Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο Ιδρυμα Ευγενίδου «Παράθυρα στο Σύμπαν»

 «Παράθυρα στο Σύμπαν»…  ανοίγουν από τον Μάρτιο

στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Την νέα παράσταση με τίτλο «Παράθυρα στο Σύμπαν» παρουσιάζει στο Ελληνικό κοινό το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από τις 3 Μαρτίου 2011.

 

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παράσταση που παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης των τηλεσκοπίων από τον Γαλιλαίο μέχρι τα Γιγάντια Τηλεσκόπια του σήμερα και του αύριο, τόσο στην επιφάνεια της Γης όσο και στο Διάστημα, με σκοπό να περιγραφούν οι τρόποι και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι και αστροφυσικοί στην προσπάθειά τους να διερευνήσουν τα μυστικά του Σύμπαντος.

«Από την πρώτη στιγμή που οι πρώτοι μας πρόγονοι άνθρωποι περπάτησαν όρθιοι πάνω στη Γη ξεκίνησε και η ερωτική μας σχέση με τον ουρανό.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Ψηφιακού Πλανηταρίου και θυμίζει ότι «για χιλιάδες χρόνια τα μοναδικά αστρονομικά όργανα που διέθετε ο άνθρωπος ήταν τα μάτια του και ζούσε για τούτο περιορισμένος να βλέπει τα λαμπρότερα μόνο άστρα της νύχτας. Η εφεύρεση, όμως, του τηλεσκοπίου, πριν από 400 χρόνια, ήταν εκείνη που άλλαξε τελείως τα πράγματα, με αποτέλεσμα οι νέες ανακαλύψεις να διαδέχονται έκτοτε η μία την άλλη. Μερικά από αυτά τα «κρυμμένα» μυστικά του Σύμπαντος, έτσι όπως αποκαλύπτονται μέσα από τον φακό των τηλεσκοπίων θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην νέα ψηφιακή παράσταση «Παράθυρα στο Σύμπαν». Και το θέαμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού η προβολή πραγματοποιείται στον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου μας με έκταση δυόμισι γηπέδων του μπάσκετ»…

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο το Σενάριο όσο και η Σκηνοθεσία της Παράστασης ανήκουν στον κ. Παναγιώτη Σιμόπουλο, η πρωτότυπη μουσική στην κα Αριάδνη Μακίνον Άντριου, η ενορχήστρωση & εκτέλεση στον κ. Τάσο Κατσάρη, το κείμενο και η επιστημονική συνεργασία στον κ. Αλέξη Δεληβοριά, η επιστημονική Επιμέλεια στον κ. Διονύση Σιμόπουλο και η Τεχνική Διεύθυνση του Πλανηταρίου στον Δρ. Μάνο Κιτσώνα. Τέλος την αφήγηση έχουν πραγματοποιήσει με ιδιαίτερη επιτυχία, ο ηθοποιός κ. Μάκης Ρευματάς στα Ελληνικά και ο κ. Τομ Αλεξόπουλος στα Αγγλικά.

Παράλληλα με την παρουσίαση της νέας μας Ψηφιακής παράστασης το κοινό θα έχει την δυνατότητα να θαυμάσει την έκθεση εικαστικών με τον ίδιο τίτλο της κ. Βασιλικής Σαργολόγου, η οποία θα φιλοξενείται από 3-27 Μαρτίου 2011 στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η κ. Βασιλική Σαργολόγου, μέσα από την έκθεσή της «Παράθυρα στο Σύμπαν», παρουσιάζει στο κοινό, έργα εμπνευσμένα κατεξοχήν από το Σύμπαν που μας περιβάλλει. Σχέδια που άλλοτε θυμίζουν «αστρόπλοια», άλλοτε παραπέμπουν σε φράκταλς κι άλλοτε σε εικόνες βγαλμένες μέσα από ένα καλειδοσκόπιο, επιθυμούν να μεταδώσουν στο κοινό την αγαστή σχέση ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη και να προτείνουν την δική της «ανάγνωση» των πραγμάτων. (δ.τ.15.2.11)

 

Γραφείο Τύπου * ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Λία Πανταζοπούλου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλ 210 - 9469684

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version