Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δανιήλ Α. Ζερβός: 1864. Η Δημαρχία λύνει ένα οικογενειακό πρόβλημα.

Σε ένα από τα βιβλία της Δημογεροντίας Καλύμνου του 19ου αιώνα βρήκα μια απόφαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

 

Μια δύστυχη Καλυμνιά προσφεύγει στη Δημαρχία και ζητά βοήθεια διότι ο σύζυγός της παραφρόνησε και άρχισε ξαφνικά να κακομεταχειρίζεται εκείνη και τα παιδιά τους και να αμελεί την φροντίδα για τη συντήρηση της οικογένειας.

Η ανταπόκριση των Δημάρχων στο αίτημά της και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα, μας  δίνουν μια ιδέα για τις αρμοδιότητες της τότε Δημαρχίας και για τον τρόπο που αντιμετωπιζόντουσαν την εποχή εκείνη τέτοια προβλήματα.

Το έγγραφο

[Το κείμενο του εγγράφου είναι στις φωτογραφίες διότι δεν είναι πλέον δυνατή η πολυτονική καταχώρησή του.]

Παρατηρήσεις και σχόλια

1. Το επώνυμο είναι τυπικά Καλύμνικο και για ευνόητους λόγους το παραλείπω.

2. Άραγε ποια αιτία θα μπορούσε να θεωρηθεί ‘‘εύλογη’’ για τέτοιου είδους συμπεριφορά, ιδίως προς την σύζυγο; Για τα παιδιά κάποια αταξία θα μπορούσε την εποχή εκείνη να θεωρηθεί εύλογη αιτία ξυλοδαρμού, δεδομένου ότι από την αρχαία εποχή και μέχρι πριν λίγες δεκαετίες ακόμη, ο ξυλοδαρμός θεωρούνταν πρόσφορο και αναγκαίο μέσο σωφρονισμού και διαπαιδαγώγησης, και γινόταν ευρεία χρήση του τόσο στο σπίτι από τους γονείς, όσο και στο Σχολείο από τους δασκάλους. Είναι γνωστό το αρχαίο ρητό: ‘‘Ο μη δαρείς άνθρωπος ου παιδεύεται’’ (Μενάνδρου: Γνώμαι μονόστιχοι 422), καθώς και το νεότερο λαϊκό: ‘‘το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο’’.

3. Η Δημαρχία τότε στα πλαίσια των ‘‘προνομίων’’ είχε και δικαστικές αρμοδιότητες.

4. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά σε ιατρική γνωμάτευση. Φαίνεται ότι τότε η ‘‘φρενοβλάβεια’’ θεωρούνταν αυταπόδεικτη και δεν ήταν ανάγκη να τη βεβαιώσει γιατρός.

5. Όπως φαίνεται η φροντίδα της Δημαρχίας περιορίστηκε στην εξασφάλιση προστασίας των οικονομικών της οικογένειας. Για τον ίδιο τον άρρωστο δεν αναφέρεται τίποτα άλλο εκτός του ότι  του αφαιρέθηκε ‘‘π?σα εξουσ?α’’, δηλαδή κηρύχτηκε ανίκανος να συναλλάσσεται. Μεταξύ των υποθέσεών του, που η φροντίδα της διευθύνσεως τους ανατίθεται στους κηδεμόνες, φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνεται και η ιατρική του περίθαλψη!

6. Σφραγίδα της Κοινότητας της Καλύμνου. Στο κέντρο έχει ένα σύμπλεγμα με τον Σταυρό, τη λόγχη και τον σπόγγο και περιφερειακά γράφει Η ΚΟΙΝΟΤΗΣ Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΥ 1835

Τελευταία τροποποίηση στις
Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έκθεση εικόνων

Argo Kalymnos