Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η απαλλοτρίωση στο ΧΥΤΑ απορρίφθηκε, έρχονται τα πρόστιμα Κύριο

Το πρόβλημα με το ΧΥΤΑ λένε  ότι κατάντησε αηδία. Λάθος. Τραγωδία είναι το σωστό. Η απαλλοτρίωση που διαλαλούσε ο κ. Διακομιχάλης ως τη χρυσή λύση, απορρίφθηκε «πανηγυρικά»  από το δικαστήριο και ο κ. δήμαρχος προσπαθεί να αλλάξει θέμα. Όμως στο δρόμο είναι τα πρόστιμα που τελικά θα πληρώσει ο Καλυμνιακό λαός.

Δύο τα προβλήματα(;)

Στα υψώματα του ΧΥΤΑ υπάρχουν (μεταξύ άλλων…)  δύο προβλήματα που τρέχουνε αυτές τις ημέρες στη δημόσια πολιτική φλυαρία: 1) η απαλλοτρίωση της έκτασης της οποίας ιδιοκτήτης φέρεται μια οικογένεια, προκειμένου να προχωρήσει το έργο του ΧΥΤΑ, και  2) η αλλαγή στον προϋπολογισμό του έργου, που αποφάσισε το δημ. σ/λιο μεταφέροντας εργασίες και αντίστοιχα ποσά από το ένα σημείο στο  άλλο, χωρίς να σημειωθεί καμιά υπέρβαση στον προϋπολογισμό του έργου.

Ανεξήγητη η οργή, παραπλανητική μήνυση

Το δεύτερο θέμα, παρά την τυπική του σοβαρότητα, δε θεωρείται σημαντικό. Ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό του έργου στην πρώτη συνεδρίαση του δημ. σ/λίου και απουσίαζε στη δεύτερη (άγνωστο γιατί…), κατά την οποία το δημ. σ/λιο αποφάσισε εσωτερικές μετατροπές στον προϋπολογισμό του έργου, αλλά δήλωσε δημοσίως ότι αν ήταν παρών θα την ψήφιζε και αυτός.

Επειδή όμως ο τότε δικός του δημ. σ/λος και σήμερα επικεφαλής της ελ. αντ/τευσης κ. Γιάννης Γαλουζής, στην κατάθεσή του στον ανακριτή είπε ότι είχε συνεννοηθεί με τον τότε αρχηγό του κ. Διακομιχάλη και ψήφισε τις εσωτερικές αλλαγές του προϋπολογισμού, ο κ. δήμαρχος εξερράγη από οργή και του υπέβαλε μήνυση. Φοβερό και ανεξήγητο αυτό το φαινόμενο. Μήνυση επειδή είπε ο κ. Γαλουζής ότι συνεννοήθηκε με τον αρχηγό του και ψήφισε; Μήνυση ενώ ο ίδιος ο κ. Διακομιχάλης δηλώνει υπέρ της αναμόρφωσης; Ανερμήνευτα πράγματα.

Και κάτι άλλο πιο «πονηρό». Δεν υπέβαλε αγωγή ο κ. Διακομιχάλης, μιας και οι αγωγές εκδικάζονται πιο σύντομα, αλλά υπέβαλε μήνυση: να τραβάει το θέμα και να το πάει βόλτα… μέχρι τις εκλογές και μετά από αυτές. Έτσι, για να έχει η Κάλυμνο ένα υπόθεμα με το ΧΥΤΑ.

Απορρίφθηκε η απαλλοτρίωση

Και όμως υπάρχει η απλή ερμηνεία της αντίδρασης του κ. Διακομιχάλη. Το μεγάλο αγκάθι στο οποίο καρφώθηκε είναι άλλο: το δικαστήριο απέρριψε ως νομικά απαράδεκτη την απαλλοτρίωση στην οποία ζήτησε. Εδώ ακριβώς είναι η πυρκαγιά που καίει την Κάλυμνο. Οι συνέπειες της απόρριψης αυτής θα είναι τραγικές για το δήμο και προπάντων για το νησί.

Ο κ. Διακομιχάλης ποντάρισε όλα του τα «χρήματα» στο ΧΥΤΑ. Κέρδισε τις εκλογές με τη μυθολογία περί απαλλοτρίωσης των εκτάσεων της οικογένειας που φέρεται ως ιδιοκτήτρια. Και έπεισε οικογένεια που διεκδικεί την έκταση ότι αν βγει εκείνος δήμαρχος αμέσως θα προβεί αμέσως την απαλλοτρίωση των εκτάσεων τους. Η τότε δημαρχία Ρούσσου υποδείκνυε στην οικογένεια την οδό της νομιμότητας: να κερδίσει την αναγνώριση της ιδιοκτησίας της μέσω της Δικαιοσύνης, γιατί χωρίς δικαστική απόφαση απλώς φέρεται ως ιδιοκτήτης, ενώ μέχρι να βγει η απόφαση αυτή ιδιοκτήτης φέρεται το Δημόσιο -  γι’ αυτό και το Δημόσιο παραχώρησε την επίμαχη έκταση για την κατασκευή του ΧΥΤΑ. Όμως αλλά η οικογένεια πείστηκε από τον κ. Διακομιχάλη.

