Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μαύρο σκοτάδι στο ιδιοκτησιακό & τον τραπεζικό λ/σμό Κύριο

Όλοι συνεργούν στο να κουκουλωθεί για άλλη μια φορά η υπόθεση του κληροδοτήματος Βουβάλη , η «Ναυτική Δημοτική Σχολή". Λένε: «μπόρα είναι, θα περάσει». 

 

Τα «αγκαθωτά» ερωτήματά μας

Εμείς, μη γνωρίζοντες τις περίεργες «πτυχές» και τις βαριές σκιές του θέματος, γυρίσαμε τον τροχό. Με αφορμή την σύγκρουση ΛΕΚ και Δημ. Ναυτικού Μουσείου,  βάλαμε δύο απλά ερωτήματα, τα οποία όμως αποδείχτηκαν πολύ αγκαθωτά:

1) Γιατί ο δήμος δεν κινεί τις διαδικασίες ώστε να περιέλθει στην ιδιοκτησία του το κληροδότημα; Αναστάτωση και πανικός!

2) Τι γίνεται με τον τραπεζικό λογαριασμό που κατέθεσε σε αγγλική τράπεζα ο αείμνηστο μεγάλος ευεργέτης της Καλύμνιου Νικόλαος Βουβάλης, για τα λειτουργικά έξοδα της τότε Ναυτικής Σχολής, μετέπειτα Τεχνικής Σχολής, ύστερα Τεχνικού Λυκείου και τώρα ΕΠΑΛ;  Ποια είναι η επιτροπή οικονομικής διαχείρισης;

Υπεύθυνος προσωπικά ο κ. δήμαρχος

Και στα δύο ερωτήματα υπεύθυνος είναι να απαντήσει ο κ. δήμαρχος προσωπικά και να λύσει όλα «Τα μυστήρια των Καλυμνίων». Εμείς γράφουμε για τελευταία φορά πάνω σ’ αυτό το θέμα που μυρίζει περίεργα. Δεν θα γίνουμε οι αφελείς αγωνιστές που θα σπάσουν δίκτυα, δικτυώσεις και κυκλώματα. Η ΑΡΓΩ δεν είναι ούτε εισαγγελέας ούτε επιθεωρητής της Δημόσιας Διοίκησης, ούτε θα καλέσει τον κ. Ρακιτζή. Αυτό πρέπει να το κάνει ο ίδιος ο κ. Διακομιχάλης, αν  βέβαια συντρέχει σοβαρός λόγος.

 

Στο πρώτο ερώτημα, για το ιδιοκτησιακό, είναι υποχρεωμένο να απαντήσει προσωπικά ο δήμαρχος κ. Δημήτριος Διακομιχάλης. Να πει δημοσίως πού το βρήκε το θέμα και πού το πηγαίνει… . Ο δήμος είναι ο εν δυνάμει κληρονόμος. Το Τεχνικό Λύκειο, πριν χρόνια, διεκδίκησε  το κληροδότημα ως καθ’ ύλην μορφωτικό ίδρυμα που πλησιάζει το πνεύμα της διαθήκης του αείμνηστου Βουβάλη. Ο διευθυντής του προχώρησε πολύ το θέμα και πήρε απαντήσεις υπέρ του ΤΕΛ από υπουργεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες. Ξαφνικά όμως έπεσε βαριά σιωπή.  Αυτή η σιωπή συνεχίζεται χωρίς κανείς να δίνει καμιά απολύτως εξήγηση. Και το κτίριο μια γέρνει προς το Λύκειο Ελληνίδων, μια προς το Ίδρυμα Ελέους  και πότε προ το δήμο. Γιατί ο δήμος σταμάτησε την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο Αθηνών.   Γιατί τη σταμάτησε, γιατί τη συνεχίζει και πού αποβλέπει, τι σχέδια «εκπονεί», κανένας δεν ξέρει, κουβέντα δε λέει ο κ. Διακομιχάλης. Η μόνη απάντηση που δεχτήκαμε, για αντιπερισπασμό, από καταγώγια πολιτικής αθλιότητας (με πρωταγωνιστή στην αποστολή βρομιάς δημ. σύμβουλο παρακαλώ!), ήταν η εξαπόλυση πολέμου εναντίον των βιβλίων του Σακ. Τρικοίλη, εξαπολύοντας ειδικούς παπαριάτσι για φωτογραφίσεις τρομοκρατίας. Σε τέτοια κατάντια έχει κατρακυλήσει η πολιτική στην Κάλυμνο, «το νησί των φουκαράδων» που δεν τολμάει κανείς να πει μια κουβέντα.  Όλα στη ζούλα, όλα στο σκοτάδι.

