Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Απάντηση από τον υπεύθυνο του Ναυτ. Μουσείου στην πρόεδρο του ΛΕΚ

Ο Δήμος Καλυμνίων, εωσότου εξεύρει λύση στο ζήτημα της είσπραξης εισιτηρίων έχει κάθε δικαίωμα να επιτρέπει διά του υπευθύνου του Ναυτικού Μουσείου, την ελεύθερη είσοδο σε συλλογή που στεγάζεται σε κτίριο, του οποίου τη διαχείριση ασκεί ο ίδιος.

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ  

Ταχ. Δ/νση : Πλατεία Χριστού                                           Κάλυμνος,  28 – 5 – 2013

ΤΚ 85200 Κάλυμνος Αριθ. Πρωτ.:    10  

ΠΡΟΣ: κ. Δήμαρχο Καλυμνίων

ΚΟΙΝ: κ. Ι. Μαστροκούκο

κ. Ι. Γαλουζή

κ. Γ. Μαύρο 

κ. Καλλιόπη Μαύρου

τοπικά ΜΜΕ

τουριστικά πρακτορεία Καλύμνου

ΘΕΜΑ: Απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Λυκείου των Ελληνίδων(Παράρτημα Καλύμνου)

Λάβαμε γνώση των όσων διατύπωσε και ανακοίνωσε στα τοπικά ΜΜΕ η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων (Παράρτημα Καλύμνου), κ. Καλλιόπη Μαύρου, σχετικά με δραστηριότητες του Ναυτικού Μουσείου Καλύμνου (ΝΜΚ), το οποίο έχουμε την τιμή και την ευθύνη να διαχειριζόμαστε. Θα αποφύγουμε την ανταπόδοση των ανυπόστατων κατηγοριών και απειλών, με δεσποτικό ύφος («υπό την σκέπη της» και τα πολλά «απαγορεύεται»), καθώς θεωρούμε ως μη σοβαρή την προσπάθεια να δημιουργηθεί αντιπαράθεση μεταξύ των φορέων δύο σημαντικών καλυμνιακών εκθεσιακών χώρων.

Αρκούμαστε να απαντήσουμε στις κατηγορίες αυτές και, με την ευκαιρία, να εκθέσουμε το σημαντικό έργο που έχει επιτευχθεί στο Ναυτικό Μουσείο τα δύο χρόνια που αναλάβαμε, ώστε να λάβουν γνώση οι συμπατριώτες μας και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Επιβάλλεται να επισημάνουμε ότι η ενέργεια να κοινοποιηθούν στα ΜΜΕ ακόμα και σε τουριστικά γραφεία (!) θέματα λειτουργικά, που εμπίπτουν στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Ναυτικού Μουσείου, εγκυμονεί κινδύνους δυσφήμισης και υποβάθμισης του έργου μας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το κύρος του Ναυτικού Μουσείου και της τοπικής Ναυτικής Ιστορίας εν γένει, τη στιγμή που αυτό ήδη έχει αποκτήσει την καταξίωσή του από όλα τα Ναυτικά Μουσεία με τα οποία συνεργάζεται, αλλά και έχει αξιολογηθεί από τα ΜΜΕ διεθνούς εμβέλειας, τα οποία το καταγράφουν, το προβάλλουν, το επαινούν και το κατατάσσουν, ως το κατ’ εξοχήν Μουσείο Σπογγαλιευτικής Ιστορίας και Παράδοσης. Κατά συνέπεια, υποχρεούμαστε, λόγω των κοινοποιήσεων που επέλεξε η κ. Μαύρου, να κοινοποιήσουμε και τη δική μας απάντηση, στους ίδιους παραλήπτες, ώστε να μην αφήνεται αμφιβολία σε οποιονδήποτε διάβασε τις απόψεις του Δελτίου Τύπου του ΛΕΚ.

Με ομόφωνη λοιπόν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυμνίων, τον Οκτώβριο του 2010, ορίστηκα υπεύθυνος του Ναυτικού Μουσείου και ανέλαβα, με τη βοήθεια εθελοντικής επιτροπής, την αναδιοργάνωση και καταγραφή του εκθεσιακού υλικού (διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη) και γενικά τη λειτουργία του. Παραλάβαμε το ΝΜΚ σε κατάσταση εγκατάλειψης και απαξίωσης (υπάρχουν μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό), καθώς λειτουργούσε χωρίς ουσιαστικά την παρουσία υπευθύνου από το 2008, που αποχώρησε ο θεμελιωτής του αείμνηστος Νικόλαος Παπάζογλου. Με αγάπη και μεράκι, με αποδεδειγμένη γνώση στο αντικείμενο της σπογγαλιείας και της ναυτικής ιστορίας, με καλλιτεχνικές και τεχνικές δεξιότητες που διαθέτουν ξεχωριστά κάθε μέλος της επιτροπής και πλήθους εθελοντών, με τη συμμετοχή, στήριξη και προσφορά σε εκθέματα, υλικά και εξοπλισμό από συμπατριώτες μας, τους οποίους και ευχαριστούμε, καταφέραμε μόνοι μας εκ των ενόντων, να οργανώσουμε και να αναστήσουμε το Ναυτικό Μουσείο, να το καταστήσουμε ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, όπου η μοναδική σφουγγαράδικη παράδοση θα γίνεται κτήμα των μαθητών και των νέων, πηγή έρευνας για μελετητές και εργαλείο ανάπτυξης και προόδου. Γενικά πετύχαμε να το καταστήσουμε πόλο έλξης και ενδιαφέροντος, όλων όσων επισκέπτονται το νησί μας. Σ’ αυτό οφείλεται και η μεγάλη επισκεψιμότητα της προηγούμενης διετίας.

