Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ν. Παπαδόπουλος: «Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα»

Από το φίλο μας Νίκο Παπαδόπουλο (Αθήνα)  πήραμε το παρακάτω e-mail, το οποίο δημοσιεύουμε μαζί με τις δικές μας παρατηρήσεις πάνω στο πρόβλημα του «διδύμου Ναυτικό & Λαογραφικό Μουσείο και της πολιτικής του Δήμου Καλυμνίων.

Αγαπητέ κ. Τρικοίλη,
διαβάζοντας το άρθρο σας με το Δ.Τ. του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου σχετικά με την λειτουργία των μουσείων, συγχωρέστε με αλλά μου ήρθε στο νου η γνωστή παροιμία : "δυο γάϊδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα" !!!
... και εξηγούμαι :
Σε άρθρο της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΚΑΛΥΜΝΟΥ, διαβάζουμε :
Το κτίριο όπου στεγάζεται το υπό διωγμό Ναυτικό μουσείο Καλύμνου δεν ανήκει στο Δήμο…

01/02/2007  

Στη πρόταση της ΔΟ Καλύμνου για τα θέματα παιδείας στη Ν. Κάλυμνο είχε αναφερθεί ότι το κτίριο που στεγάζεται το υπό διωγμό ναυτικό μουσείο της Καλύμνου προοριζόταν για σχολή εμπορικού ναυτικού. Πράγματι στην διαθήκη του αείμνηστου ευεργέτη της Καλύμνου Βουβάλη γίνεται ειδική αναφορά στο κτίριο αυτό. Συγκεκριμένα το είχε δώσει στη τότε τεχνική σχολή, μάλιστα μερίμνησε να επιχορηγείται κάθε χρόνο. Άραγε μήπως οι αρμόδιοι πρέπει να ξαναδιαβάσουν τη συγκεκριμένη διαθήκη και να δουν που πήγαιναν τα χρήματα αυτά.

Εδώ επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην διαθήκη του αείμνηστου ευεργέτη Νικολάου Βουβάλη ...
Στο άρθρο 3, διαβάζουμε :

3)Εις την κληρονόμον μου την Ελληνικήν Ορθόδοξον κοινότητα ήτοι την Δημογεροντία Καλύμνου, επιβάλλω τους ακόλουθους όρους εις την χρήσιν της εις αυτήν περιελευσομένης περιουσίας μου και διατάσσω να τηρήση αυτούς πιστώς και απαρεγκλίτως. 1.Τέσσαρες χιλιάδες εικοσόφραγκα* να χρησιμοποιηθούν, όπως κτισθή νοσοκομείον εις την αγαπημένην μου πατρίδα Κάλυμνον, αρκετά ευρύχωρον μετά ευρυχώρου περιβόλου και αγορασθώσιν τα αναγκαιούντα εις αυτό.
2.Να κατατεθώσιν εις την Εθνικήν Τράπεζαν της Ελλάδος δεκαπέντε χιλιάδες εικοσόφραγκα, όπως εκ των τόκων του ποσού συντηρείται το ειρημένον νοσοκομείον, όπερ θα αναφέρει το όνομά μου "Βουβάλειον Νοσοκομείον".
3..1 Τρεις χιλιάδες εικοσόφραγκα να χρησιμοποιηθώσι δι' οικοδομήν Επαγγελματικής Σχολής των Αρρένων και χίλια εικοσόφραγκα δι' αγοράν των μάλλον αναγκαιούντων εις αυτήν. ......

(* χρυσά εικοσόφραγκα)

