Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΧΩΡΑ ΤΕΛΟΣ! Απορρίφθηκε η ένσταση– «επιθετικός» ο δήμαρχος Κύριο

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) απέρριψε την ένσταση που υπέβαλε ο Δήμος, υλοποιώντας απόφαση του δημ. σ/λίου, για αποκατάσταση της ονομασίας της Χώρας.

 

Η Χώρα ή το Χωριό (το λένε μάλιστα και «Χωρίον») στο εξής, σύμφωνα με την απόφαση  της ΕΛΣΤΑΤ θα λέγεται… Πόθια. Μ’ αυτή την ονομασία θα αναγράφεται και στους χάρτες.

Τώρα, αν η Ιστορία λέει ότι από το Χωριό γεννήθηκε η Πόθια από κατοίκους του Χωριού που κατέβηκαν και εγκαταστάθηκαν στο λιμάνι, αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει την ΕΛΣΤΑΤ κ.λπ. κ.λπ…. Η ουσία σήμερα είναι ότι η Χώρα ξαναβαφτίστηκε πήρε το όνομα του «παιδιού» της, της Πόθιας, γιατί έτσι αποφάσισε η «νονά»-ΕΛΣΤΑΤ και μαζί της οι «νονοί».

Να μην ξεχνούμε όμως ότι εξαρχής την επιχειρηματολογία της ΕΛΣΤΑΤ την υιοθέτησε πλήρως η δημ. Αρχή. Η οποία υποσχέθηκε μέχρι και σε τοπογράφο να αναθέσει τη χαρτογράφηση της κοιλάδας Πόθιας-Χώρας, για να δούμε αν υπάρχει η απαραίτητη απόσταση των οικισμών.

Και κάποιες άλλες «λεπτομέρειες» να θυμηθούμε: Α) Ο Δήμος υπέβαλε την ένσταση μόλις την τελευταία ημέρα της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας. Και αυτό ύστερα από παρέμβαση της αντιπολίτευσης. Β) Την ημερομηνία εξέτασης της ένστασης την «πληροφορήθηκε» ο δήμαρχος (έτσι είπε…) και πάλι την παραμονή και «κατόρθωσε» να πάρει αναβολή περίπου μιας βδομάδας, για τις 26.3.13. Αλλά και τότε, λόγω καιρού, δεν κατόρθωσε να είναι παρών και να επιχειρηματολογήσει. Κάπως έτσι «εκτελέστηκε» η Χώρα.

Η απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ

Η απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος κ. Ανδρέας Β. Γεωργίου, μετά από ένα σκεπτικό ανιαρό και ανόητο, καταλήγει ως εξής:

[…]

Σύμφωνα με τα ανωτέρω: 

ο οικισμός «Χωρίον, το» συνενώθηκε με τον οικισμό «Κάλυμνος, η» και η περιοχή «Λαφάσι» δεν αναγνωρίσθηκε ως αυτοτελής οικισμός, όπως αποφάνθηκε η Συντονιστική Ομάδα Εργασίας και αποτυπώθηκε στο Φύλλο Αυτοτελών Οικισμών (ΦΑΟ) του Δήμου Καλύμνιων, 

Η ΕΛΣΤΑΤ είναι κατά νόμο υποχρεωμένη να εφαρμόσει κατά τη διάρκεια των εργασιών των Απογραφών Κτιρίων, Πληθυσμού-Κατοικιών τους νόμους εκείνους και τη νομοθεσία, ελληνική και ενωσιακή, που αποκλειστικά προβλέπουν και ρυθμίζουν τα της διενέργειας των Απογραφών. Νόμοι και Διατάγματα που ρυθμίζουν διαφορετικά θέματα και ζητήματα δεν ασκούν, ούτε μπορούν να έχουν επιρροή στα του τρόπου διεξαγωγής των εργασιών και εξαγωγής των αποτελεσμάτων της απογραφής. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ 

Απορρίπτουμε την από 26.2.2013 Αίτηση Θεραπείας σας με την οποία ζητούσατε την τροποποίηση της αρ. 11247/2012 απόφασης της ΕΛΣΤΑΤ «Αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2011», ώστε να συμπεριληφθούν στην απογραφή, ως αυτοτελείς οικισμοί, τόσο ο οικισμός Χωρίο (Χωρίον, το) Καλύμνου όσο και ο οικισμός Λαφάσι Κάλυμνου. 

Συνέντευξη Τύπου

Σήμερα, 29.3.13 ο κ. δήμαρχος κάλεσε επειγόντως τα ΜΜΕ για συνέντευξη τύπου, για να ανακοινώσει τις «εξελίξεις», όπως είπε,  πάνω στο θέμα. Και οι εξελίξεις ήταν ότι από τις 26.3.13 (δηλαδή την ημέρα που επρόκειτο να εκδικαστεί η ένσταση του Δήμου και υποτίθεται ότι δόθηκε αναβολή) η ΕΛΣΤΑΤ εξέτασε την ένσταση και την απέρριψε. Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 29.3.13 και ο κ. δήμαρχος ανακοίνωσε ότι το έλαβε με ΦΑΞ στις 28.3.13, στις 10:10΄μμ (!! – ξενύχτησε μέχρι και η ΕΛΑΣΤΑΤ για χατίρι μας, βέβαια τρεις μέρες μετά την υπογραφή της απόφασης…). 

