Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

O Θλιβερός κατάλογος – Γράφει η Φανή Καπελλά - Κουτούζη

Εναν ιδιότυπο κατάλογο θα  μπορούσε  με  σχετική ευκολία να συγκροτήσει ο κάθε σκεπτόμενος δημότης και κάτοικος αυτού του νησιού, με θλιβερό, δυστυχώς , περιεχόμενο.

 

Γιατί είναι τέτοιες και τόσες οι καταιγιστικές εξελίξεις για τα προβλήματα-ανοιχτές πληγές της Καλύμνου, αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, που δεν προλαβαίνει κανείς  να καταχωρεί καθημερινά στο μυαλό του καινούργιες και παλιές περιπτώσεις οικτρής αποτυχίας και ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής να αντιμετωπίσει κάποια απ’ αυτά, έστω με μια σχετική επάρκεια και αξιοπρέπεια.

Ο κατάλογος λοιπόν είναι μακρύς και δυστυχώς καθοριστικός για την κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού μας. Γιατί πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι (και όχι μόνο, βέβαια), για ντόπιους και ξένους, χωρίς επιπλέον καράβια, χωρίς φως από πουθενά για τον έξω μώλο,  με τα σκάφη της Α.Ν.Ε.Κ. σταματημένα λόγω βλάβης, με μια καθαριότητα ελλειμματική, με το μουράγιο του Εμπορειού  γεμάτο ρήγματα που να μην επιτρέπουν  στους ξένους να αποβιβαστούν  από τα κότερα, χωρίς τον κίνδυνο να τσακιστούν, με τη δημοτική συγκοινωνία διαλυμένη.

Και να σκεφθεί κανείς ότι γι’αυτό το μικρό δείγμα του περιεχομένου της « λίστας» αλλά και για όλα τα υπόλοιπα έχουμε ακούσει υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι, άλλα σε μήνες, άλλα σε μέρες ,άλλα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες θα είχαν βρει τη λύση τους!

Η πληροφόρηση , επίσης, από τον κ. Μαχαιρίδη και τον κ. Ρώτα ότι η Κάλυμνος έχει μηδενική συμμετοχή σε έργα του Ε.Σ.Π.Α. ,στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είναι ενδεικτική της κατάστασης και της μηδενικής προοπτικής για ανάπτυξη και άρα για καταπολέμηση της ανεργίας και της μετανάστευσης. (Χάριν της αλήθειας και της απόδοσης δικαιοσύνης υπενθυμίζουμε στους συμπολίτες μας ότι επί των δύο τετραετιών του Γ. Ρούσσου η τελική κατάταξη του Δήμου Καλυμνίων σε απορροφητικότητα κονδυλίων Ε.Σ.Π.Α ήταν 33ος,επί 1200 δήμων και 2ος στο Αιγαίο)

Όμως, παρόλη τη σοβαρότητα των παραπάνω προβλημάτων που οι επιπτώσεις τους επηρεάζουν κυρίως την ποιότητα ζωής ντόπιων και ξένων, σε πρακτικό επίπεδο και καθημερινή ταλαιπωρία, προσωπικά ήθελα να σταθώ  όχι στην κύρια πλευρά τους αλλά σε  παράπλευρες πτυχές που αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να δικαιολογήσει και να συγκαλύψει την τραγική αυτή πραγματικότητα και την κριτική που δέχεται.

Πτυχή 1η. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση Και τι  επίθεση! Κατευθείαν αγωγές, μηνύσεις, εξυβρίσεις, συκοφαντίες. Έχουμε χάσει πια το λογαριασμό πόσοι συνάδελφοι του Δημάρχου στο Δημ. Συμβούλιο έχουνε υποστεί την οργή του ,μαζί με τους «αντιφρονούντες» δημοσιογράφους ,τους οποίους τιμωρεί επίσης με αποκλεισμούς και «εμπάργκο».Το «αμάρτημα» είναι κοινό: Η κριτική των πράξεων, των  παραλείψεων, των περιπτώσεων που «βγάζουν μάτι» ως χειρισμοί ή ως ανικανότητα και αδιαφορία.

Πτυχή 2η. Δεν υπάρχει  περίπτωση να παραδεχθεί κανένα λάθος, καμιά στραβοτιμονιά, καμιά λανθασμένη εκτίμηση. Κι’ εδώ είναι που επιστρατεύονται θεμιτά και κυρίως αθέμιτα μέσα: παρασκήνιο, ανακρίβειες , αναμοχλεύσεις υποθέσεων «απ’τον καιρό της Νεράς», υποσχέσεις, ψέματα εξώφθαλμα, διατυπωμένα περίτεχνα, που όμως δεν πείθουν κανένα, παρά μόνο όσους «θέλουν» να πεισθούν.

