Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ούτε χούντα να ήταν! Κύριο

Δικτατορία να είχαμε δεν θα έκλεινε ποτέ η ΕΡΤ

και μάλιστα με τέτοιο πραξικοπηματικό τρόπο. Αλλά το πρόβλημα τώρα είναι αν οι άλλοι δυο «εταίροι» της τρικομματικής κυβέρνησης αντέξουν αυτό το επαίσχυντο πολιτικό βάρος που τους φορτώνει ο ρηξικέλευθος στα αντιδραστικά Σαμαράς.

 Ευκαιρία να σωθούν…

Αν υπάρχει κάποιο υπόλοιπο από φιλότιμο, πρέπει ή η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της ή ο Βενιζέλος κι ο Κουβέλης να ρίξουν την κυβέρνηση. Ο δρόμος προς κατάρρευση της κυβέρνησης και η πορεία προς τις εκλογές καταντά μονόδρομος.

Το πάλαι ποτέ Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα μόνον έτσι θα βρει την ευκαιρία μιας κάποιας πολιτικής ανάνηψης και ηθικής κάθαρσης. Αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά αν δεν κάνει κάτι πρακτικό και κυρίως ισχυρό για να συγκρατήσει αυτόν τον τρομερό κατήφορο, δε θα είναι ούτε Δημοκρατική ούτε Αριστερά.

Αν και οι τρεις του εξουσιαστικού τέρατος που προωθεί σταθερά την καταστροφή της χώρας και εξόντωση του λαού παλέψουν να κρατηθούν στην κυβέρνηση αγκαλιά, ο λαός θα τους φουντάρει και τους τρεις μαζί.

Ακολουθούν οι επόμενες προγραφές

Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι  το πρόγραμμα-προγραφές ΜΜΕ, οργανισμών, δήμων, σχολείων κ.λπ.  μόλις τώρα αρχίζει. Μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ, οι περιφερειακές τηλεοράσεις σύντομα θα βρεθούνε και αυτές με λουκέτα στις πόρτες τους. Στην καλύτερη περίπτωση, μερικές από αυτές που έχουν άρτια υποδομή θα γίνουν υποκαταστήματα των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών του κέντρου, αλλά και της Ευρώπης. Σκόπιμα μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις δεν εξέδιδαν οριστική άδεια λειτουργίας: για να τις κρατάνε στο χέρι και για να μπορούν να τις κλείσουν ανά πάσα στιγμή. Χιλιάδες δημοσιογράφοι θα ψάχνουν το μεροκάματο σε περιφερειακούς σταθμούς-υποκαταστήματα των μεγάλων καναλιών του κέντρου ή γερμανο-τάδε  μεγάλων τηλεοπτικών οργανισμών. Αυτοί θα τσεπώνουν τις διαφημίσεις όλης της επικράτειας. Και αυτή η «αλλαγή» πάλι σε ένα απόγευμα θα γίνει, σαν το απόγευμα της 11.6.2013 για την ΕΡΤ.

Αλλά υπάρχουν ακόμη και χειρότερα. Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ ακολουθεί φρικιαστική συνέχεια. Και όλα «για τη σωτηρία της χώρας». Το μήνυμα της ΕΡΤ είναι σαφέστατο και κραυγαλέο. Τίποτα δε θα μείνει όρθιο, εκτός από τους ξεπουλημένους πολιτικούς. Αυτοί είναι πάντα κερδισμένοι. Με τη χρήση χουντικής βίας θα επιβάλλει η κυβέρνηση τα βάρβαρα σχέδιά της, ακόμα και εκεί που οι Οργανισμοί είναι υγιέστατοι, παραγωγικοί και με εθνική σημασία. Η βαρβαρότητα δεν είναι πια προ των πυλών, είναι μες στη πόλη και αλωνίζει τα πάντα.

Ή πίσω ή πτώση της κυβέρνησης

Γι’ αυτό λέμε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ, που σήμανε τη γενική έφοδο ξεπουλήματος είναι οριακό για τη ζωή της κυβέρνησης. Ή το πραξικόπημα του κλεισίματος θα ματαιωθεί ή η κυβέρνηση θα πέσει. Και όταν πέφτει μια (οποιαδήποτε) Χούντα, αυτό σημαίνει ότι ο λαός είναι υγιής. Υπάρχει… λαός.

Η Ιστορία της ΕΡΤ

Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι την τηλεόραση στην Ελλάδα, μετά από το δοκιμαστικό ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη, την έστησε η Χούντα το Φεβρουάριο του 1966 (έστω για τους δικούς της προπαγανδιστικούς σκοπούς και ήρθε σήμερα μια «δημοκρατική» κυβέρνηση και μάλιστα τρικομματική (με Δεξιά, Κέντρο και Αριστερά – συμβατικά βέβαια!) να την κλείσει.  Δηλαδή, χειρότερη κι από τη Χούντα.

Δίδαγμα: και στη μικρή μας τοπική κοινωνία, όπου συναντάτε χουντικά "σταγονίδια", να τα πατάτε. Είναι πηγή μόλυνσης. Αν τα ανέχεστε δίπλα σας, μάλλον έχετε "κολλήσει" τη μολυσματική τους ασθένεια. Προσέξτε, γιατί έτσι την επαθε και το τοπικό ΠΑΣΟΚ και έπηξε στα χουντοειδή ανθρωπόμορφα, ντόπια και εισαγόμενα.

Παραθέτουμε ένα σύντομο ενημερωτικό απόσπασμα από σημερινό (12.6.13) άρθρο της «Καθημερινής», που αναφέρεται στην ίδρυση της ΕΡΤ:

Η τηλεόραση στην Ελλάδα

Η ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης αρχίζει το 1951 οπότε με τον νόμο 1663 προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων - διάταξη η οποία καταργείται 15 χρόνια αργότερα - ενώ παράλληλα προβλέπεται και η λειτουργία της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ) που θα είχε την αρμοδιότητα για την εγκατάσταση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Αυτό ορισμένοι το θυμούνται. Οι νεότεροι μπορούν να ανατρέξουν στο αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων: Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ξεκινά η πειραματική μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος πειραματικός σταθμός Ελληνικής τηλεόρασης λειτούργησε το 1961 στη Θεσσαλονίκη από τη ΔΕΗ στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η επίσημη όμως έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966, με πρώτη παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου και συντονιστή το δημοσιογράφο Γεώργιο Κάρτερ.

Το 1969 γίνεται η διεθνής απευθείας σύνδεση με το κύκλωμα της Eurovision για τη μετάδοση της προσεδάφισης και του περιπάτου του πληρώματος του Απόλλο 12 στη Σελήνη.

Το 1970 το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοτηλεόρασης μετεξελίσσεται σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ). Το 1975, με τη μεταπολίτευση, το Ε.Ι.Ρ.Τ μετατρέπεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ) με σκοπό την «ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού».

(Καθημερινή, 12.6.13, απόσπασμα)

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

3 σχόλια

Argo Kalymnos