του νησιού, με θλιβερό, δυστυχώς , περιεχόμενο.

 

Γιατί είναι τέτοιες και τόσες οι καταιγιστικές εξελίξεις για τα προβλήματα-ανοιχτές πληγές της Καλύμνου, αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, που δεν προλαβαίνει κανείς  να καταχωρεί καθημερινά στο μυαλό του καινούργιες και παλιές περιπτώσεις οικτρής αποτυχίας και ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής να αντιμετωπίσει κάποια απ’ αυτά, έστω με μια σχετική επάρκεια και αξιοπρέπεια.

Ο κατάλογος λοιπόν είναι μακρύς και δυστυχώς καθοριστικός για την κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού μας. Γιατί πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι (και όχι μόνο, βέβαια), για ντόπιους και ξένους, χωρίς επιπλέον καράβια, χωρίς φως από πουθενά για τον έξω μώλο,  με τα σκάφη της Α.Ν.Ε.Κ. σταματημένα λόγω βλάβης, με μια καθαριότητα ελλειμματική, με το μουράγιο του Εμπορειού  γεμάτο ρήγματα που να μην επιτρέπουν  στους ξένους να αποβιβαστούν  από τα κότερα, χωρίς τον κίνδυνο να τσακιστούν, με τη δημοτική συγκοινωνία διαλυμένη.

Και να σκεφθεί κανείς ότι γι’αυτό το μικρό δείγμα του περιεχομένου της « λίστας» αλλά και για όλα τα υπόλοιπα έχουμε ακούσει υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι, άλλα σε μήνες, άλλα σε μέρες ,άλλα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες θα είχαν βρει τη λύση τους!

Η πληροφόρηση , επίσης, από τον κ. Μαχαιρίδη και τον κ. Ρώτα ότι η Κάλυμνος έχει μηδενική συμμετοχή σε έργα του Ε.Σ.Π.Α. ,στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είναι ενδεικτική της κατάστασης και της μηδενικής προοπτικής για ανάπτυξη και άρα για καταπολέμηση της ανεργίας και της μετανάστευσης. (Χάριν της αλήθειας και της απόδοσης δικαιοσύνης υπενθυμίζουμε στους συμπολίτες μας ότι επί των δύο τετραετιών του Γ. Ρούσσου η τελική κατάταξη του Δήμου Καλυμνίων σε απορροφητικότητα κονδυλίων Ε.Σ.Π.Α ήταν 33ος,επί 1200 δήμων και 2ος στο Αιγαίο)

Όμως, παρόλη τη σοβαρότητα των παραπάνω προβλημάτων που οι επιπτώσεις τους επηρεάζουν κυρίως την ποιότητα ζωής ντόπιων και ξένων, σε πρακτικό επίπεδο και καθημερινή ταλαιπωρία, προσωπικά ήθελα να σταθώ  όχι στην κύρια πλευρά τους αλλά σε  παράπλευρες πτυχές που αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να δικαιολογήσει και να συγκαλύψει την τραγική αυτή πραγματικότητα και την κριτική που δέχεται.

Πτυχή 1η. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση Και τι  επίθεση! Κατευθείαν αγωγές, μηνύσεις, εξυβρίσεις, συκοφαντίες. Έχουμε χάσει πια το λογαριασμό πόσοι συνάδελφοι του Δημάρχου στο Δημ. Συμβούλιο έχουνε υποστεί την οργή του ,μαζί με τους «αντιφρονούντες» δημοσιογράφους ,τους οποίους τιμωρεί επίσης με αποκλεισμούς και «εμπάργκο».Το «αμάρτημα» είναι κοινό: Η κριτική των πράξεων, των  παραλείψεων, των περιπτώσεων που «βγάζουν μάτι» ως χειρισμοί ή ως ανικανότητα και αδιαφορία.

Πτυχή 2η. Δεν υπάρχει  περίπτωση να παραδεχθεί κανένα λάθος, καμιά στραβοτιμονιά, καμιά λανθασμένη εκτίμηση. Κι’ εδώ είναι που επιστρατεύονται θεμιτά και κυρίως αθέμιτα μέσα: παρασκήνιο, ανακρίβειες , αναμοχλεύσεις υποθέσεων «απ’τον καιρό της Νεράς», υποσχέσεις, ψέματα εξώφθαλμα, διατυπωμένα περίτεχνα, που όμως δεν πείθουν κανένα, παρά μόνο όσους «θέλουν» να πεισθούν.

Πτυχή 3η. Η προεκλογική σημαία και δυστυχώς το πολιτικό παιχνίδι της αυτεπιστασίας ποντάρισε πάνω στην ανέχεια και τον πόνο των ανέργων, παρόλο ότι ήταν γνωστές οι περιορισμένες δυνατότητες αυτού του προγράμματος και οι γραφειοκρατικές του δυσκολίες. Κι όμως καλλιεργήθηκαν επιμόνως φρούδες ελπίδες, που οδήγησαν ανθρώπους να δανειστούν έναντι…των 25€  τελικά ,του ημερομισθίου! Οι άνθρωποι αυτοί ακόμα περιμένουν…

Πτυχή 4η. Ήθελα, έστω μια φορά, να δω στο πρόσωπο του Δημάρχου την έκφραση της συναίσθησης  ενός λάθους του, της αποτυχίας, της διάθεσης για παραδοχή ανοίκειων ενεργειών, όταν όλα αυτά αποκαλύπτονται με αδιάσειστα ντοκουμέντα. Να δω ότι κάμπτεται ο εγωϊσμός του, ότι αφήνει το περιθώριο του ανθρώπινου λάθους, βρε αδελφέ! Με λίγα λόγια να εντοπίσω ήθος ! Όχι! Τότε είναι που φουντώνει το μένος κι’όποιον πάρει ο χάρος.