Πτυχή 3η. Η προεκλογική σημαία και δυστυχώς το πολιτικό παιχνίδι της αυτεπιστασίας ποντάρισε πάνω στην ανέχεια και τον πόνο των ανέργων, παρόλο ότι ήταν γνωστές οι περιορισμένες δυνατότητες αυτού του προγράμματος και οι γραφειοκρατικές του δυσκολίες. Κι όμως καλλιεργήθηκαν επιμόνως φρούδες ελπίδες, που οδήγησαν ανθρώπους να δανειστούν έναντι…των 25€  τελικά ,του ημερομισθίου! Οι άνθρωποι αυτοί ακόμα περιμένουν…

Πτυχή 4η. Ήθελα, έστω μια φορά, να δω στο πρόσωπο του Δημάρχου την έκφραση της συναίσθησης  ενός λάθους του, της αποτυχίας, της διάθεσης για παραδοχή ανοίκειων ενεργειών, όταν όλα αυτά αποκαλύπτονται με αδιάσειστα ντοκουμέντα. Να δω ότι κάμπτεται ο εγωϊσμός του, ότι αφήνει το περιθώριο του ανθρώπινου λάθους, βρε αδελφέ! Με λίγα λόγια να εντοπίσω ήθος ! Όχι! Τότε είναι που φουντώνει το μένος κι’όποιον πάρει ο χάρος.

Μια  άλλη ομάδα  προβλημάτων που  ο Δήμαρχος τρέχει ασθμαίνων και απεγνωσμένα να προλάβει να τα «μαζέψει» αλλά μαζεμό δεν έχουν, διαθέτουν ένα κοινό γνώρισμα: Είναι αυτά που δέχτηκαν τη λυσσαλέα αντίδραση της σημερινής Δημοτικής Αρχής εναντίον της προηγούμενης, της οκταετίας δηλ. του Γιώργου Ρούσσου. Ας πάρουμε δυο μόνο παραδείγματα:

α. Το σημερινό εκρηκτικό πρόβλημα του «νοήμονος» σκουπιδότοπου  που  σταματά να καπνίζει, σύμφωνα με τις «διαταγές»που παίρνει και όχι λόγω «μπουγελώματος»,όπως μας « διαβεβαίωσε» σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου, έφερε στην Κάλυμνο τον καθ’ύλη αρμόδιο υφυπουργό κ. Βιρβιδάκη, για άμεση αντιμετώπιση! Η ντροπή λοιπόν αυτή και συγχρόνως η απειλή για την υγεία και την οικονομία του νησιού και της Ελλάδας , θα μπορούσε να είχε εκλείψει οριστικά, με έναν σύγχρονο Χ.Υ.Τ.Α., αν δεν είχε ξεσπάσει εναντίον του έργου, του εργολάβου κ Ν.Κρούσκου  και του Γιώργου Ρούσσου ο ιερός εκείνος πόλεμος της παράταξης Διακομιχάλη ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, την προηγούμενη τετραετία. Τα δημοτικά συμβούλια που ασχολήθηκαν με το θέμα είχαν φθάσει σε επίπεδα έργου άγριας Δύσης και μόνο οι πιστολιές έλειψαν… Τραυματικές εμπειρίες και καταρράκωση της αξιοπρέπειας μας ως λαού ,με την αδιαμφισβήτητη ευθύνη της παράταξης Διακομιχάλη και των νομικών συμβούλων του!

β.Σκέφτομαι την, επίσης σε επίπεδο εμφυλίου, διαμάχη για την αγορά των λεωφορείων ! Θλιβερές καταστάσεις! Αγοράστηκαν παρόλα αυτά, με κόστος  ανυπολόγιστες ανθρωποώρες και ψυχική και σωματική φθορά του τ. δημάρχου και των άμεσων υπευθύνων. Τα λεωφορεία αυτά εξυπηρέτησαν τόσα χρόνια  την Κάλυμνο, αξιόπιστα, χωρίς προβλήματα και τώρα , λόγω εγκατάλειψης  και απρονοησίας, είμαστε εν μέσω καλοκαιριού χωρίς  συγκοινωνία και με απίστευτα ψέματα ,(όπως απέδειξε ο κ. Μ. Λελέκης) και σκοτεινούς χειρισμούς επιχειρούν να δικαιολογήσουν την κατάσταση!

Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία θεμάτων στα οποία οι χειρισμοί ή η εγκατάλειψή τους είναι πλέον ηθικής τάξεως ζητήματα και οι ευθύνες της Δημοτικής αρχής πολύ βαριές. Ενδεικτικά και πάλι θα αναφέρουμε :

  • · Η εξαφάνιση του οικισμού της Χώρας,  (νομικά, απογραφικά) μετά το σχετικό αποκαλυπτικό  έγγραφο του αρχηγού της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαστροκούκου αφήνει έκθετο τον Δήμαρχο κ. Διακομιχάλη και όσους αξιωματούχους του αυτοεκτέθηκαν με βαρύγδουπες εμφανίσεις και δηλώσεις για την αθωότητά τους!
  • · Το κλείσιμο και στη συνέχεια η εγκατάλειψη του ισογείου του Πνευματικού Κέντρου , χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση και «χωρίς αιδώ», ενώ το Αναγνωστήριο περίμενε εντός τριών- τεσσάρων ημερών να εγκατασταθεί ένας μυστηριώδης επενδυτής για ανακαίνιση, είναι ένα δεύτερο δείγμα χειρισμού, από τον οποίο λείπει η συναίσθηση της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας για ένα ιστορικό και τόσο χρήσιμο κτήριο!

Όλα τα παραπάνω είναι  απλώς δειγματοληπτικά και ακολουθούνται από  δύο ερωτήματα:

  • § Πώς ένας περήφανος και αξιοπρεπής λαός ανέχεται αυτή την πολιτική πρακτική και συμπεριφορά σχεδόν αδιαμαρτύρητα; Πώς ανέχεται τρεις -τέσσερις άνθρωποι να του καθορίζουν τη ζωή , χωρίς να του δίνουν το δικαίωμα της συμμετοχής και της ενημέρωσης και να του παραχαράσσουν ακόμα και την ιστορία του ;
  • § Πώς ο λαός αυτός έχει αφήσει την υπεράσπιση των αξιών του και των ιερών και οσίων του σε ελάχιστους πολιτικούς των δημοτικών αντιπολιτεύσεων, σε  ακόμα λιγότερους  δημοσιογράφους και σε δυο τρεις πολίτες; Πού πήγε η αγωνιστική παράδοση του νησιού που απλωνόταν από την εξασφάλιση του επιούσιου, μέχρι τα θέματα επιστήμης και πολιτισμού , με αποκορύφωμα τα εθνικά θέματα;

Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά. Όποιος έχει αντίλογο υποθέτω πως στην «Αργώ» θα  βρει φιλοξενία.

Αθήνα 11 Ιουνίου 2013

Φανή  Καπελλά- Κουτούζη

Τελευταία τροποποίηση στις

4 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ

    Άριστη καταγραφή των προβλημάτων και της "πολιτικής" που ακολουθεί η σημερινή δημοτική αρχή η επιστολή της κ. Κουτούζη.
    Παρακολουθόντας την επικαιρότητα και τις παρεμβάσεις πολιτών και πολιτικών διαπιστώνω την έλλειψη προτάσεων ( με ελάχιστες εξαιρέσεις) σε συγκεκριμένα θέματα που θα ανάγκαζε την δ.α. να ενεργεί, μη μπορόντας να ακολουθήσει την προσφιλή της τακτική να στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας αλλού κάθε φορά που αισθάνεται "στριμωγμένη".
    Είναι καθήκον και υποχρέωση της δ.α. πρός όλους τους Καλύμνιους πολίτες που την τίμησαν με την ψήφο τους να σταματήσουν την σπατάλη χρόνου σε τηλεοπτικές εμφανίσεις, συνεντεύξεις τύπου, ταξίδια δημοσίων σχέσεων (το μοναδικό αποτέλεσμα έως σήμερα) και να εργαστεί πυρετωδώς με μελέτες αναπτυξιακών έργων που θα αποτελούν και το μοναδικό της έργο μιάς και η θητεία της λήγει σε λιγότερο απο ένα χρόνο.

    ΥΓ. Επειδή έχω ακούσει τελευταία τον κ. Δήμαρχο να εξαγγέλει οργασμό παραγωγής μελετών, θα ήταν καλό να μας ονομάσει το αντικείμενο τους, τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη για αυτές, την ημερομηνία έναρξης και περάτωσης τους. Οι εποχές που πιστεύαμε τις εξαγγελίες που "πετούσε" στον αέρα σε κατάσταση ευφορίας, αυτοσυνεντεξιαζόμενος σε φιλικό κανάλι , έχουν παρέλθει.