 

Και το δεύτερο ερώτημα είναι περιμένει απάντηση από τον κ. Διακομιχάλη.  Κατά την τελευταία σύνθεση της επιτροπής ο κ. δήμαρχος (που είναι ο εν δυνάμει κληρονόμος) είναι μέλος της επιτροπής (λογικά πρέπει να είναι και πρόεδρος)  που παραλαμβάνει τις επιταγές, τις εξαργυρώνει και τις διαθέτει κατά νόμον.  Εδώ λοιπόν ρωτάμε: πού διατίθενται τα λεφτά.

Γνωρίζουμε (α) ποια είναι η αγγλική τράπεζα, (β) υπάρχει η διαθήκη του ευεργέτη στην οποία ορίζει επιτροπής διαχείρισης και εποπτείας της Ναυτικής χολής τη γυναίκα του, την αείμνηστη Αικατερίνη Βουβάλη, κάποιους συγγενείς της, Πελεκάνους, τον Σακ. Ζερβό κ.α., (γ)  υπάρχει και η απόφαση της δημογεροντίας για αλλαγή της σύνθεσης των μελών της επιτροπής, υπάρχει και άλλη απόφαση, μεταγενέστερη που φτάνει μέχρι τις ημέρες μας. Αλλά σήμερα δεν είναι σαφές από ποιους ακριβώς(!) απαρτίζεται η επιτροπή αυτή που διαχειρίζεται το χρήμα. Είναι επίσης γνωστό ότι (δ) οι αείμνηστοι διευθυντές της Τεχνικής Σχολής Βουβάλη, οι π. Γ. Χαραμαντάς και Μαν. Κουρούνης, υπέγραφαν και εισέπρατταν  τα λειτουργικά έξοδα από τον τραπεζικό λογαριασμό της Αγγλίας (υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα). Όμως, (ε) από το 1992 το Τεχνικό Λύκειο δεν έχει δει δεκάρα τσακιστή.  Για ποιο λόγο; Πού πήγαιναν τα λεφτά;

Έχει και αντίγραφα η παράταξη

Για όλα αυτά μέλος της παράταξης του κ. Διακομιχάλη έχει στα χέρια του αντίγραφα ενός τεράστιου φακέλου για το ιδιοκτησιακό του κληροδοτήματος και για τον τραπεζικό λογαριασμό στην Αγγλία.

Η Βουβάλειος Ναυτική Σχολή είναι περιουσία του λαού της Καλύμνου  και ο κ. δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να μιλήσει δημοσίως ανοικτά και πεντακάθαρα:  (α) προς τα πού «ταξιδεύει» η ιδιοκτησία του ιδρύματος , και (β)   προς τα πού ταξιδεύον τα λεφτά του ιδρύματος.   

Εμείς, ως εδώ…

Η ΑΡΓΩ έκανε το καθήκον της προς την πατρίδα της την Κάλυμνο.  Άλλοι, ντόπιοι ή μέτοικοι-εισαγόμενοι,  ίσως γνωρίζουν… περισσότερα. Και όσοι κρύβουν ντοκουμέντα, θα είναι υπόλογοι στην ιστορία αυτή. Και αυτά που γράψαμε σήμερα πολλά  είναι. Όμως ήταν αναγκαία. Είναι μια πρώτη απάντηση στην πολιτική αθλιότητα που βρομίζει τον Κάλυμνο με την ρύπο της και την κατάντια της.     

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos