Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι... πρωταθλητές υπουργοί στην ίδρυση Πανεπιστημίων – Η Σχολή Ε.Ν.;

(Πηγή: in.gr 8.3.13)

Η πελατειακή λογική επέβαλε τη δυσανάλογη επέκταση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε ποικίλες αντιδράσεις για τη σύσταση και την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά».

 

Τα τελευταία 20 χρόνια οικοδομήθηκε ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συνθήκη που βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της στη φράση-λογοπαίγνιο: «Κάθε ραχούλα και ΤΕΙ».

Όπως αναφέρουν τα Νέα, από το 1993 ιδρύθηκαν στη χώρα 5 νέα πανεπιστήμια, πέρα από το Ανοιχτό πανεπιστήμιο, και επιπλέον 80 νέα τμήματα σε λειτουργούντα πανεπιστήμια. Με τον ίδιο ρυθμό αναπτύχθηκαν στο ίδιο διάστημα και τα ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, αφού αυξήθηκαν κατά 111 τμήματα.

Την κατάσταση αυτή περιέγραψε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: το 1993 η χώρα διέθετε 334 τμήματα σε ΑΕΙ, ενώ σήμερα έχουμε 534 τμήματα και 40 ανώτερα ιδρύματα. Αρκούσε η βούληση ενός καθηγητή και στήριξη ενός βουλευτή», τόσο απλά.

Αυτά βέβαια συνέβαιναν όταν υπήρχαν τα διαθέσιμα κονδύλια από κοινοτικούς πόρους. Έτσι οι πέντε από τους οκτώ υπουργούς Παιδείας της τελευταίας 20ετίας υπέγραψαν αυτές  τις  ιδρύσεις.

Ποιος είναι   ο «πρωταθλητής ενός κορδέλας»;

Ο Γεράσιμος Αρσένης την περίοδο 1996-2000 ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 44 νέα τμήματα ΑΕΙ και 36 ΤΕΙ, τέσσερα μόλις χρόνια.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα τμήματα: Μεσογειακών Σπουδών-Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Βαλκανικών Σπουδών-Αριστοτέλειο, Επιστήμης των Υλικών-Πανεπιστήμιο Πατρών, Φιλοσοφίας-Πανεπιστήμιο Πατρών, Γεωγραφίας-Χαροκόπειο, Αγροτικής Ανάπτυξης-Δημοκρίτειο Θράκης.

Ακολουθεί ο Πέτρος Ευθυμίου με την ίδρυση δύο πανεπιστημίων , 17 τμημάτων ΑΕΙ και 25 ΤΕΙ (2000-2004). Το χάρτη συμπληρώνει η Μαριέττα Γιαννάκου (2004-2007) με την ίδρυση ενός πανεπιστημίου, 15 τμημάτων ΑΕΙ και 15 ΤΕΙ.

Ακόμη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (2007-2009) ίδρυσε ένα Πανεπιστήμιο, 8 τμήματα ΑΕΙ και 21 ΤΕΙ.

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Παιδείας για δύο μόνο χρόνια, από το 1994-1996 και ίδρυσε πέντε νέα τμήματα ΑΕΙ και 14 ΤΕΙ.

Η στατιστική είναι δυσμενέστερη για τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς από το 2009 έως το 2011 η Άννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε την ίδρυση ενός τμήματος, το οποίο δε λειτούργησε, ενώ επί υπουργίας Άρη Σπηλιωτόπουλου και Γ. Μπαμπινιώτη δεν ιδρύθηκαν νέα τμήματα.

*

Προς τον κ. Διακομιχάλη: Τι έγινε, τελικά, η Σχολή Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο; Θα ιδρυθεί…; Η «δέσμευση» του δημάρχου ισχύει ακόμη;

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version