Ο κ. Διακομιχάλης δεν μπόρεσε «αμέσως» να κάνει την απαλλοτρίωση. Χρειάστηκε δύο χρόνια για να συντάξει την αίτησή του. αλλά και μετά από τα δύο χρόνια άκουσε από το δικαστήριο να του λέει ότι η αίτησή του είναι «νομικά απαράδεκτη». Αν το αποδώσουμε με απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι το δικαστήριο είπε στον κ. Διακομιχάλη: «Κύριε δήμαρχε, τι πάτε να κάνετε; Παρανομείτε. Ως φερόμενος ιδιοκτήτης δεν είναι μόνο η οικογένεια την οποία εσείς υπερασπίζεστε αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο. Πώς λοιπόν εσείς θέλετε να ενεργήσετε υπέρ του ιδιώτη παραγκωνίζοντας το Ελληνικό Δημόσιο; Απαράδεκτο το αίτημα σας. Να ξεκινήσετε από την αρχή υπολογίζοντας ως δεύτερο φερόμενο ιδιοκτήτη και το Δημόσιο. Πηγαίνετε στην ευχή του Θεού και να επανέλθετε πιο διαβασμένοι και πιο καθαρή πρόταση».

Τι θα κάνει ο δήμος;

Τι θα κάνει ο δήμος; Ότι του είπε το δικαστήριο. Μονο απαλλοτρίωση δεν μπορεί να κάνει. Όλο το παραμύθι που «δούλευε» εδώ και δύο χρόνια διαλύθηκε  εις τα εξ ων συνετέθη. Πολιτικά ο κ. Διακομιχάλης υπέστη μεγάλη ήττα, γιατί πάλευε το θέμα πάνω από δύο χρόνια και στο τέλος ηττήθηκε «πανηγυρικά».

Τώρα η οικογένεια που διεκδικεί την έκταση και περίμενε την απαλλοτρίωση, θα πρέπει να υποβληθεί και πάλι σε νέες ταλαιπωρίες και σε νέα έξοδα.

Θα την πληρώσει η Κάλυμνος

Το πρόβλημα όμως για την Κάλυμνο δεν είναι τι έπαθε ο κ. δήμαρχος.  Το Δήμο Καλυμνίων τον περιμένουν πρόστιμα για την παράνομη λειτουργία του σκουπιδότοπου, για Γιαννοχώραφα, που καίει μέρα-νύχτα και ακόμη δεν επενέβη κανένας εισαγγελέας γιατί δεν έγινε καμιά καταγγελία από ευαίσθητους περιβαλλοντικά πολίτες – αν και η Κάλυμνος έπηξε από περιβαλλοντολόγους. Αντίθετα,  επί της προηγούμενης δημαρχίας έπεφταν βροχή οι καταγγελίες στον εισαγγελία Κω και γινόταν σκληρό «παιχνίδι».

Τώρα όμως το λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έδωσε και ξανάδωσε αναβολή στους δήμους της περιβαλλοντικής ασυνέπειας. Αυτή τη φορά έρχεται με πρόστιμα: 1 εκ. ευρώ το μήνα θα πληρώνει ο Δήμος Καλυμνίων!  Πώς θα τα πληρώνει; Θα του τα αφαιρούν από τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Να γιατί δεν μπορεί να αδιαφορεί κανείς για τα δημοτικά μας πράγματα και γενικότερα για την πολιτική.

Αυτό είναι το μέγα θέμα

Αυτό είναι το καυτό θέμα της επικαιρότητας. Για το θέμα αυτό μίλησε με τηλεφωνική παρέμβαση στο ΑΙΓΑΙΟ TV ο δικηγόρος κ. Δ. Καρδούλιας. Ο κ. Διακομιχάλης μέχρι σήμερα (που παραχωρεί συνέντευξη τύπου) παλεύει να υποβαθμίσει το θέμα. Απαλλοτρίωση όμως δε γίνεται και τα πρόστιμα κρέμονται πάνω από το κεφάλι των Καλυμνίων.

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου O GEITONAS δημοσιεύθηκε από O GEITONAS

    KALLA TA NEA LOIPON,,,THN EFAGE O DIMARHOS SAS,,, THA ERTOUN KIALA AKOMI,,, ALLA OPOS TA EIPATE,,PIOS PLIRWNEI TWRA?

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version