Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια άλλη αισθητική σε ορθόδοξες εκκλησίες της Ανατολικής Ευρώπης

Οι χριστιανικές εκκλησίες στη χώρα μας, την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρασία του Αιγαίου, λίγο-πολύ, έχουν συγκλίνουσα, σε βαθμό ομοιομορφίας, αισθητική αντίληψη και γούστο στην επιλογή των χρωμάτων.

 

Ο ελαιοχρωματισμός και οι αγιογραφίες στους ναούς μας φέρουν το πνευματικό στοιχείο της ηπιότητας στην Τέχνη. Το φόντο των ναών και οι εικόνες έχουν χαμηλό φωτισμό, σκιάσεις και γενική κλίση προς το καφέ, το βυσσινί και τα συναφή χρώματα, τα οποία με τη χρωματική τους συνάφεια συνθέτουν την αποτύπωση της ταπείνωσης και του ιερού θρησκευτικού πάθους.  

Εντελώς αντίθετη αισθητική ποιότητα παρατηρούμε στις εκκλησιαστικές φωτογραφίες που μας έστειλαν από τη Μολδαβία - ο εκεί καθηγητής-φιλόλογος Γιάννης Ν. Τρικοίλης. Το τέμπλο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας κυριαρχείται από το πράσινο και η γενικότερη εικόνα του ναού εκπέμπει πλούσιο φως με έντονα χρώματα. Τα χρώματα στην εικονιζόμενη εκκλησία είναι τα ίδια με τα χρώματα που έχουν οι παραδοσιακές λαϊκές ενδυμασίες τους – το ενιαίο του πολιτισμού και του αισθητικού γούστου.

Στην εκκλησία αυτή βρίσκεται και ο τάφος του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 – μετά έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του και ενταφιάστηκε μέσα στον ι. μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

(Θα έχουμε κι άλλες τέτοιες ανταποκρίσεις από το συνεργάτη μας Γιάννης Ν. Τρικοίλη στη Μολδαβία και Ρουμανία). 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version