Για όλο αυτό το έργο, προϊόν αγάπης προς τον τόπο μας, σεβασμού προς τη ναυτική μας παράδοση, φροντίδας και αγωνίας, να διαφυλαχθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές, οι δημιουργοί του χαρακτηρίστηκαν και κατηγορούνται ως «φανατικοί»!! Και θα πρέπει να συνετιστούν, να μην το παρακάνουν, με την προστατευτική συμβουλή-επίπληξη-προειδοποίηση, «μπας και πέσουν σε παραπτώματα».

Σ’ όλο αυτό το έργο που έχει γίνει, θα θέλαμε να μας πει η κ. Μαύρου, τι προσέφερε, για να θέλει να το θέσει «υπό την σκέπη της»… Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται είναι ότι αμφότεροι βρισκόμαστε υπό την κυριολεκτική σκέπη του Δήμου Καλυμνίων, που φιλοξενεί σε δημοτικό κτίριο, τις δύο συλλογές, τη ναυτική και τη λαογραφική. Κατά συνέπεια, η ορθή διαχείριση καλεί όπως αποδίδονται όλα τα έσοδα των Μουσείων στο Δήμο, ο οποίος θα τα διανέμει, ανάλογα με τις λειτουργικές και άλλες ανάγκες τους. Διαφορετικά, άνευ οικονομικής ενίσχυσης, πρέπει να δεχτούμε ότι η μη ενισχυόμενη συλλογή, θα καταστραφεί λόγω μη συντήρησης!

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ουδόλως το Λύκειο των Ελληνίδων Καλύμνου, έχει το δικαίωμα να εισπράττει εισιτήρια από μία συλλογή που δεν του ανήκει, όπως αυτή του Ναυτικού Μουσείου, ενώ ο Δήμος Καλυμνίων, εωσότου εξεύρει λύση στο ζήτημα της είσπραξης εισιτηρίων έχει κάθε δικαίωμα να επιτρέπει διά του υπευθύνου του Ναυτικού Μουσείου, την ελεύθερη είσοδο σε συλλογή που στεγάζεται σε κτίριο, του οποίου τη διαχείριση ασκεί ο ίδιος (κληροδότημα Βουβάλη). Δεκάδες άλλωστε συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα, λειτουργούν με ελεύθερη είσοδο. Αν υφίσταται διαφορετική νομοθεσία, την οποία γνωρίζει, ας μας την υποδείξει, εκτός εάν έχει ερμηνεύσει τις δωρεές των Καλυμνίων σφουγγαράδων, ως αντικείμενο προς υποχρεωτική οικονομική εκμετάλλευση από το Δήμο. Υπενθυμίζουμε ότι το Ναυτικό Μουσείο, λειτουργεί μεν άτυπα, όμως ως συλλογή, εκτίθεται θεσμοθετημένα, με τη φροντίδα και την κάλυψη του Δήμου Καλυμνίων, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σε κτίριο του οποίου έχει τη διαχείριση.

Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και πρόθεση αγαστής συνεργασίας από το ΛΕΚ. Είναι δεκτή, αν και επί δύο μήνες αγνοεί τις προσκλήσεις μας για συζήτηση και προγραμματισμό κοινής δράσης. Την αποδεχόμεθα, με ανοικτές πόρτες, αφού πρώτα εκείνο ανοίξει τις πόρτες των κοινόχρηστων χώρων που κρατάει κλειστές, παρακωλύοντας τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του ΝΜΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αρνητικής συμπεριφοράς του ΛΕΚ προς το ΝΜΚ, το θέμα των φωτογραφιών του ΝΜΚ: η κ. Μαύρου, αντί να απευθυνθεί κατ΄ ιδίαν στον υπεύθυνο του ΝΜΚ, προτίμησε «να το κάνει βούκινο» στα ΜΜΕ αλλά και στα τουριστικά πρακτορεία του νησιού, με σκοπό όχι να μας συμβουλέψει όπως επικαλέστηκε, αλλά να μας εκθέσει! Αναρωτήθηκε άραγε, πώς το Ναυτικό Μουσείο έχει περιουσία (τις φωτογραφίες), τη στιγμή που η ίδια επιμένει ότι το Ναυτικό Μουσείο δεν υφίσταται νομικά; Και αγνοεί ότι αυτές αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Ναυτικού Μουσείου, την οποία απέκτησε μέσω της ανιδιοτελούς προσφοράς των ίδιων των δημιουργών τους ή των συγγενικών τους προσώπων, οι οποίοι και συνεχίζουν να διατηρούν την πλήρη κυριότητά τους.