Μια  άλλη ομάδα  προβλημάτων που  ο Δήμαρχος τρέχει ασθμαίνων και απεγνωσμένα να προλάβει να τα «μαζέψει» αλλά μαζεμό δεν έχουν, διαθέτουν ένα κοινό γνώρισμα: Είναι αυτά που δέχτηκαν τη λυσσαλέα αντίδραση της σημερινής Δημοτικής Αρχής εναντίον της προηγούμενης, της οκταετίας δηλ. του Γιώργου Ρούσσου. Ας πάρουμε δυο μόνο παραδείγματα:

α. Το σημερινό εκρηκτικό πρόβλημα του «νοήμονος» σκουπιδότοπου  που  σταματά να καπνίζει, σύμφωνα με τις «διαταγές»που παίρνει και όχι λόγω «μπουγελώματος»,όπως μας « διαβεβαίωσε» σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου, έφερε στην Κάλυμνο τον καθ’ύλη αρμόδιο υφυπουργό κ. Βιρβιδάκη, για άμεση αντιμετώπιση! Η ντροπή λοιπόν αυτή και συγχρόνως η απειλή για την υγεία και την οικονομία του νησιού και της Ελλάδας , θα μπορούσε να είχε εκλείψει οριστικά, με έναν σύγχρονο Χ.Υ.Τ.Α., αν δεν είχε ξεσπάσει εναντίον του έργου, του εργολάβου κ Ν.Κρούσκου  και του Γιώργου Ρούσσου ο ιερός εκείνος πόλεμος της παράταξης Διακομιχάλη ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, την προηγούμενη τετραετία. Τα δημοτικά συμβούλια που ασχολήθηκαν με το θέμα είχαν φθάσει σε επίπεδα έργου άγριας Δύσης και μόνο οι πιστολιές έλειψαν… Τραυματικές εμπειρίες και καταρράκωση της αξιοπρέπειας μας ως λαού ,με την αδιαμφισβήτητη ευθύνη της παράταξης Διακομιχάλη και των νομικών συμβούλων του!

β.Σκέφτομαι την, επίσης σε επίπεδο εμφυλίου, διαμάχη για την αγορά των λεωφορείων ! Θλιβερές καταστάσεις! Αγοράστηκαν παρόλα αυτά, με κόστος  ανυπολόγιστες ανθρωποώρες και ψυχική και σωματική φθορά του τ. δημάρχου και των άμεσων υπευθύνων. Τα λεωφορεία αυτά εξυπηρέτησαν τόσα χρόνια  την Κάλυμνο, αξιόπιστα, χωρίς προβλήματα και τώρα , λόγω εγκατάλειψης  και απρονοησίας, είμαστε εν μέσω καλοκαιριού χωρίς  συγκοινωνία και με απίστευτα ψέματα ,(όπως απέδειξε ο κ. Μ. Λελέκης) και σκοτεινούς χειρισμούς επιχειρούν να δικαιολογήσουν την κατάσταση!

Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία θεμάτων στα οποία οι χειρισμοί ή η εγκατάλειψή τους είναι πλέον ηθικής τάξεως ζητήματα και οι ευθύνες της Δημοτικής αρχής πολύ βαριές. Ενδεικτικά και πάλι θα αναφέρουμε :

  • · Η εξαφάνιση του οικισμού της Χώρας,  (νομικά, απογραφικά) μετά το σχετικό αποκαλυπτικό  έγγραφο του αρχηγού της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαστροκούκου αφήνει έκθετο τον Δήμαρχο κ. Διακομιχάλη και όσους αξιωματούχους του αυτοεκτέθηκαν με βαρύγδουπες εμφανίσεις και δηλώσεις για την αθωότητά τους!
  • · Το κλείσιμο και στη συνέχεια η εγκατάλειψη του ισογείου του Πνευματικού Κέντρου , χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση και «χωρίς αιδώ», ενώ το Αναγνωστήριο περίμενε εντός τριών- τεσσάρων ημερών να εγκατασταθεί ένας μυστηριώδης επενδυτής για ανακαίνιση, είναι ένα δεύτερο δείγμα χειρισμού, από τον οποίο λείπει η συναίσθηση της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας για ένα ιστορικό και τόσο χρήσιμο κτήριο!

Όλα τα παραπάνω είναι  απλώς δειγματοληπτικά και ακολουθούνται από  δύο ερωτήματα:

  • § Πώς ένας περήφανος και αξιοπρεπής λαός ανέχεται αυτή την πολιτική πρακτική και συμπεριφορά σχεδόν αδιαμαρτύρητα; Πώς ανέχεται τρεις -τέσσερις άνθρωποι να του καθορίζουν τη ζωή , χωρίς να του δίνουν το δικαίωμα της συμμετοχής και της ενημέρωσης και να του παραχαράσσουν ακόμα και την ιστορία του ;
  • § Πώς ο λαός αυτός έχει αφήσει την υπεράσπιση των αξιών του και των ιερών και οσίων του σε ελάχιστους πολιτικούς των δημοτικών αντιπολιτεύσεων, σε  ακόμα λιγότερους  δημοσιογράφους και σε δυο τρεις πολίτες; Πού πήγε η αγωνιστική παράδοση του νησιού που απλωνόταν από την εξασφάλιση του επιούσιου, μέχρι τα θέματα επιστήμης και πολιτισμού , με αποκορύφωμα τα εθνικά θέματα;

Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά. Όποιος έχει αντίλογο υποθέτω πως στην «Αργώ» θα  βρει φιλοξενία.

Αθήνα 11 Ιουνίου 2013

Φανή  Καπελλά- Κουτούζη

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

4 σχόλια

Argo Kalymnos