Εύλογα αναρωτιέται κανείς, υπάρχει δικαστική απόφαση (http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-113/) με την οποία αποφασίσθηκε η "αλλαγή της βούλησης του διαθέτη"; Ακόμα περισσότερο, πως ένας φορέας εκτός του Δήμου Καλυμνίων (σαν συνέχεια της Δημογεροντίας) επιβάλει όρους για την λειτουργία του κτιρίου ;
Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη ύπαρξης τόσο του Ναυτικού όσο κι ενός Λαογραφικού Μουσείου! Κανείς επίσης δεν μπορεί να αμφισβητήσει και την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικών υποδομών.  Η Επαγγελματική Σχολή, την οποία είχε στο νου του ο ευεργέτης-διαθέτης Νικόλαος Βουβάλης προκειμένου οι Καλύμνιοι νέοι να έχουν έναν επαγγελματικό προσανατολισμό, δεν ήταν ή δεν είναι αναγκαία ;
Το θέμα πλέον, δεν είναι το τι είναι αναγκαίο, αλλά και το τι είναι νόμιμο !
Είναι γνωστό ότι στο Υπουργείο Οικονομικών γίνεται επεξεργασία νομοσχεδίου για την αξιοποίηση των εθνικών κληροδοτημάτων , με το πρόσχημα (ή την διαπίστωση) της κακοδιαχείρισης και των παρανομιών. Μερικοί άξονες αυτού του νομοσχεδίου θα είναι τα περιουσικά στοιχεία και η πραγματική βούληση του διαθέτη, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί και απολογισμοί, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα διοικητικά συμβούλια και οι προκηρύξεις των υποτροφιών, της αξιολόγησης υποψηφίων κλπ.
Φαντάζεται λοιπόν ο οποιοσδήποτε, τι θα μπορούσε να γίνει εάν αυτή η υπόθεση δεν βρίσκεται στα πλαίσια της νομιμότητας και μόνον !
Αυτά για την ενημέρωσή σας (και μόνον ... προς το παρόν ... αργότερα, βλέπουμε !)
Νίκος

 

Από την ΑΡΓΩ: Αγαπητέ Νίκο,  επισημαίνω τα εξής:

1) Το πρόβλημα με τη διαθήκη (ή τις διαθήκες… Βουβάλη) είναι μεγάλο.

2) Σε ποιον ανήκει το κτίριο της «Ναυτικής Σχολής Βουβάλη»  και πώς μεταφράζεται σήμερα ο όρος «Ναυτική Σχολή» (Σχολή Δυτών ή Σχολή Εμπορικού Ναυτικού) είναι ένα άλλο θέμα που γέννησε  πολλούς «κληρονόμους» του αείμνηστου ευεργέτη μας.

3) Επίσης, είναι σοβαρό θέμα το πνεύμα της διαθήκης, ώστε οι επιλογές και τα «έργα» των «κληρονόμων» της Ναυτικής Σχολής Βουβάλη να  συμπλέουν με τη βούληση του ευεργέτη.

4) Αλλά θέλει και σοβαρή μελέτη σήμερα η ίδρυση-λειτουργία μιας τεχνικής σχολής, βεβαίως  πάνω στα δεδομένα ανάπτυξης και προόδου των  τεχνικών επιστημών  (υποδομή, χωροταξική τοποθέτηση στην Πόθια με την οικιστική ανάπτυξη που έχει πάρει).

5) Και το σημαντικότερο: έξω από τα πιο πάνω, σήμερα προέκυψε  σοβαρότατο πολιτικό πρόβλημα που γίνεται πρόβλημα πολιτισμού αλλά και νομιμότητας:  ο Δήμος της Καλύμνου στα 20 και πλέον χρόνια των προσπαθειών του και της προσφοράς του στον πολιτισμό (προσωπικά δεν μπορώ να τη δω…), δεν αξιώθηκε (α) να ιδρύσει το Ναυτικό Μουσείο για το οποίο καυχιέται, ώστε να αποκτήσει νομική υπόσταση, (β) να το προστατεύσει από την παράνομη λειτουργία του στην είσπραξη εισιτηρίου,  και (γ) να παράσχει πραγματική βοήθεια στους εθελοντές που αφιερώνουν τον ελεύθερό του χρόνο για την οργάνωση και την καλύτερη λειτουργία του Ναυτικού Μουσείου. Το συστεγαζόμενο Λαογραφικό Μουσείο του ΛΕΚ πώς ιδρύθηκε και ο Δήμος δεν είναι ικανός, 20 χρόνια τώρα, να νομιμοποιήσει  το Ναυτικό Μουσείου; Και με τι πολιτικό σθένος ορίζει υπεύθυνο ενός μουσείου μετέωρου; Και  πώς αυτή η απόφαση ψηφίζεται από όλο το δημ. σ/λιο και δημοσιεύεται στο «Διαύγεια»;

Γι’ αυτό λέω ότι  η περίπτωση του Ναυτικού Μουσείου γεννά σοβαρό πολιτικό πρόβλημα και πρόβλημα νομιμότητας. Αυτό είναι το θέμα που άνοιξε η κα. Π. Μαύρου , πρόεδρος του ΛΕΚ, και συμφωνώ μαζί της. Σε κάποια άλλη στιγμή συζητάμε και το ευρύτερο πρόβλημα που θέσατε, φίλε Νίκο,  με τις επιμέρους διαστάσεις που, κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν και τις ανέφερα πιο πάνω.

Σακελλάρης.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version