  • Σύνδεσμος σχολίου Κατερίνα Κλωνάρη δημοσιεύθηκε από Κατερίνα Κλωνάρη

    Σε μια σελίδα συμπυκνώνει η Φανή Κουτούζη όλη τη ζοφερή πραγματικότητα που πολλοί από εμάς ζούμε. Συνταρακτικός απολογισμός, εξαιρετικά καλογραμμένος και χωρίς ίχνος αμετροέπειας.
    Ναι, Φανή, όταν εγκαινιάζαμε το Αρχαιολογικό, όταν τραγουδούσαν οι παιδικές χορω-δίες στον Χριστό της Ιερουσαλήμ, όταν κουβαλούσαμε τους μουσικούς της ΕΡΤ, όταν οργανώναμε μουσική δωματίου στο Σπλέντιντ, όταν , όταν, όταν … είχαμε οράματα, είχαμε τη φιλοδοξία για μια ποιότητα ζωής που μοιάζει σήμερα με αφελής αναζήτηση. Τι κρίμα, το υπέροχο αυτό νησί να καταλήξει τριτοκοσμικό, χωρίς επίπεδο, χωρίς πολιτισμό, χωρίς καν την προσδοκία για μια ελάχιστη κοινωνική συνοχή.
    Ευτυχώς, όμως υπάρχουν φωνές και γραφές σαν της κυρίας Κουτούζη. Υπάρχει ο τολ-μηρός και αποφασιστικός λόγος του Γιάννη Ρεΐση. Υπάρχει ένα βήμα ελεύθερου λόγου σαν αυτό της Αργώ. Αποτελούν μια κάποια απάντηση στη κραυγή αγωνίας του «αγράμματου» και «άσχετου» Μιχάλη Λελέκη: «Που είναι οι επιστήμονες, οι πνευματικοί άνθρωποι του νησιού να καταδικάσουν τη κατάντια μας;»
    Να, Μιχάλη, είμαστε τρεις, ίσως και «χίλιοι δεκατρείς» … όταν θα ‘ρθει η ώρα. Σιγανά και ταπεινά.
    Κατερίνα Κλωνάρη
    [email protected]

  • Σύνδεσμος σχολίου Γεώργιος Α Ρούσσος - τ. Δήμαρχος Καλυμνίων δημοσιεύθηκε από Γεώργιος Α Ρούσσος - τ. Δήμαρχος Καλυμνίων

    Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.
    Συγχαρητήρια Φανή!!!!
    Η μοναχικότητα της ειλικρίνειας των νοημάτων του λόγου σου ας μην χαρακτηρίσει και την εμβέλεια της επιρροής του.
    Όσον αφορά τις αναφορές σε εμένα , σε ευχαριστώ , αλλά καλύτερα να τις αποφεύγει πλέον όποιος θέλει να πει κάτι ουσιαστικό για την μικρή μας πατρίδα γιατί δυσκολεύουν ίσως ακόμα πολλούς αναγνώστες να προσέξουν όσα σωστά λέγονται για το σήμερα και το αύριο της Καλύμνου , αναγνώστες που ακόμα συγχύζονται στο άκουσμα του ονόματός μου. Ας είναι η απουσία κάθε θετικής αναφοράς σε μένα ένας τρόπος να βοηθηθούν όσοι έχουν πρόβλημα με εμένα , να ακούσουν τους λίγους συμπατριώτες που έχουν να πουν τόσα πολλά και σημαντικά όπως εσύ. Η σπανιότητα το ορθού λόγου το επιβάλλει

  • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

    Περιγράφετε φωτογραφίζοντας έστω, την χρεοκοπία ενός συστήματος καί μιάς νοοτροπίας γενικά των πολιτικών, των πολιτών αλλά καί του τύπου που είναι ο συνδετικός κρίκος..
    Από αυτά που παρακολουθώ να λέγονται και να γίνονται στο νησί από ΟΛΕΣ τις παρατάξεις που διεκδικούν την δημαρχία το 2014
    προσωπικά, δεν έχω την παραμικρή ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει..
    Κάποιος νέος που να συγκινήσει καί κυρίως να ενεργοποιήσει άλλους νέους ίσως να είναι η μόνη ελπίδα..θα πρέπει να διαχωρίσει όμως τη θέση του καί να εκφράσει διά λόγων καί έργων ένα διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version