Όσον αφορά στον εκλεκτό συνεργάτη μας, κ. Ιωάννη Ασπροποταμίτη, Πλοίαρχο ΠΝ ε.α. – ιστορικό, με γνωστικό αντικείμενο στα θέματα οργάνωσης μουσείων, τον ευχαριστούμε για τις καινοτόμες και πρωτοποριακές δραστηριότητές του, που μετατρέπουν το Μουσείο από ένα στατικό χώρο εκθεμάτων, σε χώρο παραγωγής πολιτισμού, γνώσης και ανάπτυξης. Επίσης, καλύπτουμε πλήρως την ενέργειά του για την ανάρτηση της ταμπέλας «ελεύθερης εισόδου» στο ΝΜΚ, ενέργεια η οποία εκτελέστηκε με εντολή του υπευθύνου του ΝΜΚ, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Ας γνωρίζει λοιπόν η κ. Μαύρου ότι έχουμε αναλάβει ένα σοβαρό έργο, με πλήρη συνείδηση της σοβαρότητάς του, είμαστε δε έτοιμοι να αναλάβουμε τις όποιες ευθύνες ενδεχόμενων λαθών έναντι του Δήμου Καλυμνίων και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Ναυτικό Μουσείου λειτουργεί σήμερα αυτοδύναμο και αυτεξούσιο, γιατί έχει καπετάνιο, που πριν καπετανέψει, τράβηξε πολύ κουπί για τον πολιτισμό του νησιού μας. «Πριν πηδαλίοις επιχειρείν, ερέτην χρήναι πρώτα γενέσθαι» (Αριστοφάνης). Έχει και ναύτες διαλεχτούς και άξια παλικάρια, γόνους παλαιών σφουγγαράδικων οικογενειών, που το αρμενίζουν με αξιοπρέπεια σε πέλαγα με ανοιχτούς ορίζοντες, υπό την σκέπη όλου του ναυτικού κόσμου, των θαλασσινών και των παλιών σφουγγαράδων του νησιού μας, που γνωρίζουν τι συμβαίνει στο Μουσείο τους και σύντομα θα αναλάβουν δράση, για να το προστατέψουν.

Κάλυμνος, 28 – 5 – 2013

Ο Υπεύθυνος του ΝΜΚ

Ιωάννης Α. Χειλάς

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Δανιήλ Ζερβός δημοσιεύθηκε από Δανιήλ Ζερβός

    Ας μου επιτραπεί να σχολιάσω όχι το θέμα και την ουσία του δημοσιεύματος, για το οποίο θεωρώ τον εαυτό μου εντελώς αναρμόδιο, αλλά τη φωτογραφία που το διακοσμεί.
    Στο κάτω άκρο της γωνίας της σκάλας είναι εμφανέστατα τα αποτυπώματα ‘‘προϊόντων’’ του νεώτερου Καλυμνιακού πολιτισμού, που αποτελούν ντροπή για την Κάλυμνο και τους κατοίκους της, και έρχονται σε προφανή αντίθεση με τα φυλασσόμενα και εκτιθέμενα στο εσωτερικό του κτηρίου λείψανα του πολιτισμού των προγόνων μας.
    Με όλο τον προσήκοντα σεβασμό θα πρότεινα στη Δημοτική αρχή να περιλάβει στα καθήκοντα της Δημοτικής Αστυνομίας την επίβλεψη του χώρου τις ‘‘ύποπτες’’ ώρες, ώστε να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω κάποιοι ‘‘πολιτισμένοι’’ συμπατριώτες και να τιμωρηθούν με ένα τσουχτερό πρόστιμο και την υποχρέωση καθαρισμού του χώρου, μήπως και περιοριστεί το ιδιαίτερα προσβλητικό για την Κάλυμνο και όλους τους Καλύμνιους φαινόμενο.
    Η τοποθέτηση, όπως σε παλιότερες εποχές, πινακίδας με την ένδειξη «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΟΥΡΕΙΝ», πιστεύω ότι για προφανείς λόγους δεν είναι ενδεδειγμένη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version