Στη συνέντευξη ο κ. δήμαρχος και πάλι δεν κάλεσε την ΑΡΓΩ. Όμως η ΑΡΓΩ παρέστη,  μαγνητοσκόπησε την εισήγηση του δημάρχου και αποχώρησε – περιττή κάθε συζήτηση… Τι ανακοίνωσε ο κ. δήμαρχος; Αυτά που πρόβλεψε η ΑΡΓΩ και τα είπε προκαταβολικά σε πρόσωπα της αντιπολίτευσης: επίθεση κατά της ΕΛΣΤΑΤ, διοικητικές παρεμβάσεις, Συμβούλιο της Επικρατείας, ποινικά δικαστήρια, Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και ό,τι άλλο κυκλοφορεί ως «όπλο».

Στο ΑΙΓΑΙΟ TV 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρουσιάστηκε ο κ. δήμαρχος στο ΑΙΓΑΙΟ TV,  στην εκπομπή του κ. Μ. Χαραμαντά, μαχητικότατος  υπέρ… των δικαίων της Καλύμνου. Έφερε μαζί του και ένα πυροτέχνημα: ανακοίνωσε ότι την προσεχή Πέμπτη, 4.4.13, θα πραγματοποιήσει παράσταση στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, μαζί με την επιτροπή που συγκροτήθηκε για το θέμα της Χώρας. Με αυτή το πυροτέχνημα θέλησε να κλείσει τα στόματα, μπροστά στο όραμα της νέας ελπίδας.

Και η ελευθερία του Τύπου

Ο δημοσιογράφος κ. Χαραμαντάς (με δική του πρωτοβουλία) ζήτησε από τον κ. δήμαρχο να εξηγήσει  το «εμπάργκο» κατά της εφημερίδας μας και ο κ. δήμαρχος – με κατακόκκινο το πρόσωπο από τη δημοκρατική του ευαισθησία – απάντησε αυστηρά(!) ότι δεν καλεί την ΑΡΓΩ γιατί «κάνει το άσπρο μαύρο». Ο Σακ. Τρικοίλης ζήτησε να μιλήσει με τηλεφωνική του παρέμβαση, για να απαντήσει ότι δεν «καίγεται» για τις συνεντεύξεις του κ. δημάρχου. Όμως ο σοσιαλιστής δήμαρχος, της δημοκρατικής ευαισθησίας και της πολυφωνίας…, δε δέχτηκε ούτε τηλεφωνική παρέμβαση από το Σακ. Τρικοίλη (Το ίδιο είχε κάνει  λίγα λεπτά πριν με την πολιτικό  μηχανικό και δημοσιογράφο κα. Ευ. Μπιλλήρη, ενώ και τη δημοσιογράφο κα. Μπ. Μαΐλλη, τη δέχτηκε μεν να βγει τηλεφωνικά, αλλά της εξαπέλυσε επίθεση του καλού δημοκρατικού καιρού). Με τα χίλια ζόρια, έκανε μια «παραχώρηση» ο κ. δήμαρχος: στην επόμενη συνέντευξη τύπου θα καλέσει δοκιμαστικά και το Σακ. Τρικοίλη. Και αν περάσει… τις εξετάσεις του, θα τον ξανακαλέσει.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Σταύρος Ρωμανός δημοσιεύθηκε από Σταύρος Ρωμανός

    Τεράστιο το ρεζιλίκι που ζούμε ως τοπική κοινωνία σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Ένας υπάλληλος της περιφέρειας (σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του Δημάρχου) αποφάσισε να "κάνει τα δικά του" αγνοώντας επιδεικτικά Δημοτικά Συμβούλια, την πραγματικότητα, την ιστορία και την βούληση του λαού. Και μια στατιστική αρχή (ή τέλος;) που έχει τα μούτρα να αιτιολογεί την απόφαση αυτή ξεδιάντροπα με μια καταφανέστατα λανθασμένη ερμηνεία του νόμου για την ίδρυση των νέων αυτοτελών οικισμών. Επιλεκτικά για το Χωριό. Και στο βάθος κήπος. Με έναν Δήμο που μαζί με το υπόλοιπο ασκέρι της δημόσιας διοίκησης χειρίστηκε ένα σοβαρό θέμα με τον πλέον ασόβαρο και ανάρμοστο τρόπο. Εξαρχής απρόθυμος και εκ των υστέρων ανίκανος να αντιδράσει. Πραγματικά λυπάμαι για αυτή την κατάντια της πατρίδας μας που ξεφεύγει πλέον από την τοπική μικροπολιτική έννοιά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version